Andra ädelstenar än diamanter till
en förlovningsringar

Vill du ha en mer unik ring som sticker ut ur mängden? Ett enkelt knep är att byta ut diamanten mot en färgad ädelsten. Ädelstenar finns i regnbågens alla färger och kostar oftast betydligt mindre än en diamant. Ta reda på vilken ädelsten som är din favorit! 

5 ädelstenar
för en unik förlovningsring

Safir, rubin, smaragd, akvamarin och morganit är 5 ädelstenar som är utmärkta alternativ till diamanten. Alla dessa stenar gör sig väldigt fint i en förlovningsring och är i många fall billigare än diamanten vilket gör det möjligt att få en större (och mer unik) sten till ett mer överkomligt pris.

Safiren är populärast i djupt blått, men finns faktiskt i alla möjliga färger. Den enda färgen som den inte förekommer i är rött. Då kallas stenen nämligen istället för rubin, men mer om det senare.

Safiren är en av de mest slittåliga ädelstenarna i världen efter diamanten och uppnår 9/10 på Mohs hårdhets skala. Något som kan vara bra att veta är att safiren dock inte gnistrar riktigt lika mycket som en diamant.

Få mer inspiration i vår kompletta guide om safirer.

Rubin och safir är i grund och botten samma typ av sten – det enda som skiljer dem åt är färgen. Båda stenarna är uppbyggda av mineralet korund, men rubinen innehåller krom som ger den dess röda färg.

Rubinen är lika tålig mot slitage och repor som safiren och gör sig därför väldigt bra i en förlovningsring som ska bäras dagligen..

Något som dock chockar många ör att rubinen är så sällsynt att den ibland överstiger priset på diamanter.

Smaragden är känd för sin intensivt gröna färg, men förekommer också i mer gulgröna och blågröna toner. Generellt gäller att ju intensivare den gröna tonen är, desto mer värdefull är stenen.

Smaragder med intensiv färg och hög klarhet är extremt ovanliga och kan nå extrema prisnivåer. De smaragder som brukar återfinnas i butikerna är dock oftast billigare än diamanten.

Det gäller dock att vara uppmärksam på att smaragden är något ömtåligare då den endast uppnår 7,5-8/10 på hårdhetsskalan.

Akvamarin ser på många sätt ut som en färgad diamant och är en klar sten med en ljusblå underton. Akvamarin tillhör beryllfamiljen, precis som smaragd, men är betydligt billigare.

Detta är alltså en perfekt ädelsten för dig som vill ha en unik förlovningsring till ett budgetvänligt pris.

Morganit är den rosa varianten av beryll. Den består alltså av samma grundmaterial som både smaragd och akvamarin och uppnår därmed även samma nivå på hårdhetsskalan (7,5-8/10).

Morganit liknar den rosa diamanten till utseendet, men reflekterar inte ljuset riktigt lika bra. Den är dock en av de billigaste ädelstenarna vilket gör den till ett mycket prisvärt val för dig som vill ha en färgad sten i din förlovningsring.

Olika sorters ädelstenar
Vi har jämfört de 4 största butikerna- En sticker ut som vinnare!

Så var köper man sina
förlovningsringar?

4 tips för att välja
rätt ädelsten

1

Färg

Sök efter ädelstenar i din eller din partners favoritfärg. Gillar du blått kanske en safir eller akvamarin är något för dig? Föredrar du hellre rosa nyanser är en rubin eller morganit ett perfekt val.

2

Symbolik

Välj en ädelsten som symboliserar din personlighet. Smaragden står exempelvis för hopp och förnyelse. Eller varför inte utgå från din månadssten? Rubinen är exempelvis julis månadssten.

3

Slittålighet

Hur slittålig en ädelsten är anges av Mohs hårdhetsskala. Rubiner och safirer är två av de näst tåligaste ädelstenarna efter diamanten som är allra hårdast.

4

Budget

Ädelstenar finns för alla budgetar. Akvamarin och morganit är exempelvis i regel billigare än safirer och rubiner. Priset kan dock variera beroende på ädelstenens kvalitet.

Inspiration för
olika ädelstenar

Vill du ha tips inför ditt köp av
förlovningsringar?