Att hitta personen du vill tillbringa resten av ditt liv med är en unik resa för alla. På samma sätt är valet av den perfekta förlovningsringen högst personlig och det kan vara svårt att veta var man ska börja.
Som tur är har vi skapat den ultimata guiden för förlovningsringar som vägleder dig genom hela processen. Vi börjar med en introduktion till olika typer av förlovningsringar!
Solitärringen är en klassisk och elegant ring som passar de allra flesta. Designen är ofta minimalistisk med ett tunt band för att ge fullt fokus åt den vackra, centrerade stenen.
En solitärring har alltså bara en enda sten (oftast en diamant) och är ett bra val för dig som vill ha en tidlös ring som passar till allt. Genom att välja en större sten passar solitärringen dessutom lika bra till dig som inte vill ha det allt för avskalat.
Solitärringen är alltså väldigt mångsidig och är utan tvekan en av de populäraste förlovningsringarna idag.
Vill du veta mer? Ta reda på vad du bör tänka på innan du köper en solitärring.
En haloring har likt solitärringen en sten i mitten, men till skillnad från solitärringen så är stenen omgiven av en krans av mindre stenar, även kallad en halo. Denna inramning tillför en extra dimension till ringen och ger centerstenen en illusion av att vara större än vad den egentligen är.
Om du vill ha effekten av en större diamant och samtidigt hålla nere på budgeten är haloringen därför ett utmärkt val. Många föredrar också haloringen eftersom den får en extra glittrig effekt tack vare de extra stenarna runt om.
En slät förlovningsring är en enkel och minimalistisk ring utan några extra detaljer eller dekorationer. Denna typ av ring är vanligtvis tillverkad i guld, silver eller platina och har ofta en glansigt polerad yta.
Den släta förlovningsringen är perfekt för dig som vill hålla det enkelt och stilrent och samtidigt kunna matcha ring med din partner. Släta förlovningsringar köps nämligen ofta i par så att ni båda kan bära likadana ringar.
Släta ringar är dessutom både tidlösa och oerhört mycket billigare än diamantringar så de är perfekta för dig som har en begränsad budget.
Du hittar mer inspiration för släta förlovningsringar i vår lista över 28 förlovningsringar i par.
Tvillingringen är en något mindre vanlig förlovningsring vilket gör den desto mer unik. Precis som det låter så har denna typ av ring två centrerade stenar istället för en. Stenarna är oftast lika stora och beskrivs därför som “tvillingar”.
Det som gör tvillingringen extra unik är att bandet oftast inte går helt ihop. Bandet är då istället delat på mitten på framsidan, med en sten i varje ände alternativt båda stenarna i samma ände. Ändarna går sedan något omlott för att hålla ihop ringen.
Tvillingringen är den perfekta ringen för dig som vill sticka ut ur mängden, men samtidigt hålla stilen klassisk och stilren.
En alliansring kallas ibland även för evighetsring och är en ring med stenar runtom hela bandet. Alliansringen saknar alltså centersten helt och hållet.
När man pratar om alliansringar syftar man dock även ofta på de ringar som har endast har stenar på främre sidan av bandet. Det rätta begreppet för dessa är egentligen semi-alliansringar (men vi är inte så petiga).
Semi-alliansringen är den allra populäraste typen av de två och eftersom den är mer praktisk. Den är inte bara mer slittålig utan den går också att justera i storlek om det skulle behövas, något som inte går att göra med den vanliga alliansringen.
Semi-alliansringen är dessutom betydligt billigare!
En sidostensring är en solitärring där bandet är prytt med små diamanter. Detta gör ringen extra effektfull, då ljuset får ännu fler ytor att reflekteras i.
En sidostensring kan se väldigt olika ut beroende hur de är infattade och hur den centrerade stenen ser ut. Detta innebär också att sidostensringar finns många olika prisklasser.
Du behöver alltså inte bli avskräckt i tron om att den är alldeles för dyr för att den är prydd med så många diamanter. Väljer du en mindre centrumsten finns det nämligen även gott om budgetvänliga varianter att välja på.
En trestensring är en förlovningsring som har tre stenar, vanligtvis diamanter eller andra ädelstenar, som är placerade bredvid varandra i centrum av ringen.
Stenarna kan vara lika stora, men oftast är en av dem större. Den största stenen är då placerad i mitten och omges av en mindre sten på vardera sida.
Trestensringen sägs symbolisera det det förflutna, nutiden och framtiden vilket gör att den passar perfekt som förlovnings- eller vigselring.
När du har bestämt vilken stil du vill ha på ringen är det dags att välja metall. Metallen har en väldigt avgörande roll för utseendet, men också för hur hållbar ringen blir. Olika metaller är nämligen olika hårda vilket betyder att slitstyrkan hos dem varierar.
Var därför noga med att välja den metall som passar in i din vardag allra bäst för att undvika skador på ringen.
Guld är ett av de populäraste valet att använda i förlovningsringar eftersom det är en mycket slittålig metall som tål att användas dagligen.
Den vanligaste karathalten för en förlovningsring är 18 karat. Detta eftersom guldhalten är hög, samtidigt som den blir mycket hårdare och tåligare än ringar med högre guldhalt.
För dig som vill ha ett mer budgetvänligt alternativ finns det även gott om förlovningsringar i både 14 och 9 karats guld. Dessa ringar är betydligt billigare och dessutom ännu tåligare. Guldhalten är dock lägre, men detta är ingenting som syns för blotta ögat.
Förlovningsringar i guld är alltså något för alla plånböcker och behöver inte alls kosta så mycket som man tror.
Ta reda på mer om vilka olika karathalter det finns och vad som skiljer dem åt.
Vitguld är det populäraste valet för förlovningsringar bland de som föredrar en kallare metall. Vitguldet är nämligen betydligt tåligare än silver och samtidigt billigare än platina.
Ringar i vitguld doppas oftast i rodium för att få bort den gula undertonen och ge ringen sin vita finish. Rodiumpläteringen slits dock med tiden vilket innebär att ringen behöver doppas om emellanåt.
Förlovningsringar i vitguld kräver därför lite mer underhåll än en ring i gult guld.
När guld legeras med en högre halt koppar får guldet en vacker rosa ton och kallas då för roséguld. Roséguld är en hårdare legering och är därför mer slittålig än både guld och vitguld.
En annan stor fördel med roséguld är att den passar lika bra till alla hudtoner. Dessutom är den inte lika vanlig som sina syskonmetaller vilket gör en förlovningsring i roséguld mer unik.
Platina är en naturligt vit metall med mycket hög densitet extra hög hållbarhet. Man brukar till och med säga att platina är dubbelt så motståndskraftigt som guld!
En förlovningsring i platina står emot repor mycket bättre än vitguld och behöver dessutom aldrig doppas om eftersom den är vit rakt igenom.
Platina anses vara den mest exklusiva metallen som går att få tag på idag och är det perfekta valet för dig som vill ha en vit metall som kräver så lite underhåll som möjligt.
Titan är precis som platina en mycket hållbar metall. Den är dock betydligt lättare till vikten, men också avsevärt billigare.
Förlovningsringar i titan är mycket hårda och reptåliga och är svåra att deformera. Titanringar är därför väldigt populära bland män samt de som arbetar mycket med händerna och behöver en slitagetålig ring som kan bäras dagligen.
Palladium är naturligt vit precis som platina och är i stort sett lika hållbar. De repor som uppstår är dessutom nästan omöjliga att upptäcka eftersom ringen är samma färg rakt igenom.
Till utseendet ser palladium och platina i stort sett identiska ut, det som skiljer dem åt är vikten. Palladium är nämligen mycket lättare.
Vill du ha ett lika slitstarkt, men billigare alternativ till platina är en förlovningsring i palladium ett utmärkt val.
Silver är det mest budgetvänliga alternativet för förlovningsringar och ser dessutom nästintill identiskt ut med vitguld, palladium och platina.
Nackdelen med en förlovningsring i silver är att den är mycket mindre slittålig. Den repas väldigt enkelt och har också en tendens att ändra form när den utsätts för tryck som enkelt uppstår i vanliga vardagssysslor.
Silverringar kräver därför betydligt mer underhåll och rengöring. Du bör också var mer försiktig när du bär den vilket innebär att den inte är lämplig för vissa yrken.
Hur mycket ska en förlovningsring kosta egentligen och vilken butik är bäst för att köpa sin förlovnings ring i? Här hittar du svaren på alla dina frågor!
Dessutom ger vi dig viktiga tips på vad du bör tänka på både inför och efter ditt köp. Leta dig fram till det steg du befinner dig i här nedan eller läs hela guiden för ultimat inspiration!
Innan du börjar leta efter den perfekta ringen bör du sätta upp en budget för hur mycket ringen får kosta. Detta ger dig ett mindre spektrum av ringar att leta bland och gör det lättare att hitta det du söker.
Hur sätter man då upp sin budget? Många känner nog igen begreppet “tremånadersregeln” som säger att en förlovningsring ska kosta tre månadslöner. Detta är ett begrepp som stressar många eftersom en förlovningsring då skulle kosta uppemot 100 000 kronor i förhållande till en svensk medellön.
Detta är dock absolut ingenting som är skrivet i sten utan är bara resultatet av väldigt lyckad reklamkampanj som skapades för flera årtionden sedan, enbart med syftet att sälja ännu dyrare ringar.
Om du vill ha ett pris att förhålla dig till så ligger snittpriset för de förlovningsringar som säljs i Sverige omkring 20000-25000 kronor. Det viktigaste är dock att du väljer en förlovningsring som passar din partners personlighet och din ekonomiska situation.
Vår artikel “perfekta förlovningsringen för din budget” ger dig tips och råd för hur du hittar en ring som passar din budget utan att behöva tumma på utseendet av ringen.
När budgeten är satt och det är dags att välja ring kan du antingen välja att överraska med en ring som du själv valt ut eller låta din partner vara med i beslutet.
Vill du överraska med ett frieri, men samtidigt låta din partner vara med och välja sin drömring så kan du välja att fria med en attrappring. En attrappring fungerar som en temporär förlovningsring som ni sedan kan lämna tillbaka till butiken när ni hittat den riktiga ringen.
Detta ger dig möjligheten tid att välja förlovningsring tillsammans med din partner utan att ni tappar det minnesvärda överraskningsmomentet med frieriet.
Vill du hellre gå all-in med överraskningen och välja ut ringen helt på egen hand måste du vara noga med att hitta en ring som passar din partners personlighet och stil.
Ta hjälp av vänner och bekanta och ta inspiration av de smycken som din partner redan bär och försök att hitta en röd tråd.
Vill du ha mer inspiration kan vår kortfattade köpguide till förlovningsringar hjälpa dig att förstå olika stilar och välja den som bäst passar dig och din partner.
Innan du tar ett beslut för var du införskaffar förlovningsringen bör du vara väl påläst om de båda alternativen. Läs dig in på alla för- och nackdelar med att designa din egen ring och vad som skiljer dessa åt mot att köpa en färdig ring i butik.
Det är många kvinnors stora dröm att få designa sin egen förlovningsring och idag är möjligheterna större än någonsin. Många onlinebutiker gör det smidigt och enkelt för dig att stegvis välja allt från färg, infattning och stil till exakt vilken sten du vill ha i din ring.
Detta ger dig möjligheten att designa din egen ring till ett mer överkomligt pris än om du skulle gå till en juvelerare. Juveleraren ger dig dock möjligheten att utforma ringen exakt hur du vill då du inte har några begränsningar på vilka stilar som går att välja på.
En stor nackdel med att designa din egen ring är att du inte har möjlighet att lämna tillbaka den. Många tycker därför att det är säkrare att köpa sin förlovningsring direkt i butik.
Färdigköpta ringar är dessutom ofta billigare än egendesignade och finns idag i ett oerhört stort urval så chansen är ändå relativt liten att du ska välja precis samma ring som någon annan du känner.
Oavsett om du ska köpa eller designa din ring så är det avgörande att hitta en butik eller juvelerare som du kan lita på.
Vår artikel “Förlovningsringar – vilken butik är bäst” ger dig en översikt över några av de bästa butikerna att överväga när du söker efter din perfekta förlovningsring.
Det finns dock ingenting som säger att du måste köpa din förlovningsring i Sverige. Allt fler passar på att kombinera ringköpet med en resa utomlands.
Att köpa sin förlovningsring utomlands kan dessutom ha många fördelar. Något som lockar många är att ofta får mycket mer för pengarna. Dessutom är chansen större att du hittar en helt unik ring som inte går att få tag på hos de vanliga juvelerarna hemma i Sverige.
Det gäller dock att vara medveten om alla regler som gäller när du reser hem med din nyinköpta ring för att undvika otrevliga överraskningar såsom oväntade tullavgifter och liknande.
Mer om detta hittar du i våra tips och råd om att köpa en förlovningsring utomlands.
Nu är du nästan där! Du vet vilken ring du vill ha så nu behöver du bara kontrollera storleken.
Vill du ta reda på din partners ringstorlek kan du försöka låna en av hens ringar i smyg och ta reda på storleken på denna. Det finns flera sätt att göra detta på. Antingen kan du ta den till en juvelerare som hjälper dig att mäta ringen eller så kan du ta till några enkla knep hemma.
Kolla gärna in våra “5 gratis tips för rätt ringstorlek och ringmått” där vi ger tips på hur du mäter fingret på rätt sätt och undviker vanliga misstag.
Innan du köper ringen kan det vara bra att kontrollera vilka köpvillkor som gäller. Det kan exempelvis vara bra att kontrollera om det går att lämna tillbaka ringen om den inte skulle vara rätt.
Vissa ringar tillverkas nämligen på beställning och går då inte att returnera medan de ringar som finns färdiga i lager oftast går att lämna tillbaka.
En annan detalj som är viktig att tänka på är att graverade ringar inte heller går att returnera. Det kan därför vara bra att vänta med graveringen om du vill ha kvar möjligheten att byta eller lämna tillbaka ringen.
Om du köper en väldigt dyr förlovningsring kan det vara bra att kolla upp om denna täcks av den hemförsäkring. Om den inte gör det kan det vara bra att utöka din befintliga försäkring.
Ta reda på mer i vår artikel om varför du bör försäkra din förlovningsring.
Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av människan i laboratorium.
En vanlig missuppfattning är att labbodlade diamanter inte är äkta, men detta stämmer alltså inte. Det finns dock både fördelar och nackdelar med de båda varianterna.
Det kommer nog inte som en överraskning att diamanten är den överlägset vanligaste stenen för förlovningsringar. Diamanten är exklusiv, tidlös och otroligt vacker så det är svårt att inte förtrollas av den.
Diamanten är dessutom den hårdaste ädelstenen i världen och uppnår 10/10 på Mohs hårdhetsskala. Den är alltså väldigt motståndskraftig mot slitage vilket är tacksamt för en ring som ska bäras dagligen.
En naturlig diamant tar miljontals år på sig att bildas vilket också visar sig i priset. Diamanter förekommer dock i flera olika prisklasser beroende på carat, färg, slipning och klarhet.
Dessa fyra faktorer kallas för diamantens 4:cn (carat, color, cut, clarity). Genom att förstå innebörden av dessa kommer kommer du att få förståelse för diamantens prissättning samt kunna hitta knep för att hitta en diamant inom din budget.
Labbodlade diamanter framkallas på syntetisk väg, men har samma kemiska sammansättning som en naturlig diamant. Dessa diamanter är alltså precis lika äkta som de som bildas naturligt.
Skillnaden är att bildningsprocessen går otroligt mycket snabbare vilket också gör att de labbodlade diamanterna oftast är betydligt billigare i pris.
En annan stor fördel är att du slipper att oroa dig för misskötseln av mänskliga rättigheter som är ett stort problem vid naturlig diamantbrytning.
Som med allting annat finns det dock både för- och nackdelar med labbodlade diamanter. En av de större nackdelarna är att de har ett lägre andrahandsvärde eftersom de kan skapas i så stora mängder.
Vill du ha en mer unik ring som sticker ut ur mängden? Ett enkelt knep är att byta ut diamanten mot en färgad ädelsten. Ädelstenar finns i regnbågens alla färger och kostar oftast betydligt mindre än en diamant. Ta reda på vilken ädelsten som är din favorit!
Safiren är populärast i djupt blått, men finns faktiskt i alla möjliga färger. Den enda färgen som den inte förekommer i är rött. Då kallas stenen nämligen istället för rubin, men mer om det senare.
Safiren är en av de mest slittåliga ädelstenarna i världen efter diamanten och uppnår 9/10 på Mohs hårdhets skala. Något som kan vara bra att veta är att safiren dock inte gnistrar riktigt lika mycket som en diamant.
Få mer inspiration i vår kompletta guide om safirer.
Rubin och safir är i grund och botten samma typ av sten – det enda som skiljer dem åt är färgen. Båda stenarna är uppbyggda av mineralet korund, men rubinen innehåller krom som ger den dess röda färg.
Rubinen är lika tålig mot slitage och repor som safiren och gör sig därför väldigt bra i en förlovningsring som ska bäras dagligen..
Något som dock chockar många ör att rubinen är så sällsynt att den ibland överstiger priset på diamanter.
Smaragden är känd för sin intensivt gröna färg, men förekommer också i mer gulgröna och blågröna toner. Generellt gäller att ju intensivare den gröna tonen är, desto mer värdefull är stenen.
Smaragder med intensiv färg och hög klarhet är extremt ovanliga och kan nå extrema prisnivåer. De smaragder som brukar återfinnas i butikerna är dock oftast billigare än diamanten.
Det gäller dock att vara uppmärksam på att smaragden är något ömtåligare då den endast uppnår 7,5-8/10 på hårdhetsskalan.
Akvamarin ser på många sätt ut som en färgad diamant och är en klar sten med en ljusblå underton. Akvamarin tillhör beryllfamiljen, precis som smaragd, men är betydligt billigare.
Detta är alltså en perfekt ädelsten för dig som vill ha en unik förlovningsring till ett budgetvänligt pris.
Morganit är den rosa varianten av beryll. Den består alltså av samma grundmaterial som både smaragd och akvamarin och uppnår därmed även samma nivå på hårdhetsskalan (7,5-8/10).
Morganit liknar den rosa diamanten till utseendet, men reflekterar inte ljuset riktigt lika bra. Den är dock en av de billigaste ädelstenarna vilket gör den till ett mycket prisvärt val för dig som vill ha en färgad sten i din förlovningsring.
När du väl har köpt din ring är det viktigt att underhålla din ring för att den ska bevaras i sitt fina skick. Diamanter och andra ädelstenar tappar fort sin lyster om de inte rengörs regelbundet så dessa är extra viktiga att rengöra.
Den regelbundna rengöringen kan du enkelt göra hemma med hjälp av vanligt diskmedel och en mjuk tandborste. Du bör dock även lämna in ringen för en ordentlig genomgång hos en juvelerare då och då.
Läs mer om tips och tricks du kan göra hemma för att hålla ringen ren i artiklarna nedan.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |