Olika typer av inneslutningar i diamanter

Visste du att varje diamant är unik? Det är inte bara storlek, färg och slipning som skiljer dem åt utan nästintill varje diamant har också unika födelsemärken. Dessa födelsemärken kallas även för inneslutningar och kan se lite olika ut. Vi reder ut skillnaden mellan dem!

Inneslutningar på diamanter

Innehållsförteckning

Inneslutningar består ofta av andra mineraler eller små kristaller som bäddats in i diamanten under dess bildning. De kan även bestå av brister i diamanten som skapats på grund av det höga tryck och värme som diamanten bildas under. 

Dessa inneslutningar kan variera från mycket märkbara till omöjliga att upptäcka med blotta ögat, beroende på deras storlek och placering i stenen.

Inneslutningarna påverkar alltså inte alltid diamantens klarhet för den vanliga synen utan kräver många gånger mikroskåp för att de ska upptäckas.

Olika typer av inneslutningar

Fjädrar

Fjädrar är små sprickor som finns inuti eller på ytan av en diamant. Dessa inneslutningar har fått sitt namn eftersom de ofta liknar små vita fjädrar vid förstoring.

Fjädrarna påverkar vanligtvis inte diamantens hållbarhet när de är placerade inuti diamanten. De kan däremot utsätta diamanten för en viss risk om de är belägna nära ytan.

Knutar

Knutar är små vita eller genomskinliga kristallbildningar som är belägna vid ytan av diamanten. Dessa är ofta synliga för ögat vilket innebär att diamanter med knutar många gånger har sämre klarhetsgradering.

Knutarna kan ibland lossna i samband med slipning av diamanten vilket resulterar i en grop i ytan. Det är dock väldigt ovanligt att knutarna lossnar på grund av slitage när du bär diamanten i ett ring eller smycke.

Kristall- och mineralinslutningar

Det är inte ovanligt att mineraler och kristaller bäddas in i diamanten när den bildas. Detta kan även röra sig om andra typer av ädelstenar som blir instängda inuti diamanten.

Dessa typer av inneslutningar kräver ofta mikroskåp för att man ska kunna se dem. De kan dock ha en synlig påverkan klarheten om inneslutningarna om de uppträder i tät grupp.

Moln

Moln består av en tät grupp av pinpoints som tillsammans skapar en dimmig effekt. 

Tillsammans hade de kanske knappt varit synliga vid förstoring, men i grupp blir de tyvärr allt mer synliga och är svåra att skilja åt även i mikroskåp.

Dessa moln har oftast en nyans av vitt eller grått.

Naturlig inneslutning

En naturlig inneslutning uppstår när en liten del av den råa diamanten lämnas kvar vid slipningen för att behålla så mycket av storleken som möjligt. Mycket av diamanten går annars förlorad om man skulle slipa bort ojämnheten för att skapa perfekt symmetri.

Denna typ av “skönhetsfel” räknas oftast som en ytlig fläck, men när den naturliga defekten är särskilt djup ses den istället som en inneslutning.

Nålar

Dessa inneslutningar består av små avlånga, nålliknanade kristaller inuti diamanten. Nålar förekommer ofta i grupp, men kan även förekomma ensamma.

Pinpoints

Pinpoints är inneslutningar som består av mörka eller ljusa kristaller som bildats inuti diamanten. Dessa är oftast inte synliga för blotta ögat utan visar sig endast som pyttesmå prickar vid 10x förstoring.

Pinpoints är en av de absolut vanligaste typerna av inneslutningar.

Twinning Wisps

Twinning wisps består av små tvinnade kristallstrukturer som skapats under bildningen av diamanten. De uppträder som enstaka eller flera vita eller grå strimmor och kan exempelvis skapas av en serie av pinpoints eller moln.

Sammanfattning

Det finns många olika typer av inneslutningar i diamanter idag som kan ha olika effekter på både deras skönhet och hållbarhet beroende på deras storlek och placering i varje enskild ädelsten. Medan vissa kan vara knappt synliga med blotta ögat kan andra drastiskt påverka dess gnistrande och totala värde om de når för långt in i dess kristallina struktur! I slutändan bidrar dock dessa små brister till att göra varje diamant unik – vilket gör dem ännu mer speciella för dem som bär dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »