Rengör guldsmycken: Omfattande guide

Guldsmycken är ett av de mest populära smyckena, och det är viktigt att hålla dem snygga. I det här blogginlägget diskuterar vi de bästa sätten att rengöra guldsmycken, från ringar och halsband till örhängen och armband Vi ger också tips om hur du kan förhindra att dina guldsmycken förlorar sin glans. Så oavsett om du vill ge dina gamla guldsmycken nytt liv eller om du vill hålla dina nya guldsmycken skinande och gnistrande, läs vidare för att få våra bästa tips!

Enkelt och effektivt sätt att rengöra guldsmycken

Guld är en ädelmetall som har varit uppskattad av människor i århundraden. Den är mjuk, formbar och rostar inte. Av dessa skäl har det använts för att tillverka smycken, mynt och andra dekorativa föremål. Guld är också värdefullt för sin färg, som inte bleknar med tiden.

Guld kan dock bli anlöpt eller smutsigt med tiden om det utsätts för föroreningar i luften eller hudens avlagringar. För att ditt guld ska se så bra ut som möjligt är det viktigt att rengöra det regelbundet med en enkel metod som ljummet vatten och rengöringsmedel. Här följer den lättaste och effektivaste metoden för att rengöra guld:

Det du behöver:

 • En skål med ljummet vatten (ta inte för varmt vatten)
 • 2 matskedar diskmedel
 • 1 mjuk tandborste

Steg-för-steg

 1. Häll upp ljummet vatten i en skål.
 2. Tillsätt 2 matskedar med diskmedel
 3. Lägg försiktigt ner dina smycken i vattnet och låt dem ligga i 5 till 10 minuter.
 4. Ta upp ett smycke i taget och putsa försiktigt med en mjuk tandborste.
 5. Skölj av smyckena med vatten, det är viktigt att allt rengöringsmedel försvinner.
 6. Torka ditt smycke med en fin bomullshandduk ett putsduk.
Rengöra guldsmycken steg för steg

Denna metoden funkar kanon för alla olika smycken som halsband, örhängen, solitärringar och andra typer av ringar. Metoden lämpar sig även för silver, diamanter och titan. Alltså i stort sett alla typer av smycken!

5 andra metoder att rengöra guldsmycken

Här är 5 husmorsknep på hur man rengör guldsmycken:

 • Använd en mjuk trasa – För att rengöra guldsmycken börjar du med att använda en mjuk trasa för att ta bort eventuell smuts. Du kan använda en fuktig trasa om det behövs, men se till att torka av smyckena efteråt.
 • Tvål och vatten – Om smycket är väldigt smutsigt kan du använda tvål och vatten för att rengöra det. Se bara till att skölja av det efteråt och torka det ordentligt.
 • Smyckesrengöringsmedel – Om du vill ge dina guldsmycken en djuprengöring kan du använda ett smyckesrengöringsmedel. Dessa finns i flytande form eller i skumform, och allt du behöver göra är att applicera den på smycket och torka med en trasa och sedan skölja av det.
 • Ultraljudsrengörare – En ultraljudsrengörare använder högfrekventa ljudvågor för att rengöra smycket. Detta är ett utmärkt alternativ om dina guldsmycken är mycket smutsiga eller om det finns mycket avlagringar på dem. Allt du behöver göra är att tillsätta lite vatten och smyckesrengöringsmedel i ultraljudsrenaren, placera smyckena i den och trycka på knappen!
 • Hemgjorda lösningar – Om du inte har tillgång till en ultraljdrengörare kan du prova att göra egna hemgjorda lösningar. Ett populärt alternativ är att blanda bakpulver med vatten för att skapa en pasta, som du sedan kan applicera på guldsmyckena och skrubba med en tandborste. Ett annat alternativ är att använda vinäger blandat med vatten som en blötläggningslösning. Se bara till att skölja av smyckena efteråt och torka dem helt och hållet.
 • Guldrengöringsduk – Du kan också använda en guldrengöringsduk för att rengöra dina smycken. Dessa är impregnerade med en lösning som rengör smyckena och får dem att glänsa. Allt du behöver göra är att gnugga smyckena med trasan tills de är rena. Här finns en länk till Hagerty Guldrengörningsduk för smycken.

 

Det som är viktigt att tänka på är att pärlor, diamanter och andra typer av metaller kan vara känliga för starka kemikalier.

Putsduk för guld

Hur du undviker att dina guldsmycken tappar sin glans

Guld är känt för sin hållbarhet och glans, men med tiden kan det bli fläckigt. Här är några tips om hur du kan undvika att ditt guld tappar glansen:

 • Håll dem rena – Det bästa sättet att undvika att smutsa ner dina guldsmycken är att hålla dem rena. Det innebär att du regelbundet torkar av dem med en mjuk trasa. Du kan också använda en rengöringslösning vid behov.
 • Undvik kontakt med kemikalier – Ett av de viktigaste sätten för guldsmycken att bli smutsiga är genom att komma i kontakt med kemikalier. Försök därför att undvika att bära dina guldsmycken när du gör sysslor eller arbetar med starka kemikalier.
 • Förvara dem ordentligt – När du inte bär dina guldsmycken ska du se till att förvara dem på ett säkert ställe där de inte kommer i kontakt med andra metaller eller kemikalier. Vi har skrivit om en guide till de bästa smyckesskrinen för olika ändamål. Detta kommer att bidra till att hålla det skinande och nytt!
 • Bada bastu – Ta av dina guldsmycken innan du går in i en bastu eller gör något annat som innebär alltför snabba temperaturförändringar.
 • Undvik saltvatten – Om du badar i saltvatten med dina guldsmycken så är det viktigt att skölja av dem mde vanligt vatten efter för att slippa eventuella avlagringar från saltet.

 

Vi hoppas att du tyckte att den här guiden om hur man rengör guldsmycken var till hjälp!

Om du har några frågor är du välkommen att ställa dem till oss i kommentarerna nedan.

Innehållsförteckning