Diamantring: Din guide till den perfekta diamantringen

En diamantring är prydd med en eller flera diamanter och förknippas ofta med förlovning och bröllop då de allra vanligast används som förlovnings- och vigselringar. De flesta köper bara en diamantring en gång i livet och det kan därför vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väl ska köpa en.

Vi har därför skapat den ultimata guiden så att du kan undvika vanliga fällor och hitta den perfekta diamantringen för just dig. Vi kommer bland annat att förklara vad du bör tänka på när du väljer en diamantring, hur och varför priset varierar på diamantringar, vad du bör kontrollera innan du genomför köpet och hur du tar hand om din ring när du väl har köpt den.

Vi kör igång med att definiera vad en diamantring är för något och vilken typ av diamanter det finns!

Diamantring
Innehållsförteckning

Vad är en diamantring?

Diamanten är den hårdaste kända naturliga substansen och är en av de mest exklusiva ädelstenarna i hela världen. Tack vare diamantens slittålighet och lyxiga stämpel är diamantringen otroligt populär som både förlovnings- och vigselring runtom i världen, men har också blivit en stor statussymbol.

Diamantringar beskrivs ofta som kvinnans bästa vän och har med tiden i stort sett blivit synonymt med hur en förlovningsring ska se ut. Detta har skapat stora debatter världen över, inte minst på grund av problematiken kring blodsdiamanter (diamanter som bryts och säljs för att stödja militära motståndsrörelser mot regeringen).

Kränkningar av mänskliga rättigheter, negativ miljöpåverkan och hetsen kring lyxkonsumtion är andra stora etiska problem som är relaterade till brytningen av diamanter och idealet om att ha en diamantring som förlovningsring.

Den ökade medvetenheten om problemen i diamantbranschen har dock lett till att många är mer eftertänksamma kring var diamanterna i sin diamantring kommer ifrån innan köp. Det blir exempelvis allt vanligare att välja labbodlade diamanter framför de naturliga samt att kontrollera att de naturliga diamanter man köper verkligen är konfliktfria.

Diamantring som förlovningsring

När man föreställer sig en förlovningsring är det oftast en diamantring som dyker upp i huvudet. Detta mycket tack vare en mycket väl genomtänkt marknadsföringskampanj av diamantföretaget DeBeers som genomfördes redan på 40-talet.
DeBeers idag världsberömda kampanj gjorde anspel på att diamanten varar för evigt vilket skulle vara den ultimata symbolen för det livslånga äktenskapet. Detta blev en minst sagt lyckad kampanj som har haft en stor avgörande roll i hur självklar diamantringen är som förlovningsring idag.

Tack vare att diamantringen är så populär som förlovningsring går den idag lika lätt att få tag på i fysisk butik som online. Många väljer därför att beställa sin förlovningsring från en butik online då det ofta är billigare, smidigare samtidigt som det finns ett större utbud att välja på.

Diamantring som vigselring

Då diamantringar blev och är så populära som förlovningsringar är det också naturligt att vigselringen pryds med diamanter för att matcha. Vigselringens diamanter är dock oftast mindre och mer diskreta än förlovningsringens. Eftersom förlovningsringen oftast köps först brukar man välja vigselring efter förlovningsringens stil och utseende.

Hur väljer man den bästa diamantringen?

För att kunna välja ut den perfekta diamantringen för dig behöver du ha kunskap om vilket material som är bäst för dig samt vilken typ av diamant och diamantkvalitet du vill ha samt vilken stil som du vill ha på din diamantring.

Här nedan ser du en lista på vad du bör tänka på när du väljer en diamantring:

  • Vilket material är bäst för din diamantring?
  • Vilken typ av diamant vill du ha i din diamantring? (Diamantsort, kvalitet och form)
  • Vilken stil vill du ha på din diamantring?

Vilket material vill du ha i din diamantring?

Materialet i din diamantring kommer att påverka både dess utseende, pris och slitstyrka så det är viktigt att vara medveten om de olika metallernas egenskaper innan du gör ditt köp. De allra populäraste diamantringarna tillverkas i vitguld, guld eller silver. Det finns dock även möjlighet att köpa diamantringar i platina, palladium och roséguld om man vill ha ännu mer motståndskraftiga material.

