Att välja stil på
förlovningsringen

Att hitta personen du vill tillbringa resten av ditt liv med är en unik resa för alla. På samma sätt är valet av den perfekta förlovningsringen högst personlig och det kan vara svårt att veta var man ska börja.

Som tur är har vi skapat den ultimata guiden för förlovningsringar som vägleder dig genom hela processen. Vi börjar med en introduktion till olika typer av förlovningsringar!

De 8
Vanligaste stilarna för förlovningsringar

Det finns nästintill oändligt många olika stilar och modeller när det kommer till förlovningsringar. De åtta vanligaste stilarna är dock solitärringar, haloringar, släta ringar, tvillingringar, alliansringar, trestensringar, sidostensringar och femstensringar.

Solitärringen är en klassisk och elegant ring som passar de allra flesta. Designen är ofta minimalistisk med ett tunt band för att ge fullt fokus åt den vackra, centrerade stenen.

En solitärring har alltså bara en enda sten (oftast en diamant) och är ett bra val för dig som vill ha en tidlös ring som passar till allt. Genom att välja en större sten passar solitärringen dessutom lika bra till dig som inte vill ha det allt för avskalat. 

Solitärringen är alltså väldigt mångsidig och är utan tvekan en av de populäraste förlovningsringarna idag.

Vill du veta mer? Ta reda på vad du bör tänka på innan du köper en solitärring.

Solitärring

En haloring har likt solitärringen en sten i mitten, men till skillnad från solitärringen så är stenen omgiven av en krans av mindre stenar, även kallad en halo. Denna inramning tillför en extra dimension till ringen och ger centerstenen en illusion av att vara större än vad den egentligen är.

Om du vill ha effekten av en större diamant och samtidigt hålla nere på budgeten är haloringen därför ett utmärkt val. Många föredrar också haloringen eftersom den får en extra glittrig effekt tack vare de extra stenarna runt om. Vill du veta mer om varför haloringen har blivit så populär som förlovningsring så har vi även skrivit om detta i en artikel om haloringar.

Förlovningsring guld med halo 0,33 carat

En slät förlovningsring är en enkel och minimalistisk ring utan några extra detaljer eller dekorationer. Denna typ av ring är vanligtvis tillverkad i guld, silver eller platina och har ofta en glansigt polerad yta.

Den släta förlovningsringen är perfekt för dig som vill hålla det enkelt och stilrent och samtidigt kunna matcha ring med din partner. Släta förlovningsringar köps nämligen ofta i par så att ni båda kan bära likadana ringar.

Släta ringar är dessutom både tidlösa och oerhört mycket billigare än diamantringar så de är perfekta för dig som har en begränsad budget.

Du hittar mer inspiration för släta förlovningsringar i vår lista över 28 förlovningsringar i par.

 

Tvillingringen är en något mindre vanlig förlovningsring vilket gör den desto mer unik. Precis som det låter så har denna typ av ring två centrerade stenar istället för en. Stenarna är oftast lika stora och beskrivs därför som “tvillingar”.

Det som gör tvillingringen extra unik är att bandet oftast inte går helt ihop. Bandet är då istället delat på mitten på framsidan, med en sten i varje ände alternativt båda stenarna i samma ände. Ändarna går sedan något omlott för att hålla ihop ringen.

Tvillingringen är den perfekta ringen för dig som vill sticka ut ur mängden, men samtidigt hålla stilen klassisk och stilren.

En alliansring kallas ibland även för evighetsring och är  en ring med stenar runtom hela bandet. Alliansringen saknar alltså centersten helt och hållet. 

När man pratar om alliansringar syftar man dock även ofta på de ringar som har endast har stenar på främre sidan av bandet. Det rätta begreppet för dessa är egentligen semi-alliansringar (men vi är inte så petiga). 

Semi-alliansringen är den allra populäraste typen av de två och eftersom den är mer praktisk. Den är inte bara mer slittålig utan den går också att justera i storlek om det skulle behövas, något som inte går att göra med den vanliga alliansringen.

Semi-alliansringen är dessutom betydligt billigare!

En trestensring är en förlovningsring som har tre stenar, vanligtvis diamanter eller andra ädelstenar, som är placerade bredvid varandra i centrum av ringen.

Stenarna kan vara lika stora, men oftast är en av dem större. Den största stenen är då placerad i mitten och omges av en mindre sten på vardera sida.

Trestensringen sägs symbolisera det det förflutna, nutiden och framtiden vilket gör att den passar perfekt som förlovnings- eller vigselring. Vill du veta mer om varför du skall välja en trestensring som förlovningsring så har vi skrivit en djupgående artikel om des betydelse och jämfört ringen med andra typer av ringar.

En sidostensring är en solitärring där bandet är prytt med små diamanter. Detta gör ringen extra effektfull, då ljuset får ännu fler ytor att reflekteras i.

En sidostensring kan se väldigt olika ut beroende hur de är infattade och hur den centrerade stenen ser ut. Detta innebär också att sidostensringar finns många olika prisklasser.

Du behöver alltså inte bli avskräckt i tron om att den är alldeles för dyr för att den är prydd med så många diamanter. Väljer du en mindre centrumsten finns det nämligen även gott om budgetvänliga varianter att välja på.

Olika typer av ringstilar
Vi har jämfört de 4 största butikerna- En sticker ut som vinnare!

Så var köper man sina
förlovningsringar?

4 viktiga tips när du
väljer stil på ringen

1

personlighet & smak

Välj en förlovningsring som går i linje med de smycken som du eller din partner redan har. Solitärringar och släta ringar harmoniserar exempelvis med en sober och minimalistisk stil.

2

Livsstil

Anpassa stilen på ringen efter arbete och hobbys. En smidig och diskret ring passar t ex oftast bäst om du har en aktiv livsstil eller arbetar mycket med händerna.

3

Budget

Släta förlovningsringar är absolut billigast, men det går att hitta ringar i alla stilar för de flesta budgetar genom att exempelvis välja en mindre sten eller billigare metall.

4

Känn dig fram

Beställ hem provringar av olika modeller för att få en känsla för vad som känns bäst. I många fall har du möjlighet att göra detta helt gratis eller mot en mindre avgift.

Lär dig mer om de olika stilarna
på förlovningsringar

Olika sätt för att välja stil på
förlovningsringar

Vilket material ska du välja på
din förlovningsring?