5 populära ädelstenar till förlovningsringar

Vill du ha en unik förlovningsring som sticker ut ur mängden? Gör som kändisarna – välj en färgad ädelsten istället för den färglösa diamanten!

Kungligt blå safirer, gröna smaragder eller varför en mustigt röd rubin? 
Vi listar 5 av de populäraste ädelstenarna till förlovningsringar här nedan!

Innehållsförteckning

Olika ädelstenar till förlovningsringar
1

Safir

Safir förlovningsring

Safirer är den populäraste ädelstenen att använda i förlovningsringar efter diamanter. De gnistrar fint vilket gör sig bra i en förlovningsring, men de är också väldigt tåliga.

Den blå safiren är den allra vanligaste, men safirer förekommer faktiskt i alla möjliga olika färger såsom rosa, gult och lila. Den enda färgen som safirer inte förekommer i är rött. Då kallas stenen istället för rubin.

Safiren fick ett stort uppsving efter att prinsessan Diana började bära sin vackra förlovningsring med en blå safir. Denna ring är fortfarande lika aktuell då den idag bärs av Kate Middleton.

Victoria Beckham och Penolope Cruz är andra kända kvinnor som valt att bära en förlovningsring med safir istället för den mer klassiska diamantringen.

Safirer symboliserar dessutom trohet och ärlighet vilket gör dem till ett extra passande val till just förlovningsringar.

Mohs hårdhetsskala: 9/10

2

Smaragd

Är grönt din favoritfärg, kanske en förlovningsring med en smaragd är något för dig? Denna vackra ädelsten varierar i olika nyanser av grönt, med allt från en gul underton till en kallare blågrön ton.

Något som många inte vet är att högkvalitativa smaragder faktiskt är mer sällsynta än diamanter. Detta innebär att prislappen ofta är högre för en smaragd än för en diamant.

Smaragden väger dock mindre vilket innebär att du får en större sten av samma carat när du väljer en smaragd istället för en diamant.

Att smaragden är så sällsynt har gjort den till ett populärt val bland kändisar som vill ha en extra exklusiv förlovningsring. Megan Fox och Zoe Saldana bär båda förlovningsringar med smaragder.

Något är viktigt att tänka på innan man köper en smaragdring är att den är något mer ömtålig och kräver mer underhåll än exempelvis diamanter, safirer och rubiner.

Mohs hårdhetsskala: 7,5-8/10

3

Rubin

Är du ute efter en vågad och unik förlovningsring är rubinringen som klippt och skuren för dig!

Rubinen bars flitigt av kungligheter förr i tiden och många kändisar idag har även valt att bära denna fylligt röda sten i sin förlovningsring. Katy Perry och Eva Longoria är bara några av dem.

Rubinen består av samma grundmaterial som safiren, den enda skillnaden är att rubinen alltid är röd. De båda ädelstenarna är därför lika slittåliga och lämpar sig bra till en ring som används dagligen såsom en förlovningsring.

Rubiner är ännu mer sällsynta än smaragder vilket innebär att även dessa ädelstenar ofta är dyrare än diamanter.

Rubiner finns dock tillgängliga i många olika prisklasser eftersom de precis som diamanter prissätts rubinen efter klarhet, färg, slipning och vikt.

Mohs hårdhetsskala: 9/10

4

Akvamarin

Med en vacker akvamarinsten på ditt finger behöver du inte leta efter “något blått” till den stora dagen. Akvamarin är ljusare i färgen än den blå safiren och är också klarare i färgen.

Den påminner därför om en färgad diamant till utseendet och passar därför perfekt till förlovningsringar. Måns Zelmerlöw valde till exempel att fria med en akvamarinsprydd ring till sin nuvarande fru Ciara Zelmerlöw.

Akvamarin finns i många olika nyanser av blått och kan även ha en grön underton. De blåare stenarna passar bäst ihop med ett band i silver eller vitguld medan de grönare tonerna passar bäst ihop med guld.

Akvamarin tillhör samma familj som smaragd. Den är dock mycket billigare vilket gör den till ett populärt val i förlovningsringar för de som vill ha en färgad sten utan att behöva betala en förmögenhet.

Mohs hårdhetsskala: 7,5-8/10

Relaterad artikel: Läs mer om ringen till Ciara i vårt artikel om kändisars förlovningsringar.

5

Morganit

Rosa stenar har ökat drastiskt i popularitet sedan Jennifer Lopez fick en förlovningsring med en rosa diamant av Ben Affleck 2002.

Morganit är ett betydligt prisvänligare alternativ till den rosa diamanten och är dessutom väldigt lik till utseendet. Den glittrar inte fullt lika mycket som diamanten, men reflekterar ändå ljuset väldigt fint.

Morganit är passar lika bra till både vitguld och rödguld, men gör sig kanske allra bäst till roséguld, speciellt om du vill ge ringen en vacker vintagekänsla.

Skådespelerskan Lily Colins bär är bara en av kändisarna som valt att bära morganit i mitten av sin förlovningsring.

Mohs hårdhetsskala: 7,5-8/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »