Förlovningsringar på rea – Så hittar du ringarna billigt

Att köpa en förlovningsring är en stor och viktig investering, men måste inte betyda att du behöver tömma plånboken. Det finns många sätt att köpa förlovningsringar till ett lägre pris utan att kompromissa med kvaliteten och ett av de enklaste sätten att göra det på är genom att fynda dem på rea.

I denna artikel ger vi dig tips på vilka tider på året som det är störst chans att köpa förlovningsringar till rabatterade priser samt fler tips på hur du kan spara så mycket pengar som möjligt vid ditt köp!

Förlovningsringar rea
Innehållsförteckning

När är bästa tiden på året för att köpa förlovningsringar på rea?

Den bästa tiden på året för spara så mycket pengar som möjligt vid köp av förlovningsringar är vid de stora årliga reorna, men kanske framför allt under Black Friday när alla butiker fullkomligt sprutar ut rabatter och erbjudanden. En annan bra period på året för att hitta förlovningsringar till kampanjpris är veckorna innan “alla hjärtans dag”.

Bilden nedan sammanställer alla de viktigaste dagarna på året att hålla koll på för att köpa förlovningsringar på rea. 

Viktiga readatum för förlovningsringar

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en av de absolut populäraste dagarna på året att förlova sig på. Detta innebär en ökad efterfrågan på förlovningsringar kring denna period vilket leder till att många smyckesbutiker erbjuder stora rabatter för att locka kunderna just till dem.

Oavsett om du ska fria på alla hjärtans dag eller längre fram på året så är detta ett bra tillfälle att ta tillvara på för att spara stora pengar. Det är exempelvis inte ovanligt att butiker som exempelvis Guldfynd och Hallbergs guld erbjuder omkring 20% på utvalda ringar inför alla hjärtans dag. Det är även många onlinebutiker som brukar ha bra erbjudanden så glöm inte att hålla utkik på nätet och sociala medier veckorna innan den 14:e februari!

Påskrea

Även om påsken i sig kanske inte är så förknippad med förlovning och vigsel är detta en bra period att fynda ringar på. Många butiker, inklusive smyckeskedjorna, brukar nämlige nerbjuda reor och erbjudanden för att locka till sig och ta fördel av alla människor som är lediga under denna perioden. Påskrean är därför ett utmärkt tillfälle att fynda förlovningsringar på om ni ska förlova er på våren och sommaren. 

Sommarrea

Precis som klädbutikerna brukar även smyckesbutikerna erbjuda stora reor på föregående säsongens artiklar för att göra plats för hösten. När det kommer till smyckesbutikerna brukar detta främst gälla bijouterier då dessa är mer säsongsbaserade än förlovningsringar. Det är dock inte ovanligt att de samtidigt har olika erbjudanden och kampanjer för förlovningsringar under sommarrean för att öka försäljningen som ofta är relativt låg under semestermånaderna.

Singles day

Singles day, som firas den 11/11, började ursprungligen i Kina, men har sedan spridit världen över och är nu den dag med störst onlineförsäljning i hela världen. Från att ha varit en dag avsedd för att lyfta fram alla singlar har det mer utvecklats till en shoppinghögtid där företagen tar till vara på chansen till ökad försäljning genom att erbjuda fördelaktiga rabatter. Numera går det därför att fynda det mesta, inklusive förlovningsringar, på singles day trots att detta är motsatsen till vad högtiden till en början stod för.

Många av de bästa erbjudandena för Singles day går att hitta online så besök alla dina favoritjuvelerares hemsidor och hålla gärna utkik på deras sociala medier där de ofta hintar om kommande rabatter!

Black friday

Om du inte hann fynda under Singles day så kan du vara lugn, bara veckorna efter så är det nämligen dags för Black Friday. Black Friday infaller alltid den fjärde fredagen i november och har vuxit sig till att bli den största shoppinghögtiden i Sverige där du kan fynda absolut allt. Detta är därför ett perfekt tillfälle att handla förlovningsringar på, särskilt inför jul och nyår eller varför inte till början av nästa år?

Tänk på att det oftast är väldigt trångt i butikerna under Black Friday-veckan så ett tips är att beställa ringarna online. Skulle du vilja prova ringarna i fysisk butik så bör du göra det dagarna innan så att du har ett hum om vad du söker när du kommer till butiken i rearuschen.

Cyber monday

Cyber Monday infaller på måndagen efter Black Friday och är en shoppingdag avsedd för erbjudanden enbart från nätbutikerna. Många kedjor som har fysiska butiker erbjuder exempelvis endast rabatt i deras onlinebutiker denna dag. Erbjudandena är oftast inte lika många som under Black Friday, men det finns utan tvekan utrymme för att göra kap. Hann du inte fynda dina förlovningsringar fredagen innan är det alltså läge att utforska alla kampanjer på Cyber Monday.

Mellandagsrea

Förr började mellandagsrean, som hörs i namnet, under mellandagarna, men numera är det inte ovanligt att julrean börjar redan i mitten av december. Även kampanjerna för förlovningsringar brukar flöda under denna tid då både jul och nyår är en populär tid att förlova sig på. Har du tänkt att fria under denna period eller längre in på våren är det därför en stor fördel att fynda ringar under mellandags- eller julrean.

Vilka fördelar finns det med att köpa förlovningsringar på rea?

Den mest uppenbara fördelen med att köpa förlovningsringar på rea är kostnadsbesparingen. Detta ger dig pengar över som du exempelvis kan lägga undan till vigselringen eller andra nödvändigheter istället.

Har du en fast budget att röra dig på ger reor dig även en möjlighet att ha råd med en ring som du annars inte hade haft möjlighet att köpa. Du kanske exempelvis får råd att köpa en ring med en större diamant eller med en mer exklusiv metall än vad du hade haft möjlighet med till ordinarie pris.

Finns det nackdelar med att köpa förlovningsringar på rea?

En av de största nackdelarna med att köpa förlovningsringar på rea är att utbudet är begränsat. Detta gör att du kanske har svårt att hitta exakt den typ av ring som du är ute efter. En annan nackdel är att man ofta inte riktigt vet när rea- eller kampanjperioden kommer att ta slut vilket ger dig mindre tid till att överväga och tänka igenom ditt köp ordentligt. Dessutom behöver du invänta en särskild tid på året för att köpa din ring vilket kanske inte stämmer in i tajmingen med er förlovning.

Reaperioderna brukar dock inte påverka villkoren för returer vilket är något som många oroar sig över när man köper förlovningsringar på rea.

Gäller öppet köp om man köper förlovningsringar på rea?

Det är upp till varje enskild butik att bestämma om de vill erbjuda öppet köp för produkter på rea. De allra flesta smyckesbutiker brukar dock ha samma villkor för de ringar som säljs på rea som för det ordinarie sortimentet. Det kan dock vara bra att dubbelkolla i villkoren innan du köper en förlovningsring på rea för att se vad som gäller. Tänk även på att öppet alltid kan påverkas av specialbeställningar och graveringar oavsett om förlovningsringen är på rea eller inte.

Kan man reklamera förlovningsringar som är köpta på rea?

Alla produkter som är inköpta på rea kan reklameras om produkten är felaktig enligt Konsumentverket, även om det inte var något öppet köp på den vid inköp. Detta gäller dock endast om defekten beror på tillverkningsfel och inte om du själv har orsakat felet.

Vilka butiker är bäst för att köpa förlovningsringar på rea?

De allra flesta etablerade smyckesbutiker för förlovningsringar brukar erbjuda reor och kampanjer regelbundet under årets gång. Butiker med egna varumärken har dock en större tendens att erbjuda rabatter lite oftare för deras egna produkter. Guldfynd och Hallbergs guld har exempelvis ofta kampanjer för förlovnings- och vigselringar från varumärket “Story of love” som säljs exklusivt enbart hos dessa två butiker. Dessa traditionella juvelerare har också större tendens att ha reor och erbjudanden oftare för att kunna konkurrera med stora nätbutiker som Nordic Spectra och Glamira.

Andra tips för att få rabatt när man köper förlovningssringar

Även om rea- och kampanjperioderna generellt är bäst för att fynda förlovningsringar på så finns det även möjlighet till rabatter övrig tid på året också. De enklaste sätten att få sådana rabatter på är genom att börja prenumerera på nyhetsbrev eller genom att bli medlem i butikens kundklubb. Är du redan medlem brukar många av butikerna ha speciella klubbdagar med rabatter enbart för medlemmar.

Ett annat sätt att spara pengar på är att utnyttja en cashback-tjänst vid ditt köp, detta brukar dock inte innebära lika stora besparingar som reor eller medlemsrabatter.

Nyhetsbrev och medlemskap

Många butiker erbjuder rabatt på ditt nästa köp i utbyte mot prenumeration på deras nyhetsbrev eller att du går med i deras kundklubb. Kundklubbarna är dessutom oftast helt kostnadsfria och erbjuder ofta rabatter som är lika bra som under vissa reaperioder.

Här nedan har vi samlat våra bästa tips med smyckesbutiker som erbjuder denna typ av rabatter:

 • Guldfynd: Erbjuder 15% på ett helt köp när man blir medlem. Rabatten gäller på förlovningsringar och andra smycken till ordinarepris i deras webshop. Rabatten gäller dock inte för specialbeställningar.
  Hallbergs guld: Erbjuder 15% på ett ordinarie onlineköp när man blir medlem. Gäller dock inte för specialbeställningar samt för ringar från Schalins, Flemming Uziel, Story of Love, Fenia vilket tyvärr utgör stora delar av deras sortiment av förlovningsringar. De erbjuder dock även förlovnings- och vigselringar från sitt eget varumärke.
  Albrekts guld: Erbjuder 15% rabatt när du blir medlem om du handlar online. Gäller dock inte för förlovningsringar och övriga smycken med labbodlade diamanter samt specialbeställningar.
 • Glamira: Erbjuder 100 kronor i rabatt om man prenumererar på deras nyhetsbrev.

Klubbpriser

Om du är medlem sedan tidigare och redan tagit del av nykundsrabatten får du ofta andra förmåner i form av exklusiva rabatter enbart för medlemmar. Många av de klassiska smyckeskedjorna såsom Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld har exempelvis en särskild kategori i deras webshop där du kan hitta vilka klubbrabatter som gäller just nu. Många av dessa klubbrabatter inkluderar både vigsel- och förlovningsringar och inkluderar ofta en sänkning mellan 20-25% av ordinarie pris.

Rabattkoder

Har du ingen möjlighet att ta del av rabatter från nyhetsbrev eller liknande för just den butik som du är intresserad av är ett annat alternativ att leta efter rabattkoder. Aftonbladet och Cuponation är båda två sidor som samlar och delar med sig av rabattkoder och andra kampanjer för välkända varumärken och butiker.

Cashback-tjänster

Om du lyckas missa alla rea- och kampanjerbjudanden är en sista utväg att använda en cashback-tjänst när du köper dina förlovnignsringar. Tjänster som exempelvis Refunder och Cashbacker erbjuder en viss procent tillbaka på ditt köp om du handlar via länkar från deras hemsida. Detta rör sig oftast om betydligt mindre rabatter än reorna med procentsatser som ofta ligger omkring 1-5%. Små “rabatter” som dessa kan dock göra stor skillnad på en så stor investering som förlovningsringar.

Här nedan har vi samlat olika cashback-erbjudanden för populära butiker för förlovningsringar:

 • Guldfynd: 4% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Albrektsguld: 4% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Efva Attling: 8% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Glamira: 2,5% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Hallbergsguld: 4% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Nordic Spectra: 5% cashback från Refunder/Cashbacker
 • Scandinavian Jewelry Design: 8% cashback från Refunder
 • Kronan guld: 1,5% cashback från  Refunder och Cashbacker

Finns det andra knep för att köpa billiga förlovningsringar?

Du behöver inte handla på rea eller till rabatterat pris för att hitta billiga förlovningsringar utan detta går att göra året om. Har du en begränsad budget finns det några enkla tips du kan ta till för köpa billiga förlovningsringar utan att tumma på utseendet. 

Här är en lista över enkla knep för att köpa så billiga förlovningsringar som möjligt:

 • Välj en budgetvänlig metall: Metallen på förlovningsringen har stor betydelse för priset. Vill du ha en så billig förlovningsring som möjligt är titan och silver oftast de bästa alternativen.
 • Välj en lägre karathalt: Vill du hellre ha en förlovningsring i guld, vitguld eller roséguld kan du välja en lägre karathalt för att komma ner i pris för samma ring. Att välja 9 karat istället för 18 karat sparar exempelvis många, många tusen samtidigt som ringarna i stort sett ser likadana ut för blotta ögat.
 • Byt ut diamanten mot en annan ädelsten: Precis som valet av metall så är valet av ädelsten (om du vill ha någon) en stor avgörande del av priset på förlovningsringar. Genom att välja en annan ädelsten som exempelvis en vit safir blir ringen genast mycket billigare än om du skulle välja en diamant. Detta är också ett bra tips för att få råd med en större sten till din förlovningsring.
 • Köp en begagnad förlovningsring: Det är oftast lätt att hitta begagnade förlovningsringar till riktigt bra priser hos pantbanker och auktionshus. Sefina pantbank har exempelvis ett väldigt stort utbud av diamantringar i alla möjliga olika prisklasser. Genom att köpa begagnade förlovningsringar finns det utan tvekan stora möjligheter att fynda minst lika mycket som på rea. Dessutom är chansen större att du lyckas hitta en mer unik ring än de som finns i butik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *