Val av
diamanter

Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av människan i laboratorium.

En vanlig missuppfattning är att labbodlade diamanter inte är äkta, men detta stämmer alltså inte. Det finns dock både fördelar och nackdelar med de båda varianterna.

Naturliga
diamanter

Det kommer nog inte som en överraskning att diamanten är den överlägset vanligaste stenen för förlovningsringar. Diamanten är exklusiv, tidlös och otroligt vacker så det är svårt att inte förtrollas av den.

Diamanten är dessutom den hårdaste ädelstenen i världen och uppnår 10/10 på Mohs hårdhetsskala. Den är alltså väldigt motståndskraftig mot slitage vilket är tacksamt för en ring som ska bäras dagligen.

En naturlig diamant tar miljontals år på sig att bildas vilket också visar sig i priset. Diamanter förekommer dock i flera olika prisklasser beroende på carat, färg, slipning och klarhet.

Dessa fyra faktorer kallas för diamantens 4:cn (carat, color, cut, clarity). Genom att förstå innebörden av dessa kommer kommer du att få förståelse för diamantens prissättning samt kunna hitta knep för att hitta en diamant inom din budget.

Labbodlade
diamanter

Labbodlade diamanter framkallas på syntetisk väg, men har samma kemiska sammansättning som en naturlig diamant. Dessa diamanter är alltså precis lika äkta som de som bildas naturligt.

Skillnaden är att bildningsprocessen går otroligt mycket snabbare vilket också gör att de labbodlade diamanterna oftast är betydligt billigare i pris.

En annan stor fördel är att du slipper att oroa dig för misskötseln av mänskliga rättigheter som är ett stort problem vid naturlig diamantbrytning.

Som med allting annat finns det dock både för- och nackdelar med labbodlade diamanter. En av de större nackdelarna är att de har ett lägre andrahandsvärde eftersom de kan skapas i så stora mängder.

Vi har jämfört de 4 största butikerna- En sticker ut som vinnare!

Så var köper man sina
förlovningsringar?

Hur avgör man
kvaliteten på diamanter?

Är du intresserad av
alternativa ädelstenar?