Inför ditt köp av
förlovningsringar

Hur mycket ska en förlovningsring kosta egentligen och vilken butik är bäst för att köpa sin förlovnings ring i? Här hittar du svaren på alla dina frågor!

Dessutom ger vi dig viktiga tips på vad du bör tänka på både inför och efter ditt köp. Leta dig fram till det steg du befinner dig i här nedan eller läs hela guiden för ultimat inspiration!

Så köper du förlovningsringar:
Steg för steg

Innan du börjar leta efter den perfekta ringen bör du sätta upp en budget för hur mycket ringen får kosta. Detta ger dig ett mindre spektrum av ringar att leta bland och gör det lättare att hitta det du söker.

Hur sätter man då upp sin budget? Många känner nog igen begreppet “tremånadersregeln” som säger att en förlovningsring ska kosta tre månadslöner. Detta är ett begrepp som stressar många eftersom en förlovningsring då skulle kosta uppemot 100 000 kronor i förhållande till en svensk medellön.

Detta är dock absolut ingenting som är skrivet i sten utan är bara resultatet av väldigt lyckad reklamkampanj som skapades för flera årtionden sedan, enbart med syftet att sälja ännu dyrare ringar.

Om du vill ha ett pris att förhålla dig till så ligger snittpriset för de förlovningsringar som säljs i Sverige omkring 20000-25000 kronor. Det viktigaste är dock att du väljer en förlovningsring som passar din partners personlighet och din ekonomiska situation.

Vår artikel “perfekta förlovningsringen för din budget” ger dig tips och råd för hur du hittar en ring som passar din budget utan att behöva tumma på utseendet av ringen.

När budgeten är satt och det är dags att välja ring kan du antingen välja att överraska med en ring som du själv valt ut eller låta din partner vara med i beslutet.

Vill du överraska med ett frieri, men samtidigt låta din partner vara med och välja sin drömring så kan du välja att fria med en attrappring. En attrappring fungerar som en temporär förlovningsring som ni sedan kan lämna tillbaka till butiken när ni hittat den riktiga ringen.

Detta ger dig möjligheten tid att välja förlovningsring tillsammans med din partner utan att ni tappar det minnesvärda överraskningsmomentet med frieriet.

Vill du hellre gå all-in med överraskningen och välja ut ringen helt på egen hand måste du vara noga med att hitta en ring som passar din partners personlighet och stil.

Ta hjälp av vänner och bekanta och ta inspiration av de smycken som din partner redan bär och försök att hitta en röd tråd. 

Vill du ha mer inspiration kan vår kortfattade köpguide till förlovningsringar hjälpa dig att förstå olika stilar och välja den som bäst passar dig och din partner.

Innan du tar ett beslut för var du införskaffar förlovningsringen bör du vara väl påläst om de båda alternativen. Läs dig in på alla för- och nackdelar med att designa din egen ring och vad som skiljer dessa åt mot att köpa en färdig ring i butik.

Det är många kvinnors stora dröm att få designa sin egen förlovningsring och idag är möjligheterna större än någonsin. Många onlinebutiker gör det smidigt och enkelt för dig att stegvis välja allt från färg, infattning och stil till exakt vilken sten du vill ha i din ring.

Detta ger dig möjligheten att designa din egen ring till ett mer överkomligt pris än om du skulle gå till en juvelerare. Juveleraren ger dig dock möjligheten att utforma ringen exakt hur du vill då du inte har några begränsningar på vilka stilar som går att välja på.

En stor nackdel med att designa din egen ring är att du inte har möjlighet att lämna tillbaka den. Många tycker därför att det är säkrare att köpa sin förlovningsring direkt i butik.

Färdigköpta ringar är dessutom ofta billigare än egendesignade och finns idag i ett oerhört stort urval så chansen är ändå relativt liten att du ska välja precis samma ring som någon annan du känner.

Oavsett om du ska köpa eller designa din ring så är det avgörande att hitta en butik eller juvelerare som du kan lita på.

Vår artikel “Förlovningsringar – vilken butik är bäst” ger dig en översikt över några av de bästa butikerna att överväga när du söker efter din perfekta förlovningsring. 

Det finns dock ingenting som säger att du måste köpa din förlovningsring i Sverige. Allt fler passar på att kombinera ringköpet med en resa utomlands.

Att köpa sin förlovningsring utomlands kan dessutom ha många fördelar. Något som lockar många är att ofta får mycket mer för pengarna. Dessutom är chansen större att du hittar en helt unik ring som inte går att få tag på hos de vanliga juvelerarna hemma i Sverige.

Det gäller dock att vara medveten om alla regler som gäller när du reser hem med din nyinköpta ring för att undvika otrevliga överraskningar såsom oväntade tullavgifter och liknande.

Mer om detta hittar du i våra tips och råd om att köpa en förlovningsring utomlands.

Nu är du nästan där! Du vet vilken ring du vill ha så nu behöver du bara kontrollera storleken.

Vill du ta reda på din partners ringstorlek kan du försöka låna en av hens ringar i smyg och ta reda på storleken på denna. Det finns flera sätt att göra detta på. Antingen kan du ta den till en juvelerare som hjälper dig att mäta ringen eller så kan du ta till några enkla knep hemma.

Kolla gärna in våra “5 gratis tips för rätt ringstorlek och ringmått” där vi ger tips på hur du mäter fingret på rätt sätt och undviker vanliga misstag.

Innan du köper ringen kan det vara bra att kontrollera vilka köpvillkor som gäller. Det kan exempelvis vara bra att kontrollera om det går att lämna tillbaka ringen om den inte skulle vara rätt.

Vissa ringar tillverkas nämligen på beställning och går då inte att returnera medan de ringar som finns färdiga i lager oftast går att lämna tillbaka.

En annan detalj som är viktig att tänka på är att graverade ringar inte heller går att returnera. Det kan därför vara bra att vänta med graveringen om du vill ha kvar möjligheten att byta eller lämna tillbaka ringen.

Om du köper en väldigt dyr förlovningsring kan det vara bra att kolla upp om denna täcks av den hemförsäkring. Om den inte gör det kan det vara bra att utöka din befintliga försäkring.

Ta reda på mer i vår artikel om varför du bör försäkra din förlovningsring.

Olika metaller till förlovningsringar infografik
Vi har jämfört de 4 största butikerna- En sticker ut som vinnare!

Så var köper man sina
förlovningsringar?

Tips inför ditt köp av
förlovningsringar

Tips efter ditt köp av
förlovningsringar

Behöver du hjälp att hitta ett smycke?

Kontakta oss

Smyckesproffset drivs av Strumpbudet i underhållssyfte. Vi kan få provision om du köper något via våra länkar. För dig är det helt gratis. Vi tjänar pengar som Amazon Associate på kvalificerade köp. På det sättet kan vi driva sidan vidare. 

© Alla Rättigheter Reserverade Smyckesproffset 2023