Diamantringar

Diamantring i vitguld

En diamantring i vitguld ger en modern och tidlös look och är dessutom mer motståndskraftig än en ring i traditionellt gult eller rött guld. Vitguldet kompletterar dessutom den vita, gnistrande diamanten på ett enhetligt sätt.

Priset för diamantringar i vitguld ligger dock oftast högre än för guldringar, men samtidigt lägre än för den till utseendet lika metallen platina. Diamantringar i vitguld finns i flera olika legeringar varav de vanligaste är består av 18k, 14k eller 9k guld.

Diamantring i guld

Guld är ett mer traditionellt val för en diamantring och finns både med gul eller röd ton. Guld finns, precis som diamantringar i vitguld, i flera olika karathalter varav 18 karats guld är allra vanligast.

Diamantringar i guld är mycket tåligare än silverringar och blir dessutom starkare och starkare ju mer man går ner i antal karat.

Diamantring i silver

Silver är den mest prisvärda metallen för diamantringar, men det är också det mjukaste vilket innebär att de lättare repas eller deformeras än andra metaller. En diamantring i silver kan dock vara ett bra val för dig om du föredrar looken av vitguld eller platina, men har en begränsad budget.

Diamantring i platina

Platina är en extremt hållbar och korrosionsresistent ädelmetall vilket gör den idealisk för en diamantring som ska bäras varje dag. Diamantringar i platina ser i princip identiska ut med diamantringar i vitguld, men är mer slitstarka och behåller sin vita färg över tid utan behov av omplätering.

Diamantringar i platina förekommer i olika legeringar där platina 950 och 850 är allra vanligast. Prismässigt ligger platina i det dyraste segmentet av diamantringar tillsammans med de som är tillverkade i palladium.

Diamantring i palladium

Palladium är precis som platina en väldigt represistent och motståndskraftig metall vilket gör den till ett utmärkt val för diamantringar. Dess naturliga vita färg kräver inte heller någon rodiering, till skillnad från vitguld vilket innebär att det behåller sin lyster längre.

Diamantringar med hög palladiumhalt (950) är dock ännu dyrare än platina och är med andra ord ett väldigt exklusivt val. Väljer du en diamantring av lägre palladiumhalt (500) kommer du däremot ned väldigt mycket i pris.

Diamantring i roséguld

Roséguld är, tillsammans med palladium, förmodligen den mest ovanliga metallen för diamantringar och är ett bra alternativ för dig som vill ha en tålig ring med ett ovanligt utseende.

Roséguld är en legering av guld och koppar vilket ger den en distinkt rosaskimrande färg. Tack vare att guldet är legerat med stor andel koppar är diamantringar i guld dessutom slitstarkare än både guld(gult och rött) och vitguld.

Vilken typ av diamant vill du ha i din ring?

För att välja rätt diamant för din ring är det viktigt att förstå “diamantens 4 C” – carat (storlek), cut (slipning), color (färg) och clarity (klarhet). Det är även viktigt att ha kunskap om vilka olika former som finns på diamanterna och hur dessa påverkar diamantens skimmer och utseende.

Här är en lista på vad du bör tänka på när du väljer diamant för din diamantring:

  • Diamantsort: Vill du ha en naturlig, labbodlad eller färgad diamant
  • Carat: Hur stor diamant vill du ha?
  • Form: Vilken form vill du ha på diamanten?
  • Slipning: Vilken slipning vill du ha på diamanten?
  • Färg: Vilken färg har diamanten?
  • Klarhet: Vilken klarhet ska du välja på diamanten?

Vill du ha en naturlig, labbodlad eller färgad diamant?

Diamanter kategoriseras främst efter ursprung, det vill säga om de är naturliga eller labbodlade. De brukar även delas upp efter färg där de vanliga vita eller färglösa diamanterna tillhör en grupp och diamanter i olika färger (fancy colored diamonds) delas upp i en annan.

Många moderna juvelerare idag låter dig välja om du vill ha en naturlig eller labbodlad sten i din diamantring. Går detta inte att välja för en specifik ring erbjuder butiken dock oftast både diamantringar med naturliga och konstgjorda stenar i olika modeller.

Andra vanliga begrepp som man brukar gruppera diamanter efter är konfliktdiamanter och konfliktfria diamanter. Detta är dock endast ett begrepp för hur diamanterna är utvunna och beskriver inte vilken typ av diamant det rör sig om.

Naturliga diamanter

Naturliga diamanter bildas djupt under jordens yta under miljoner och ibland miljarder år, under extremt höga tryck och temperaturer. För att en diamant ska föras upp till ytan krävs sedan ett vulkanutbrott som för med sig diamanterna i magman.

Labbodlade diamanter

Labbodlade diamanter, även kända som syntetiska eller konstgjorda diamanter, tillverkas i laboratorier under kontrollerade förhållanden som liknar de som finns djupt under jordens yta. Dessa diamanter har samma fysiska och kemiska egenskaper som naturliga diamanter och är nästan omöjliga att skilja från naturliga diamanter med blotta ögat.

Labbodlade diamanter är ofta billigare än naturliga diamanter vilket gör dem till ett allt mer populärt alternativ i smyckesbranschen, inte minst vid köp av diamantringar.

Färgade diamanter (Fancy colored diamonds)

Färgade diamanter, även kända som “Fancy Colored Diamonds”, finns i en mängd olika färger och värderas efter hur intensiv kulören är till skillnad från de klassiska färglösa diamanterna som värderas efter avsaknaden av färg.

Fancy colored diamonds finns bland annat i svart, blått, grönt, gult, rosa, brunt och till och med rött – vilket anses vara den mest sällsynta diamantfärgen. Eftersom färgade diamanter är väldigt sällsynta är diamantringar med färgade diamanter oftast betydligt dyrare än de klassiskt färglösa. Färgade diamanter finns dock även i labbodlade alternativ vilket gör att det går att få tag på mer budgetvänliga alternativ också.

Vilken storlek (carat) vill du ha?

Carat är en av diamantens 4C och refererar till vikten av diamanten, men påverkar också till dess storlek. Större diamanter är sällsynta och därför dyrare. Diamantringar finns dock att få tag på med alla möjliga slags caratvikter (och prisklasser) där 0,1, 0,2, 0,25, 0,3, 0,5, 0,75 och 1 carat är allra vanligast.

Kom ihåg att kvaliteten på slipning, färg och klarhet också påverkar utseendet och priset på din diamant så du kan behöva kompromissa mellan caratstorlek och dessa faktorer för att få den perfekta diamanten i din prisklass.

Storlek diamant (carat) infografik
Vad betyder det när en diamantring är “1 carat”?

När en diamantring är “1 carat” betyder det att diamanten väger 200 milligram eller 0.2 gram. En carats diamant anses vara ett drömmål för många när det kommer till att välja förlovningsring. Detta eftersom dess storlek anses ge en form av status samtidigt som den prismässigt inte ligger alltför långt bortom räckhåll för de flesta, speciellt inte om man väljer en labbodlad diamant.

Vilken form vill du ha på diamanten?

Diamantformen anses inte tillhöra en av diamantens 4 C, men är starkt förknippad med diamantens slipning som utgör ett av de 4 C:na.

Här nedan listar och förklarar vi de vanligaste formerna för diamantringar:

  • Rund diamantring: Den rundbriljantslipade diamanten är den mest populära diamantformen. Dess 58 fasetter är designade för att maximera ljusreflektionen i diamanten vilket ger den sin kända glans.
  • Oval diamantring: En oval diamantring är ett elegant alternativ till den traditionella runda formen. Den längre formen ger också en illusion av att dina fingrar ser smalare ut.
  • Fyrkantig diamantring: Fyrkantiga diamanter är något ovanligare och förekommer i flera olika slipningar, inklusive prinsess-, kudd-, asscher- och radiantslipning. Prinsesslipade diamanter är populära för klassiska förlovningsringar, medan kuddslipade diamanter har en vintagekänsla.
  • Rektangulär diamantring: Rektangulära diamanter finns i två liknande slipningar – baguette och smaragd. Båda är väldigt lika till utseendet, men baguetteslipade diamanter används oftast som sidostenar medan den smaragdslipade diamanten används som huvudsten.
  • Marquiseslipad diamantring: Den marquiseslipade diamanten har en elliptisk form med spetsiga ändar vilket ger den ett långsträckt och elegant utseende. Formen kan ger en illusion av en större storlek och den avlånga ytan bidrar till att förstärka diamantens glans och ljusreflektion.
  • Päronformad diamantring: En päronformad eller droppformad diamant kombinerar element av både rund- och marquiseslipning vilket ger en unik och elegant look.
  • Hjärtformad diamantring: Hjärtformade diamantringar är väldigt ovanliga, men är ett utmärkt alternativ för dig som söker ett ovanligt utseende på din ring. Denna slipning glittrar dessutom otroligt fint i ljuset.
Olika former av diamanter infografik

Vilken slipning vill du ha på diamanten?

Diamanter värderas efter olika slipningsgraderingar som bland annat utvärderar proportioner och symmetri för diamanten vilka bidrar till dess övergripande utseende och förmåga att reflektera, bryta och sprida ljuset. Detta har alltså ingenting att göra med i vilken form diamanten är slipad i utan är istället ett mått för hur väl diamanten är slipad vilket också utgör ett av diamantens 4 C.

Hur väl en diamant är slipad påverkar utseendet på en diamantring kraftigt och bestämmer hur mycket liv, färg och glitter den ger ifrån sig.

Punktlista över olika slipningsgraderingar för diamanter:

  • Utmärkt/Excellent: Denna slipning anses vara allra bäst och producerar mest ljusreflektion.
  • Mycket bra/Very good: Diamanter med denna slipning har hög kvalitet, men reflekterar inte ljuset lika bra som de med utmärkt slipning. Däremot är de billigare i pris.
  • Bra/Good: Dessa diamanter reflekterar inte lika mycket ljus som de med “utmärkt” och “mycket bra” slipning vilket gör att de både upplevs mindre i storlek och ger ifrån sig mindre skimmer och liv.
  • Fair: Diamanter med denna slipning låter en del av ljuset läcka ut på sidorna eller botten vilket leder till väldigt begränsad ljusreflektion. Denna slipning rekommenderas generellt inte för stora diamanter, men kan användas som sidostenar.
  • Dålig/Poor: En diamant med denna slipning reflekterar mycket lite ljus och dess lyster och briljans är betydligt mindre. Dessa diamanter säljs ofta till mycket lägre priser.

Vilken färg har diamanten?

Färg utgör en annan viktig del av de diamantens 4 C och syftar till hur färglös en diamant är och ska alltså inte förknippas med fancy colored diamonds.

Färgskalan för diamanter sträcker sig från D till Z, där D representerar den mest färglösa diamanten och Z representerar en diamant med synliga gulaktiga eller brunaktiga nyanser. Diamanter i änden “D” av skalan är extremt sällsynta på grund av deras nästan fullständiga avsaknad av färg. Dessa är också överlägset dyrast.
Väljer du en diamant längre ner på skalan blir den därför billigare, men har också en mer eller mindre synligt underliggande ton.

I Norden används ofta en annan (niogradig) skala med samma syfte som istället värderar diamanternas färg. Denna skala rangordnar diamanternas färg mellan begreppen “River” och “Yellow” som syftar till de mest färglösa respektive minst färglösa diamanterna.

Färgen H, eller Wesselton enligt den Nordiska skalan, är allra vanligast och hittas i de flesta smyckesbutiker när du ska köpa en diamantring. Även F-G, motsvarande Top Wesselton, går att hitta hos de flesta juvelererare. Dessa är dock dyrare i pris.

Diamanters färgskala

Vilken klarhet vill du ha på din diamant?

Klarheten på en diamant refererar till närvaron av inneslutningar eller brister inuti eller på ytan av diamanten. För att bedöma diamantens klarhet graderas den efter en sexgradig skala som sträcker sig från Flawless (FL), vilket innebär att det inte finns några inneslutningar eller yttre defekter synliga under 10x förstoring, till Included (I1, I2, och I3), vilket innebär att inneslutningar och/eller yttre defekter är synliga för blotta ögat.

Inneslutningar i diamanter påverkar utseendet och värdet på en diamantring, men många är inte synliga för blotta ögat. Generellt gäller att ju färre inneslutningar en diamant har desto dyrare är den.

Skalan för klarheten på en diamant rangordnas efter följande:

  • F (Flawless/Felfri)
  • IF (Internally flawless)
  • VVS1/VVS2 (Very, very slightly included)
  • VS1/VS2 (Very slightly included)
  • SI1/SI2 (Slightly included)
  • I1/I2/I3 (Included)

Vilka olika typer av diamantringar finns det?

Det finns flera olika typer av diamantringar att välja mellan både för kvinnor och män, även om utbudet är bredast på damsidan. Diamantringar finns både i form av förlovningsringar och vigselringar och utseendet varierar därför från de allra mest extravaganta modellerna med stora och pråliga stenar till mer diskreta diamantband.

Diamantringar för dam

De allra vanligaste diamantringarna för damer är synonyma med de mest populära förlovningsringarna och vigselringarna på marknaden, det vill säga solitärringar, haloringar, sidostensringar och alliansringar.

Solitärringar har en enda diamant, halosättningar har en central diamant omgiven av mindre diamanter medan alliansringar är prydda med små diamanter längs hela eller halva bandet.

Andra typer av diamantringar inkluderar bland annat tre- och femstensringar, carmoséringar och tvillingringar.

Diamantringar för herr

Diamantringar för herrar är ofta mer robusta och diskreta än damringar. De består ofta av ett bredare band med en eller flera mindre diamanter inbäddade diamanter och är sällan utsmyckade med stora stenar även om detta förekommer.

Diamantringar för män är också ofta tillverkade av starkare metaller som titan, platina eller tungsten för extra hållbarhet.

Klassiska smyckeskedjor som Guldfynd och Hallbergs guld har sällan diamantringar för män i sitt sortiment, men däremot finns det flera juvelerare online som erbjuder detta. Efva Attling, Glamira och 77 diamonds är bara några exempel.

Hur sköter man om en diamantring?

Det är lätt att tro att diamantringar är krångliga att ta hand om, men det är snarare tvärtom! Tack vare att diamanter är så tåliga är de faktiskt förvånansvärt enkla att underhålla. De bör dock ändå bäras med försiktighet samt rengöras med jämna mellanrum och förvaras på rätt sätt för att bevaras så bra som möjligt.

Vi rekommenderar också att ta av dig ringen när du smörjer in dig eller när du använder starka rengöringsmedel för att undvika beläggningar eller skador på diamanten.

Hur rengör man en diamantring?

Den huvudsakliga rengöringen kan du sköta själv hemma med hjälp av ett milt diskmedel och en mjuk tandborste. Det är dock väldigt viktigt att tandborsten är mjuk för att undvika onödiga repor på diamant och metall.

Allra enklast är att låta din diamantring ligga och dra sig i en lösning av mycket varmt vatten och diskmedel i omkring 15-20 minuter. På så sätt löses den värsta smutsen upp och är extra enkel att borsta bort. Skölj sedan av ringen ordentligt i varmt vatten för att få bort alla smuts- och diskmedelsrester ordentligt.

Du bör även lämna in din diamantring för djuprengöring hos en juvelerare med 1-2 års mellanrum för att hålla ringen i allra bästa skick. Detta brukar kosta någonstans mellan 500-1000 kronor, men med tanke på vad en diamantring kostar är det utan tvekan värt det för att hålla uppe värdet på ringen.

Hur mycket kostar en diamantring?

En diamantring med en enda diamant (solitärring) på 0,25 carat med utmärkt slipning, färg H/Wesselton samt VS i klarhet kostar vanligtvis någonstans mellan 14000-17000 kronor.

Priset på en diamantring varierar dock kraftigt beroende på kvaliteten och storleken på diamanten samt materialet i ringen och dess design och varumärke.

Finns det några dolda kostnader när man köper en diamantring?

Det finns inga “dolda” kostnader när du köper en diamantring, men det är viktigt att tänka på vissa tilläggsavgifter. Till exempel kan skatter och frakt tillkomma priset om du beställer din ring från ett land utanför Europa. Dessutom kan vissa tilläggstjänster som försäkringar också medföra extra kostnader.

Vilka är de bästa butikerna att köpa en diamantring i?

Diamantringar går att köpa i alla väletablerade smyckesbutiker som är specialiserade på vigsel och förlovning.

Här är en lista över våra favoritbutiker för att köpa diamantringar i:

  • Nordic Spectra: Finns både online och i fyisisk butik och erbjduer ett brett sortiment av egendesignade diamantringar såväl som diamantringar från Schalins, Efva Attling och Georg Jensen.
  • Glamira: Prisvänlig butik för diamantringar och andra smycken som låter dig designa din ring själv på ett billigt och smidigt sätt. Här finns dessutom ett brett utbud av diamantringar för både kvinnor och män. Säljer även diamantringar både med naturliga och labbodlade diamanter.
  • Kronan Guld: Budgetvänlig butik med stort utbud av diamantringar (både med naturliga och labbodlade diamanter) för kvinnor. Finns både online och i fysisk butik i Stockholm.
  • Vanbruun: Stor onlinebutik med stort utbud av olika typer av diamantringar i metallerna guld, vitguld, roséguld och platina. Vanbruun ger dig även möjlighet att designa din egen diamantring helt från grunden med hjälp av deras erfarna guldsmeder.
  • Gold of Sweden: Säljer endast sina egendesignade diamantringar vilket gör deras utbud helt unikt. Deras ringar har dessutom en charmig känsla av att vara ett riktigt hantverk och känns inte lika massproducerade som många andra diamantringar.
  • 77 diamonds: Låter dig designa din egen ring med hjälp av ett brett urval av ringstilar, metaller och infattningar etc. Du får dessutom välja exakt vilken diamant du vill ha i form av carat, slipning, färg och klarhet när du köper din diamantring. Det finns även möjlighet att välja en labbodlad diamant till din ring.
  • Carat London: Den perfekta butiken för dig som vill ha en diamantring med labbodlad diamant. Carat London säljer nämligen endast ringar med labbodlade diamanter och ädelstenar och utbudet är väldigt brett.

Var kan man köpa en begagnad diamantring?

Ett exempel på en pålitlig pantbank som tillhandahåller ett stort urval av begagnade diamantringar är sefina pantbank (sefina.se). Utbudet av diamantringar hos Sefina är imponerande stort och finns i alla möjliga prisklasser.

Det går även att köpa begagnade diamantringar från privatpersoner via olika marknadsplatser online såsom Tradera eller Facebook marketplace. I dessa fall är det dock extra viktigt att kontrollera ringens skick och se till att den är äkta genom att be om att få se ringens certifikat och kvitton. Det kan även vara en bra idé att få den värderad av en opartisk expert.

De bästa butikerna eller aktörerna att köpa begagnade diamantringar hos enligt oss är dock pantbanker, auktionshus eller juvelerare så att du kan lita på att ringen är korrekt värderad och kvalitetskontrollerad.

Var kan man hitta diamantringar på auktion?

Diamantringar är enkla att hitta på auktioner online hos exempelvis Pantit och Pantbaken som båda ständigt har pågående auktioner av diamantringar (bland många andra saker). Framför allt Pantbanken har ett otroligt stort lager av alla möjliga olika diamantsmycken och är ett utmärkt alternativ för dig som söker en diamantring i vintagestil.

Det är även enkelt att hitta andra typer av smycken såsom guldhalsband, diamantörhängen och ringar med ädelstenar såsom safirer, rubiner och smaragder på auktion.

Hur kan man vara säker på att man köper en äkta diamantring?

För att vara säker på att du köper en äkta diamantring bör du bara handla från betrodda återförsäljare. Dessa förser dig alltid med äkthetsintyg och certifikat för diamantens ursprung och kvalitet som bekräftar diamantens autenticitet.

Äkthetsintyget för din diamantring ska helst komma från en oberoende organisation som Gemological Institute of America (GIA) eller European Gemological Laboratory (EGL). Det finns dock även företag som har sin egen typ av värderingsmetoder och äkthetsintyg. Tänk dock på att det då är svårt att veta vilken standard dessa håller upp gentemot diamantens 4 C.

Vilka certifikat eller garantier är bäst för diamantringar?

Det finns väldigt många värderingsinstitut för diamanter runtom i världen, men GIA (Gemological Institute of America) anses utan tvekan vara det mest pålitliga. De var de första med att introducera begreppet “4C” och erbjuder detaljerade rapporter och anses vara absolut striktaste och mest korrekta när det kommer till deras äkthetscertifikat.

Andra värderingsinstitut har en tendens att värdera diamanterna högre, exempelvis med en bättre färggradering än GIA vilket gör att de känns mindre trovärdiga. Detta gör att många föredrar att köpa en diamantring som är certifierad av GIA framför andra institut trots att dessa diamanter är dyrare i pris.

Här nedan har vi gjort en lista över de populäraste värderingsinstituten (och certifikaten) för diamanter.

  • AGS (American Gem Society)
  • HRD (Hoge Raad voor Diamant)
  • EGL (European Gemological Laboratory)
  • IGI (international Gemological Institute)

Kan man se skillnad på en äkta diamant och en imitation?

För gemene man är det väldigt svårt att se skillnad mellan en äkta diamant och en högkvalitativ imitation som kubisk zirkonia eller moissanite. Många väljer därför att köpa en förlovnings- eller bröllopsring med någon av dessa stenar istället som ett mer budgetvänligt alternativ.

Vad finns det för alternativ till diamantringen?

Är du ute efter ett billigare alternativ till diamanten, men med samma utseende så är kubisk zirkonia, moissanite och vit safir tre bra alternativ varav de två förstnämnda är de allra billigaste. Swarovskikristaller är ett annat populärt och till synes nästan identiskt alternativ till diamanter och används ofta för att efterlikna diamantringar.

Kubisk zirkonia, moissanite och Swarovskikristaller framställs främst på syntetisk väg även om de två förstnämnda förekommer naturligt också i väldigt begränsad form. Den vita safiren är dock mer vanligt förekommande i naturen även om den också framställs på syntetisk väg.

Kubisk zirkonia

Kubisk zirkonia är en syntetisk sten som är populär för sitt diamantliknande utseende till ett mycket lägre pris. Den är dock inte lika slitstark som diamanten utan har 8,5 på Mohs hårdhetsskala i jämförelse med diamantens 10/10.

Precis som äkta diamanter kan kubisk zirkonia skäras i olika former och storlekar vilket gör den lämplig för alla möjliga olika smycken såsom halsband, armband och örhängen, men kanske framförallt för att imitera diamantringar.

Kubisk zirkonia väger omkring 1,7 gånger mer än diamanter av samma storlek. De kan alltså se lika stora ut för blotta ögat, men en juvelerare kan enkelt skilja mellan de två baserat på deras vikt.

Moissanite

Moissanite är en annan populär sten som ofta används för att efterlikna en mer exklusiv diamantring. Detta tack vare dess låga pris, hårdhet och höga förmåga att bryta och reflektera ljus. Faktum är att moissanite har större färgdispersion vilket ger den en starkare “fire” (regnbågseffekt) än en diamant.

När det gäller hårdhet rankas moissanite hela 9,25 på Mohs skala, vilket gör den till en av de hårdaste ädelstenarna efter diamanten. Den är alltså mer motståndskraftig än andra imitationsstenar såsom kubisk zirkonia och Swarovskikristaller.

Moissanite är dock lättare än diamanter vilket innebär att en moissanite-sten av samma storlek som en diamant väger mindre.

Vit safir

Vita safirer är betydligt billigare än diamanter, men också betydligt dyrare än exempelvis moissanit och kubisk zirkonia. Detta eftersom det är en naturlig sten.

Den vita safiren rankas med 9 i hårdhet på Mohs hårdhetsskala vilket gör den väl lämpad i smycken som ska bäras dagligen såsom en förlovningsring. Den har dock en lägre ljusbrytning än både diamanter, moissanite och kubisk zirkonia vilket betyder att de inte glittrar lika mycket.

För dig som vill ha ett billigare alternativ till en diamantring med en naturlig sten är dock den vita safiren ett väldigt prisvärt alternativ.

Swarovskikristall

Swarovskikristaller skapas på syntetisk väg för att användas i diamantliknande smycken. De kostar dessutom bara en bråkdel av en diamant, men det låga priset kommer också med en del nackdelar.

För det första är Swarovskikristaller långt ifrån lika hårda som diamanten. De rankas alltså betydligt lägre på Mohs skala (6/10) vilket gör dem mer benägna för repor och skador. Swarovskikristaller rekommenderas därför vanligtvis inte för smycken som bärs dagligen som förlovningsringar eller vigselringar.

Swarovskikristaller har heller inte samma ljusbrytning som diamanter. Detta innebär att de inte glittrar lika mycket som en diamant vilket gör att de kan upplevas som både mindre och mörkare. För de som vill ha en ring att bära lite då och då som en accessoar för att efterlikna en diamantring är Swarovskikristaller dock en riktigt bra och budgetvänlig sten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *