Förlovningsringar i roséguld – Så väljer du (Med 16 tips)

Förlovningsringar i roséguld är tillverkade av guld där man tillsatt koppar för att minska ned den gula guldfärgen och ge dem en mjukare rosa ton. Den stora andelen koppar i roséguldet gör dessutom ringarna betydligt tåligare mot slitage än guld och vitguld vilket gör dem till ett perfekt val för dig som vill ha en modern, men hållbar förlovningsring.

Denna artikel kommer att ge dig en djupgående förståelse för förlovningsringar i roséguld, deras fördelar, var du kan köpa dem samt skillnaden mellan syskonmetallerna guld och vitguld – allt för att du ska kunna avgöra om roséguld är det bästa valet för din förlovningsring.

Förlovningsring i roseguld

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Glamira, Kronan guld, Nordic Spectra och Carat London. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

Vad är förlovningsringar i roséguld?

Förlovningsringar i roséguld är ett relativt nytt påfund och ses därför vara ett modernare val till förlovningsringar i guld och vitguld. Smycken i äkta roséguld är dessutom relativt ovanligt vilket gör förlovningsringar i roséguld till ett populärt val för de par som söker något mer unikt.

Roséguld har alltid en distinkt rosa ton, men legeringen kan se lite olika ut. Vanligtvis består roséringar dock antingen enbart av guld och koppar eller av guld, koppar och en mindre andel silver.

Vad är skillnaden mellan roséguld och rödguld?

Eftersom roséguld ofta kallas för “red gold” på engelska är det många som blandar ihop roséguld med rödguld, detta är dock två helt olika guldtyper. Rödguld används i huvudsak bara i Sverige (vilket till viss del förklarar det engelska ordvalet) och är ett mellanting mellan gulguld och roséguld.

Både rödguld och roséguld innehåller en större andel koppar än gult guld, men roséguld består av en ännu högre andel vilket låter den rosa tonen lysa igenom mer än hos rödguldet.

Vad är skillnaden mellan roséguld och rödguld

Vad innebär “red gold” och “pink gold”?

Förutom att förstå skillnaden mellan roséguld och rödguld finns det ytterligare ett begrepp att hålla reda, nämligen “pink gold”. Begreppen “red gold” och “pink gold” används främst på engelska och syftar till skillnaden i andelen koppar hos olika legeringar.

Roséguld som består av en legering endast av guld och koppar kallas för “red gold” medan mer uppblandade legeringar kallas för “pink gold”.

Vilka olika typer av förlovningsringar i roséguld finns det?

Utbudet av förlovningsringar i roséguld är generellt inte lika utbrett bland de vanliga smyckeskedjorna som för andra metaller såsom guld och platina, men de flesta ringtyper går att få tag på även i roséguld om man bara vet var man ska leta. Butiker som Glamira och Kronan Guld erbjuder exempelvis ett förvånansvärt stort utbud av förlovnings- och vigselringar i roséguld både för kvinnor och män.

Om du letar på nätet är det inga som helst problem att hitta allt från solitärringar till allians- och tvillingringar i roséguld. När det kommer till förlovningsringar i roséguld för män finns det en stor variation av olika band att välja på i olika bredd och tjocklek, men även med olika mönster och poleringar. Det är även populärt med förlovningsringar för män som är tillverkade av en blandning av två metaller såsom exempelvis roséguld och vitguld.

Solitärringar i roséguld

En solitärring är prydd med en enda diamant (eller annan ädelsten) och är en av de allra vanligaste förekommande stilarna när det kommer till förlovningsringar. Solitärringar i roséguld går att hitta i ett stort urval med både labbodlade och naturliga diamanter i olika former såsom runda, rektangulära, droppformade och fyrkantiga. Vissa butiker erbjuder dig även möjligheten att byta ut diamanten mot en annan ädelsten som exempelvis en vit safir vilket är ett bra alternativ om du vill komma undan lite billigare.

Haloringar i roséguld

Är du ute efter en förlovningsring i roséguld med lite mer bling än en solitärring är en haloring ett bra val. Haloringen är dekorerad med en centersten som omges av en ram med diamanter, även kallad halo, för en extra gnistrande effekt. Dessutom ger halon av diamanter en illusion om att centerstenen är större än vad den faktiskt är vilket ger förlovningsringen en extra exlkusiv look.

Haloringar i roséguld finns att köpa både med och utan sidostenar och går dessutom att hitta med allt från naturliga diamanter till halvädelstenar som akvamariner och ametister.

Trestensringar i roséguld

Till skillnad från solitär- och haloringar består trestensringar av hela tre centerstenar. Mittenstenen brukar oftast vara något större, men i vissa falla kan alla tre stenar även vara lika stora. Vissa trestensringar är även dekorerade med små sidotenar längs skenan medan andra modeller lämnar skenan helt bar.

Trestensringar i roséguld finns inte riktigt i lika stort urval som de vanligare solitär- och haloringarna.  Även om urvalet är något begränsat går det fortfarande att hitta ett relativt stort urval olika typer av design och ädelstenar. Vill du ha en något mer unik förlovningsring i roséguld kan en trestensring därför vara ett bra alternativ.

Förlovningsringar i roséguld för män

Förlovningsringar i roséguld för män består oftast enbart av själva skenan och är sällan dekorerad med diamanter eller ädelstenar även om det förekommer. Istället skiljer sig ringarna åt i form av olika mönster, ytor och former på skenan såsom dekorativa spår eller en kombination av kontrasterande metaller.

Var kan du köpa förlovningsringar i roséguld?

Förlovningsringar i roséguld går oftast inte att få tag på hos de vanligaste smyckeskedjorna såsom Guldfynd och Hallbergs guld utan du behöver söka dig till onlinebutiker som generellt har ett större utbud av ringar.
Här nedan hittar du en lista med våra bästa tips på butiker med förlovningsringar i roséguld:

  • Glamira: Erbjuder tusentals förlovningsringar i roséguld för både kvinnor och män i ett stort urval. Ett stort plus är att man specialanpassa ringarna med olika typer (och kvalitet) av ädelstenar samt olika typer av bredd och polering för många av modellerna. Du kan även välja vilken karathalt du vill ha på roséguldet.
  • Kronan Guld: Har omkring 100 olika förlovningsringar i roséguld inklusive solitär-, halo- sidostens- och trestensringar för kvinnor samt drygt trettio olika modeller för män. Du kan dessutom välja om du vill ha herringarna i  9, 14 eller 18 karat roséguld.
  • 77 diamonds: Erbjuder ett stort utbud av ringar i roséguld både för män och kvinnor. Du har dessutom möjlighet att välja allt från infattning, till form på diamanten och exakt diamant om du skulle önska.
  • Vanbruun: Har ett brett utbud av ringar i roséguld både för dam och herr. De flesta damringarna innefattar diamanter medan alla herringar är släta.
  • Carat London: Ger kvinnor möjligheten att välja bland massvis av olika färdiga förlovningsringar i roséguld eller att designa sin helt egen ring. Alla diamanter är labbodlade.

Hur mycket kostar en förlovningsring i roséguld?

En solitärring i 18 karat roséguld med en 0,5 carats naturlig diamant (med standardkvaliteten H/VS) går att få tag på för mellan 20000-35000 kronor. Priset varierar dock beroende på vilken kvalitet det är på diamanten och var den köps någonstans. Prislappen kan även variera mycket beroende på om du väljer en naturlig eller labbodlad diamant samt vilken karat du väljer för metallen. En förlovningsring som är tillverkad i 9 karat roséguld är exempelvis några tusenlappar billigare än en modell i 18 karat.

I exemplen nedan kan ni se prisskillnaderna mellan samma förlovningsring i 9 karat och 18 karat roséguld med både naturliga och labbodlade diamanter. Priserna gäller för billigast möjliga diamantkvalitet (G/I) för de naturliga diamanterna, men ringarna finns även tillgängliga i H/SI, H/VS samt H/VVS. Priserna för ringarna med labbodlade diamanter gäller för kvaliteten H/VS, vilket också är den enda kvaliteten som finns att välja på.

Vad betyder karat när det gäller roséguld?

Förlovningsringar i roséguld är oftast tillverkade i 18 karats guld vilket innebär att de består av 75% eller 750/1000 rent guld och 25% eller 250/1000 andra metaller.

Det förekommer även roséguld i 14 karats guld, men detta är inte lika vanligt. Förlovningsringar i lägre karat (såsom 14 karat) innehåller mer koppar och har en ännu mer distinkt rosa ton.

Hur tar man hand om en förlovningsring i roséguld?

För att hålla din förlovningsring i roséguld i bästa skick, bör du rengöra den regelbundet med en mild tvållösning och en mjuk tandborste, precis som med vanligt guld. Undvik alltid starka rengöringsmedel då detta kan skada ytskiktet. Förvara din förlovningsring i ett smyckeskrin om du inte använder den för att skydda din ring.

Märker du att du får kli eller utslag på ditt finger efter att du rengjort din ring beror det på att du inte sköljt av den ordentligt efter rengöring. Se därför alltid till att skölja den ordentligt med varmt vatten efter rengöring.

Skillnaden mellan ringar i roséguld, guld och vitguld

Den största skillnaden mellan dessa tre olika typer av guld är självklart färgen. Roséguld är rosa, guld är gult (med gul eller röd underton) och vitguld är vitt.

En annan stor skillnad, som inte syns utvändigt, är att guld och vitguld är mjukare än vad roséguld är. Smycken i guld och vitguld är alltså något känsligare, även om de inte på något sätt är ömtåliga.

Alla tre guldsorter innehåller vanligtvis koppar, även vitguld, men roséguld innehåller upp till 25% koppar medan guld och vitguld innehåller omkring 11-16% respektive cirka 6-7%. Den höga mängden koppar gör roséguldet hårdare vilket gör förlovningsringar i roséguld mer motståndskraftiga än förlovningsringar i guld och vitguld.

Eftersom guld är grunden i alla dessa guldtyper är de övriga egenskaperna annars relativt lika.

Vad är det bästa med att välja en förlovningsring i roséguld?

Det bästa med att välja en förlovningsring i roséguld är dess unika, romantiska färg, dess hållbarhet (som den har att tacka kopparn för), och dess mjuka, varma ton som gör att roséguld passar lika bra på precis alla hudtoner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *