Förlovningsringar – Vilken butik är bäst?

När det kommer till förlovningsringar och vigselringar finns det en uppsjö av olika butiker att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vilken butik som är bäst, eller ens vilka som säljer förlovningsringar i Sverige. Vi har gjort jobbet åt dig och listat sex av de bästa butikerna i Sverige!

Förlovningsringar vilken butik är bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Guldfynd, Nordic Spectra, Albrektsguld, Glamira, Kronan Guld och Hallbergs Guld. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

De 6 bästa butikerna när du ska köpa förlovningsringar

Nordic-spectra-logo

​1. Nordic Spectra

Vårt betyg: 87/100
Bästa butiken
Glamira logga

​2. Glamira

Vårt betyg: 86/100
Störst utbud

​3. Kronan Guld

Vårt betyg: 84/100
Livstids garanti
Guldfynd logo

4. Guldfynd

Vårt betyg: 69/100
Stort urval
Hallbergs guld logo

5. Hallbergs Guld

Vårt betyg: 67/100
Albrekts guld logo

6. Albrekts Guld

Vårt betyg: 63/100
1.

Nordic spectra - Sveriges bästa butik

Vill du ha ett stort urval av förlovningsringar att välja på och dessutom till riktigt bra priser? Då bör du välja Nordic Spectra!

Nordic Spectra har ett väldigt stort utbud av förlovningsringar för både män och kvinnor från välkända varumärken såsom Schalins och Efva Attling, men de har också ett brett urval av ringar från sitt eget varumärke. Detta innebär att många av deras förlovningsringar är helt unika på marknaden!

Dessutom har de sin helt egna ateljé med erfarna guldsmeder som mer än gärna hjälper dig att designa din perfekta drömring om du vill vara med och utforma den från grunden.

Är du inte övertygad än? Då kan du kolla in alla deras tusentals omdömen på Trustpilot där de kammar hem så gott som full pott.

Enligt oss råder det ingen tvekan om att Nordic Spectra är den bästa butiken för förlovningsringar!

Utbud

Med ca 1600 stycken olika förlovnings- och vigselringar i sitt utbud är de utan tvekan en av Sveriges största butiker av ringar för bröllop och förlovning.

De erbjuder vigsel- och förlovningsringar från välkända varumärken såsom Schalins, Efva Attling och Georg Jensen, men har också egna kollektioner som inte finns någon annan stans.

Deras egna kollektion ONE ger dig exempelvis en möjlighet till en helt unik förlovningsring. Denna kollektion består nämligen endast av smycken som är tillverkade i ett enda exemplar.

Utbud - 10/10 poäng:
1600 olika ringar 100%

Filtrering av diamanter

Nordic Spectra ger dig möjlighet att filtrera ringarna efter typ av sten. Alternativen som finns att välja på är färgade stenar, cubic zirconia samt naturliga och labbodlade diamanter.

Det är dock inte möjligt att välja efter kvalitet på diamanterna, vilket sänker betyget. Det hade underlättat om man även kunde filtrera efter slipning, klarhet och carat.

Sortera efter diamant till förlovningsring
5/10 poäng:
Går ej att filtrera efter diamantkvalitet 50%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Tack vare att Nordic Spectra har en egen ateljé erbjuder de en unik möjlighet att designa din egen ring.

Eftersom alla förlovningsringar ur deras egen kollektion tillverkas på beställning finns det även möjlighet till att justera dessa efter tycke och smak om man skulle vilja det.

Kostnaden för denna tjänst är dyrare än att hitta en befintlig design i deras onlinebutik, men det är väl värt det för att få en ring som passar perfekt för er. 

Om du är intresserad av att designa din egen ring kan du boka en personlig konsultation antingen i butik eller via digitalet möte.

Telefon: 0155 – 21 80 05

Mail: kundservice@nordicspectra.se

10/10 poäng:
Går att designa sin egen ring 100%

Kundservice

Nordic Spectras kundtjänst är av högsta klass. Detta intygas inte minst bland deras tusentals omdömen på Trustpilot där de har 4,8 av 5 i betyg!

De beröms extra mycket för sin kundtjänst och för att de är så snabba med att svara på kundernas mejlfrågor. Många lyfter även fram deras snabba leverans samt hur fint produkterna är förpackade.

Nordic Spectra har även kundtjänst via telefon och chatt så att du kan få svar på dina frågor extra snabbt.

10/10 poäng:
4,8 i betyg hos Trustpilot 100%

Prisjämförelse

Vi har jämfört liknande förlovningsringar i butikerna i vårt test för att se hur deras prisbild ligger mot varandra.

Nordic Spectra ligger högst i pris för den typ av ring som vi har jämfört vilket är en solitärring av 18 karats guld med en 0,25 carats diamant, sex klor och 2 millimeters brett band. Däremot är klarheten på diamanten (VS) bättre hos Nordic Spectra bättre än hos exempelvis Guldfynd, Hallbergs Guld och Albrekts guld som ligger något lägre i pris.

Eftersom prisskillnaden är relativt marginell har vi därför rankat Nordic Spectra högre än dessa butiker trots att de är något billigare.

Nordic spectra - prisjämförelse för förlovningsring
8/10 poäng:
Prisvärda förlovningsringar 80%

Möjlighet till gravering

När du köper en förlovningsring hos Nordic Spectra har du möjlighet att få den graverad utan extra kostnad. Upp till 40 tecken kan skrivas in och du kan dessutom välja mellan flera olika typsnitt.

10/10 poäng:
Gratis gravering ingår 100%

Presentinslagning eller smyckesask

Ringen levereras alltid i en mycket fin ask. Nordic Spectra erbjuder även gratis presentinslagning om du anger att du önskar detta i kommentarsfältet vid beställning.

10/10 poäng:
Gratis ask ingår 100%

Fysiska butiker

Nordic Spectra har funnits sedan 1946 och är en väletablerad smyckesbutik med stor inriktning på förlovningsringar och vigselringar. De har en fysisk butik med egen ateljé i Nyköping där de även erbjuder graverings- och omarbetningstjänster av befintliga ringar och smycken.

Detta är dock den enda fysiska butiken som finns.

Huvudkontor: Stora Torget 1, Nyköping

7/10 poäng:
Har endast 1 fysisk butik 70%

Leverans och retur

När du köper förlovningsringar hos Nordic Spectra får du alltid fri frakt då de bjuder på leveransavgiften vid köp över 399 kronor. Dessutom skickar de alltid förlovningsringarna med spårbar leverans, så du kan vara säker på att de kommer fram tryggt och säkert.

Leveranstiden kan dock variera något beroende på vilka ringar du beställer. Förlovningsringar från Schalins har exempelvis en leveranstid på endast 4-7 vardagar medan ringar från t ex Efva Attling och Nordic Spectra brukar levereras inom 2-4 veckor.

Då de allra flesta förlovningsringar i Nordic Spectras sortiment tillverkas på beställning tycker vi att leveranstiden är helt klart godkänd. Däremot erbjuder de tyvärr inget öppet köp för specialtillverkade ringar vilket innebär att det inte går att returnera större delen av deras förlovnings- och vigselringar.

På grund av detta samt att Glamira (2:a plats) erbjuder något snabbare frakt samt fria returer för alla sina ringar (inklusive egendesignade och graverade) blir det inte full pott, även om det är väldigt nära.

9/10 poäng:
Fri frakt och snabb leverans 90%

Garantier

Tyvärr erbjuder Nordic Spectra endast en garanti på 2 år för fabrikationsfel för sina förlovningsringar. Detta är näst kortast garanti på listan efter Carat London som endast har 1 års garanti på sina ringar.

Nordic Spectra erbjuder dock kostnadsfri storleksjustering för att se till att ringen passar perfekt vilket drar upp betyget.

8/10 poäng:
2 års garanti 80%
Totalt antal poäng: 87/100
2.

Det råder ingen tvekan om att Glamira har överlägset störst bredd i sitt sortiment av förlovnings- och vigselringar. Tack vare Glamiras imponerande utbud och deras smidiga filter och omfattande tillvalsfunktioner är det i stort sett garanterat att du kommer att kunna hitta din drömring hos dem.

Hos Glamira kan du välja mellan hundratals om inte tusentals olika stilar på din ring för att sedan välja alltifrån metall, till vilken legering (9k, 14k, 18k) och sten du vill ha samt vilken diamantklarhet du föredrar. Trots alla dessa skärddarsydda valmöjligheter är Glamira imponerande nog även billigast i vår prisjämförelse för förlovningsringar i förhållande till diamantkvalitet.

Det som gör att vi inte tycker att det räcker hela vägen fram till en förstaplacering är att Glamira i stort sett endast har GL-certifierade diamanter i sitt sortiment istället för GIA-certifierade stenar.

Något som vi dock är väldigt imponerade av och som nästan täcker upp för det de saknar i certifieringen är att Glamira har öppet köp på alla deras förlovningsringar, även om de är graverade. Detta är det ingen annan butik som erbjuder!

Utbud

Det är många moderna juvelerare idag som ger dig möjlighet att vara med och välja hur din ring ska se ut utan att för den delen behöva designa den från grunden. Enligt oss är det dock ingen annan som kommer i närheten till de valmöjligheter som Glamira ger dig.

För det första består Glamiras utbud av en mängd olika stilar i allt från solitär- och haloringar till trestens- och vintageringar och allt däremellan. Dessutom finns det hundratals stilar att välja på inom varje kategori.

När du väl har valt stil på ringen får du välja mellan sex olika materialval – guld, vitguld, roséguld, platina, palladium och silver. Dessutom kan du välja mellan 9k, 14k eller 18k för de tre olika guldtyperna.

För de flesta ringstilar kan du välja om du vill ha en naturlig eller labbodlad diamant samt vilken klarhet du vill ha på diamanten. För de flesta modeller kan du även byta ut stenen mot en färgad diamant (så kallade fancy diamond) eller mot en ädelsten såsom rubin, smaragd, safir eller akvamarin. Vill du ha ett ännu billigare alternativ kan du även byta ut stenarna mot swarovskristaller.

Glamiras utbud av förlovningsringar sträcker sig alltså även långt utöver det vanliga klassiska utbudet som du är van vid att hitta hos de mer klassiska juvelerarna vilket vi verkligen gillar!

9/10 poäng:
Störst utbud av förlovningsringar 90%

Filtrering av diamanter

Förutom att ha allra bäst utbud av förlovningsringar så har Glamira även bredast filtreringsfunktion av diamanter och ädelstenar.

Hos Glamira kan du exempelvis filtrera på allt från vilken typ av diamant du vill ha (labbodlad eller naturlig) samt vilken av sex olika färger som du vill ha på diamanten. Vill du inte ha en diamant kan du istället filtrera på någon av de trettioen olika ädelstenarna, tre olika swarovskikristallerna eller tre olika zirkonerna samt någon av de fem olika labbskapade ädelstenarna.

Du kan även filtrera mellan tio olika caratvikter i ett intervall mellan 0,1-4 carat samt mellan tio olika stenformer.

Du kan dock inte filtrera på klarhet eller färgskala (D-Z). Däremot kan du välja mellan fyra olika diamantklarheter för de flesta ringar – I, SI, VS eller VVS.

Till vänster i bilden nedan kan du se de olika filtreringsalternativen som finns när du letar efter en förlovningsring hos Glamira.

Filtrering av diamanter på Glamira
10/10 poäng:
Bäst filtrering av diamanter 80%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Även om du inte kan designa din förlovningsring helt från grunden hos Glamira så känns det så tack vare de näst intill oändliga tillvalsalternativen som finns.

Här nedan har vi sammanställt en lista för hur du kan utforma din egen ring hos Glamira (observera dock att alla alternativ inte finns tillgängliga för alla ringar):

 • Ringstil: Solitärring, sidostensring, tvillingring, trestensring, femstensring, vintagering, alliansring, slät ring mm.
 • Metaller: Guld (9k, 14k, 18k), vitguld (9k, 14k, 18k), roséguld (9k, 14k, 18k), palladium (950), platina (950), silver (925)
 • Diamanter: Labbodlad eller naturlig (vit/klar, svart, gul, blå, grön, brun)
 • Ädelstenar: Smaragd, rubin, safir (blå, vit, rosa, gul, grön, orange, svart), akvamrin, tanzanit, morganit, ametist mm
 • Swarovsikristaller: Vit, grön, mörkblå, röd
 • Zirkoner: Blå, brun, vit
 • Labbodlade ädelstenar: Moissanit, blå safir, rubin, smaragd, rubelit/rosa thurmalin
 • Carat: De olika caratvikterna som finns tillgängliga varierar från modell till modell. Den minsta storleken som finns tillgänlig hos Glamira är 0,1 carat och den största 4 carat,
 • Form: Baguette, kuddslipad (dyna), hjärta, marquise, oval, päron, prinsess, rund (briljant), smaragd, trilliant 

Något som är helt unikt för Glamira är också att du kan välja olika typer av ädelstenar på din ring om den innehåller fler än en sten.

8/10 poäng:
Stora designmöjligheter, men kan ej utformas från grunden 80%

Kundservice

Glamira saknar tyvärr kundchatt, men erbjuder kundservice via både telefon och mejl. De har tiotusentals omdömen på Trustpilot med ett totalbetyg på 4,3 vilket är otroligt högt i relation till antalet omdömen.

Kunderna är alltså överlag väldigt nöjda med sina ringar och sin upplevelse hos Glamira. De som är mindre nöjda upplever dock att returprocessen är onödigt krånglig med flera formulär som måstes fyllas i. Returprocessen verkar även vara lika osmidig för de kunder som råkat få en felaktig eller defekt produkt.

En del kunder har även varit med om att den verkliga leveranstiden är mycket längre än den som står beräknad vid köpet.

7/10 poäng:
Överlag bra omdömen, men krånglig returprocess 70%

Prisjämförelse

Den ring vi jämfört hos Glamira består av en sex klos solitärring i 18 karats guld med en 0,25 carats diamant med VS i klarhet, H i färg samt utmärkt (excellent) slipning och kostar 14102 kronor. Detta är näst billigast av de likvärdiga förlovningsringar som vi har jämfört, men när man ser till diamantklarheten som är bättre än den billigare varianten från Kronan Guld så rankar vi Glamira som billigast.

Bandet är dock 0,25 millimeter smalare än de övriga ringarna på listan som har ett 2 millimeters brett band. Å andra sidan är både klarheten och färgen bättre än hos de dyrare varianterna från exempelvis Hallbergs Guld och Guldfynd. Klarheten och färgen är dessutom precis densamma som hos den dyrare modellen från Nordic Spectra.

Man ska dock ha i åtanke att Glamiras diamanter är GL-certifierade och inte GIA-certifierade. GIA-certifierade diamanter tenderar nämligen att vara dyrare i pris.

Bilden nedan visar den ring hos Glamira som vi har jämfört med liknande modeller från de andra butikerna.

10/10 poäng:
Billigast i förhållande till diamantkvalitet 100%

Möjlighet till gravering

Graveringen är gratis för alla Glamiras förlovnings- och vigselringar och är väldigt enkel att lägga till i designprocessen på ringens produktsida.

Det finns dessutom fyra olika typsnitt att välja på samt några olika symboler som du kan lägga till om du önskar.

10/10 poäng:
Fri gravering 100%

Presentinslagning Och smyckesask

Alla ringar från Glamira levereras i en fin smyckesask med mjuk invändig vaddering utan extra kostnad. Vi hittar dock inget extra tillval för presentinslagning vilket exempelvis Nordic Spectra erbjuder helt utan extra kostnad.

9/10 poäng:
Gratis ringask 90%

Fysiska butiker

Glamira är tyvärr den enda smyckesbutiken på listan som saknar fysiska butiker helt och hållet.

4/10 poäng:
Finns endast online 40%

Leverans och retur

Den beräknade leveranstiden står alltid angiven innan du betalar för din ring hos Glamira så att du vet när den beräknas komma innan du gör ditt köp. Just nu verkar beräknad tid för leverans ligga någonstans mellan 10-14 vardagar för de flesta av deras ringar.

Leveransen är alltid gratis hos Glamira, men däremot står kunden själv för returfrakten. Något som dock urskiljer Glamira från deras övriga konkurrenter är att de erbjuder retur för alla förlovningsringar, även de som är graverade! Detta är enligt oss en stor fördel mot alla andra butiker som har väldigt begränsade returvillkor för sina specialtillverkade och graverade ringar.

10/10 poäng:
Alla ringar går att returnera 100%

Garantier

När du köper en förlovningsring hos Glamira har du alltid livstidsgaranti för material- och produktionsfel vilket är en stor fördel mot exempelvis vinnaren från Nordic Spectra som endast erbjuder 2 års garanti.

Dessutom ingår en fri storleksjustering oavsett om din ring eller graverad eller ej.

9/10 poäng:
Livstidsgaranti för fabrikationsfel 90%
Totalt antal poäng: 86/100

Kronan Guld är ett annat riktigt bra alternativ för dig som vill vara med och utforma din förlovningsring. De erbjuder dig antingen att designa din egen ring helt från grunden eller så kan du välja bland färdigvalda stilar på din ring för att sedan välja metall och storlek på din diamant.

På så sätt kan du utforma din egen ring på ett billigt och smidigt sätt likt hos Glamira även om utbudet och valmöjligheterna är något mindre. Kronan Guld har dessutom imponerande 5,0 i betyg hos Google för sin goda kundservice i utformningsprocessen så du kan vara säker på att du gör rätt val när du handlar hos dem. 

Dessutom erbjuder Kronan Guld livstidsgaranti på sina ringar för alla fabrikations- och materialfel!

Utbud

Kronan Guld har ett hundratal olika ringstilar att välja mellan som omfattar olika sorters solitärringar, haloringar, trestensringar och sidostensringar. Tack vare att du kan välja mellan olika metaller (18k vitguld, 19k gulguld, 18k roséguld, 950 platina) samt olika storlekar på diamanterna är dock utbudet mycket större än vad det ser ut.

Vi hade dock gärna sett att att man även kunde välja palladium eller titan för sin ring. Båda dessa material kräver dock väldigt avancerad teknik och kunskap för att kunna bearbetas så det är fullt förståeligt att detta saknas. Kronan Guld får dock ett stort plus i kanten för att de erbjuder roséguld för alla sina ringar, ett material som annars saknas hos de klassiska smyckeskedjorna.

Kronan Guld har även ett brett utbud av både släta ringar och alliansringar att välja på även om dessa är sorterade under vigselringar på hemsidan. Utbudet av förlovningsringar för män är dock något mindre med drygt tjugo olika ringar totalt.

Bilden nedanför visar vilka stilar och metaller det finns att välja bland när du köper ringar hos Kronan Guld.

Utbud Kronan guld
7/10 poäng:
Tredje bäst utbud 70%

Filtrering av diamanter

Tyvärr är filtreringssystemet för diamanterna i Kronan Gulds förlovningsringar väldigt begränsat. Du kan nämligen endast sortera diamanterna efter vilken form de har – rund, oval, smaragd eller päron.

När du väl har valt vilken stil du vill ha på ringen kan du dock välja fritt mellan en mängd olika caratvikter samt om du vill ha naturlig eller labbodlad diamant. Klarhet och färg går dock inte att välja utan alla diamanter hos Kronan Guld är av färg H (Wesselton) samt klarhet SI. 

5/10 poäng:
Kan endast filtrera efter form 50%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Kronan Guld är den enda butiken av de vi har jämfört som både ger dig möjligheten att designa din förlovningsring helt från scratch eller via färdiga tillvalsalternativ direkt på hemsidan. Detta innebär att du alltså har möjlighet att utforma din egen ring både med mindre och större budget.

Vill du designa din egen ring helt från grunden börjar du med att fylla i deras offertformulär direkt på hemsidan där du förklarar hur du önskar att din ring ska se ut samt vilken budget du har. Kronan Guld hjälper dig sedan att skapa en en 3D-modell av hur ringen skulle kunna se ut. Du får även ett slutgiltigt pris innan ringen designas.

Det billigare alternativet är att välja några av de färdiga tillvalen direkt i shoppen. På så sätt får du vara med att välja hur din förlovnignsring ska se ut, men till en billigare peng.

Här nedan har vi sammanställt en lista för vad du kan välja när du utformar din ring direkt på Kronan Gulds hemsida:

 • Ringstil: Solitärring, sidostensring, haloring, trestensring, alliansring, slät ring
 • Metaller: Vitguld (18k), gulguld (18k), roséguld (18k), platina (950) . Platina finns dock endast tillgängligt för damringar.
 • Diamanter: Labbodlad eller naturlig
 • Carat: 12 olika caratvikter mellan 0,2-1,5 carat

 

10/10 poäng:
Bredast utformningsmöjligheter 100%

Kundservice

Eftersöker du hög expertis och god kundservice är Kronan Guld ett solklart val. De delar allra bäst kundservice tillsammans med Nordic Spectra (vinnaren i testet) och erbjuder hjälp via både telefon, mejl och direktchatt via whatsapp.

Dessutom har de fem stjärnor, det vill säga full pott, hos google av över trettio omdömen. Där överöses de av komplimanger för sitt fina bemötande och tålamod med frågor och designprocesser.

Vi ger dem dessutom ett extra plus i kanten för att de ger dig möjlighet att låna hem upp till tre provringar om du vill testa din ring innan köp!

10/10 poäng:
Kunnig och hjälpsam kundservice 100%

Prisjämförelse

Den ring som vi har använt i vår prisjämförelse för Kronan Guld är en solitärring i 18 karats guld med 6 klor, ett 1,8 millimeters band samt 0,25 carat diamant med H i färg, SI i klarhet samt utmärkt (excellent) slipning.

Denna ring kostar 13683 kronor vilket gör den till billigast i hela jämförelsen, men tack vare att klarheten är sämre än hos Glamiras ring (som endast kostar några hundralappar mer) har vi valt att ranka Kronan Guld som näst bäst.

I bilden nedan kan du se den solitärring som vi har använt i jämförelsen för Kronan Guld.

Kronan Guld prisjämförelse
9/10 poäng:
Mycket prisvärda förlovningsringar 90%

Möjlighet till gravering

Graveringen är helt gratis för alla Kronan Gulds förlovnings- och vigselringar. Du kan dock “endast” välja mellan två olika typsnitt vilket är färre valmöjligheter än hos både Nordic Spectra och Glamira. 

8/10 poäng:
Gratis gravering med något begränsad design 80%

Presentinslagning Och smyckesask

Alla ringar från Kronan Guld levereras alltid i en lyxig ask. Vi kan dock inte hitta någon information om presentinslagning vilket ger ett poäng i avdrag i jämförelse med Nordic Spectra som erbjuder båda delar.

9/10 poäng:
Ask ingår, men inte presentinslagning 90%

Fysiska butiker

Förutom att finnas online så har Kronan Guld även en fysisk butik med tillhörande ateljé i Stockholm. Här kan du både se och prova många av ringarna i verkligheten samt genomföra reparationer eller få hjälp med att designa din egen ring.

Adress: Centralvägen 1, Upplands Väsby, Stockholm

7/10 poäng:
Har endast 1 fysisk butik 70%

Leverans och retur

Kronan Guld erbjuder fri frakt på alla köp och har en beräknad leveranstid för förlovnings- och vigselringar på cirka 25 arbetsdagar. Leveransen är dessutom fullt försäkrad så att du inte behöver oroa dig för att ringen ska försvinna på väg till dig.

Du har även öppet köp i 90 dagar. Detta gäller dock inte för specialtillverkade och graverade ringar vilket vi har gett ett poängavdrag för då Glamira (2:a plats) tillåter detta.

 

9/10 poäng:
Snabb och försäkrad frakt 90%

Garantier

Hos Kronan Guld har du alltid livstidsgaranti för material- och fabrikationsfel på din vigsel- eller förlovningsring vilket vi tycker är ett bra bevis på vilken hög kvalitet deras ringar håller.

Dessutom bjuder de på fri service och rengöring för alla ringar som är köpta hos dem!

10/10 poäng:
Allra bäst garantier och tjänster 100%
Totalt antal poäng: 84/100

Guldfynd har länge varit ett självklart val för många när det kommer till att köpa förlovnings ringar. De har lång erfarenhet i branschen och har dessutom ett väldigt brett utbud av både förlovnings- och vigselringar.

Guldfynd är dessutom den onlinebutik som har bäst filtreringsfunktion för diamanter. Vill du kunna välja en förlovningsring med diamant efter klarhet och färg är Guldfynd helt klart den bästa butiken!

Utbud

Utbudet av förlovningsringar hos guldfynd

Guldfynd har totalt drygt 700 förlovnings- och vigselringar i sitt sortiment vilket är imponerande och bland de största utbuden på listan. 

De har ett väldigt brett utbud och erbjuder ringar från flera olika varumärken såsom Schalins, Story of love, Flemming Uziel och Sarek. Dessutom kommer många av ringarna från deras eget varumärke som inte finns någon annanstans.

Guldfynd lämnar dock en del att önska när det kommer till urvalet av metaller och ädelstenar. De har visserligen ett stort utbud av förlovningsringar i 18 karats guld och vitguld samt ett relativt stort urval av ringar i både titan, palladium och platina. Däremot saknas det ringar i roséguld vilket erbjuds hos alla de högre rankade butikerna.

Utbudet av andra ädelstenar än diamanter är också väldigt begränsat även om det finns några enstaka ringar med safirer, smaragder och rubiner.

7/10 poäng:
Guldfynd har ett bra utbud av 18k förlovningsringar 70%

Filtrering av diamanter

När du köper en förlovningsring på Guldfynds hemsida har du möjlighet att sortera diamanter efter tre olika typer av klarhet : P, SI, VS.

Man kan även välja att sortera efter två olika färger: Top Wesselton och Wesselton. På så sätt kan du lättare hitta den perfekta diamanten utifrån dess klarhet och färg. 

Tyvärr är bredden på filtreringsvalen dock inte lika stora som hos Nordic Spectra (1:a plats) och Carat London (7:e plats).

8/10 poäng:
Tredje bäst filtreringssystem 80%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Du kan tyvärr inte designa din egen förlovningsring hos Guldfynd. Detta erbjuds dock exempelvis hos konkurrenten Nordic Spectra som kammade hem första platsen i vår jämförelse.

4/10 poäng:
Erbjuder ingen egen design 40%

Kundservice

Guldfynd har endast 2,1/5 i betyg på Trustpilot där de negativa betygen till stor del gäller klagomål och besök i deras fysiska butiker. Deras webbutik har mest positiva betyg med god respons på deras snabba kundtjänst.

Trots de dåliga betygen på Trustpilot verkar det som om Guldfynds kunder generellt sett är nöjda med företagets kundservice. Detta framgår av det höga betyg som företaget har fått på andra recensionssidor som Google och Facebook.

Guldfynd har kundservice via mejl, telefon och chatt. Ett stort plus är att chatten är öppen även på helgerna!

4/10 poäng:
Sämst kundomdömen 40%

Prisjämförelse

Guldfynd visade sig ligga relativt högt i pris i vår jämförelse då de i stort sett tangerar som dyrast butik med Albrekts Guld. Ringen hos Guldfynd har dock väldigt mycket bättre klarhet än hos Albrekts gulds ring som endast har klarhet P. Vi har därför rankat Guldfynd som snäppet billigare.

Guldfynds ring i jämförelsen består av en 18 karats solitärring med sex klor och 2 millimeters brett band. Diamanten är briljantslipad och har färg Wesselton/H samt klarhet SI.

Här nedan kan du se en bild Guldfynds ring i vår jämförelse.

6/10 poäng:
Guldfynd är relativt dyra 60%

Möjlighet till gravering

Det går att välja till gravering för många förlovningsringar på hemsidan, dock inte för alla. Priserna för gravering varierar också beroende på varumärke vilket drar ner betyget ytterligare.

Att välja till gravyr för förlovnings- och vigselringar från Schalins, som Guldfynd erbjuder störst utbud av, kostar 149 kronor extra.

Det verkar inte gå att välja gravering för Guldfynds egna varumärke eller för ringar från Story of Love.

7/10 poäng:
Begränsad möjlighet till gravering 70%

Presentinslagning Och smyckesask

Det ingår en smyckesask till alla ringar, men Guldfynd erbjuder dig även att köpa till en presentförpackning för 29 kronor extra. 

9/10 poäng:
Smyckesasken kunde vara finare 90%

Fysiska butiker

Guldfynd startades redan 1951 och har sedan dess och blivit den största guldsmeds- och smyckeskedjan i landet. De har total hela 117 fysiska butiker runtom i hela Sverige och erbjuder ett brett utbud av smycken i olika prisklasser.

Guldfynd är därför inte bara en populär butik för de som söker exklusiva förlovningsringar utan är även ett omtyckt val för de med mindre budget.

10/10 poäng:
Störst i Sverige 100%

Leverans och retur

När du köper en förlovningsring från Guldfynd godkänner du följande villkor:

 • Leveranstiden för förlovningsringar är ca 5-15 arbetsdagar.
 • Frakten kostar 39 kronor.
 • Guldfynd accepterar inga byten, returer eller öppet köp för beställningsringar, ringar från Schalins, Flemming Uziel och Sarek samt graverade artiklar.
 • Returfrakten kostar alltid 39 kronor.
6/10 poäng:
Begränsad möjlighet till retur 60%

Garantier

Guldfynd erbjuder 30 månaders garanti vid tillverkningsfel av din förlovningsring. Detta är ett halvår längre än vad vinnaren Nordic Spectra ger sina kunder vilket ger ett pluspoäng från vår sida.

8/10 poäng:
Tredje bäst garanti 80%
Totalt antal poäng: 69/100

Utbud

Hallbergs Guld är en juvelerare som specialiserat sig på bland annat förlovnings- och vigselringar. De har ett brett utbud av ringar att välja mellan, i alla olika stilar och färger. De har ca 520 olika vigselringar och förlovningsringar på sin webbplats, så du kommer säkert att hitta en som du älskar!

Det finns så många olika förlovningsringar att välja mellan hos Hallbergs Guld! Om du inte är säker på vilken stil du vill ha har de en rad olika stilar att välja mellan. De har traditionella solitärringar, haloringar, tre stenar och evighetsringar.

De har också ett brett utbud av färger att välja mellan, inklusive vitguld, gult guld, roséguld och platina. Du kan välja mellan 18 karat eller 14 karats guld.

Om du letar efter något lite annorlunda har de också ett utbud av unika förlovningsringar. Dessa inkluderar ringar med färgade ädelstenar, vintageinspirerade ringar och moderna designer. Oavsett din stil kan du hitta den perfekta förlovningsringen på Hallbergs Guld.

Förlovningsringar hos Hallbergs guld
5/10 poäng:
Vi hade gärna sett fler artiklar 60%

Filtrering av diamanter

Hallberg Guld gör det enkelt att filtrera bland diamanternas klarhet och färg. Du kan välja mellan SI och VS klarhet, samt Topwesselton eller wesselton diamanter. Detta gör det enkelt att hitta den förlovningsring du vill ha på deras hemsida.

7/10 poäng:
Lätt att filtrera på diamanttyp 70%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Hallbergs Guld erbjuder möjligheten att designa din egen förlovningsring.

4/10 poäng:
Erbjuds ej 40%

Kundservice

När det gäller Hallbergs Guld är deras kundservice definitivt något att berömma. De erbjuder en bra chatt på deras hemsida där du kan ställa frågor innan du gör ditt köp. De är också mycket lyhörda för e-post och kommer att återkomma till dig så snart som möjligt.

Deras kundnöjdhet är också något som skiljer dem från andra butiker. Flera av deras kunder verkar nöjda med sina köp, även om det så klart finns några som är missnöjda. En kund klagar på att hennes diamantring gick sönder efter 5 år.

Sammantaget är Hallbergs Guld ett bra ställe att köpa en förlovningsring på och deras kundservice och tillfredsställelse är i toppklass!

5/10 poäng:
Bra chatfunktion 80%

Prisjämförelse

Hallbergs Guld ligger helt klart godkänt i pris med sin kandidat för 15998 kronor. Detta är dessutom exakt samma ring som hos Guldfynd som där kostar 1000 kronor mer.

Även om denna ring tekniskt sett är något billigare än Nordic Spectras kandidat så är klarheten sämre vilket är anledningen till att vi gett Hallbergs Guld lägre poäng.

På bilden nedan kan du se kandidaten från Hallbergs Guld i vår prisjämförelse som består av en solitärring av 18 karats guld med 6 klor samt 0,25 carat diamant med SI i klarhet och Wesselton/H i färg.

Hallbergs guld prisjämförelse av förlovningsringar
7/10 poäng:
Inte billigast, inte dyrast 70%

Möjlighet till gravering

När du köper din förlovningsring hos Hallbergs Guld har du möjlighet att få din text ingraverad på ringen. Du kan välja mellan skrivstil eller vanlig text. Graveringen kostar 149 kronor extra. Detta är ett bra sätt att personifiera din ring och göra den extra speciell.

Graveringen kan innehålla vad du vill, till exempel din fästmans namn, ert bröllopsdatum eller ett särskilt meddelande. Tyvärr verkar det dock inte gå att gravera alla ringar utan bara ett visst urval.

7/10 poäng:
Graveringen kostar extra 70%

Presentinslagning och smyckesask

Hallbergs Gold erbjuder presentförpackning för alla köp, inklusive förlovningsringar och vigselringar. Presentförpackningen är kostar 29 kronor och inkluderar ett vackert smyckeskrin för ringen. Detta gör det enkelt att ge en ring i present, och mottagaren kommer att kunna hålla den säker och skyddad. Dessutom ingår det alltid en ringask.

9/10 poäng:
Bra valmöjligheter 90%

Fysiska butiker

Hallbergs Gold är en detaljhandlare med 31 fysiska butiker i Sverige. Det gör dem till den tredje största i Sverige. Om du vill besöka deras butiker så erbjuder de ett brett sortiment av produkter, bland annat förlovningsringar.

Så om du letar efter en unik ring att fria med ska du se till att kolla in Hallbergs Guld. Du kommer att hitta något som passar din stil och din budget.

8/10 poäng:
Tredje störst i Sverige 80%

Leverans och returer

Hallbergs Guld erbjuder fri frakt för köp över 500 SEK till skillnad från sina konkurrenter från Guldfynd och Albrekts guld som alltid tar betalt för frakten. Leveranstiden är dock densamma på 5-15 arbetsdagar vilket är bland de snabbare på listan.

Möjligheterna till retur är dock väldigt begränsad du inte får lov att returnera specialbeställda eller graverade produkter. De allra flesta ringarna hos Hallbergs guld är beställningsvaror vilket innebär att de inte går att lämna tillbaka dem när de väl är köpta.

För de ringar som går att lämna tillbaka kostar det 39 kronor om du ska returnera dem via post.

7/10 poäng:
Begränade returvillkor 70%

Garantier

Har du otur och råkar ut för en defekt ring så har du rätt att lämna tillbaka den inom 30 månader om defekten beror på ett tillverkningsfel.

8/10 poäng:
Tredje bäst köpgaranti 80%
Totalt antal poäng: 67/100

Albrekt Guld är en svensk smyckesaffär som grundades 1977. De har ett stort utbud av förlovningsringar och vigselringar att välja mellan, med över 450 olika alternativ på deras webbplats. De är en av Sveriges ledande guldsmedsbutiker och har försett par med vackra ringar i många år.

Förlovningsringar hos albrekts guld
4/10 poäng:
450 förlovningringar 40%

Filtrering av diamanter

På Albrekts Gulds webbplats går det inte att filtrera efter klarhet och diamantslipning. Vi rekommenderar att de lägger till denna funktion på sin webbplats, eftersom det skulle göra det lättare för användarna att hitta sin drömring.

När du köper en förlovningsring är det viktigt att kunna filtrera efter typ av diamant. På Albrekts Guld kan du filtrera efter laboratorieodlade (cubic zirconia), akoya, odlad sötvattenspärla, kristall eller äkta diamant. Du kan också sortera efter diamantfärg. Detta gör det enklare för dig att hitta en ring som passar just dina önskemål. Albrekts Guld erbjuder ett brett utbud av förlovningsringar i olika stilar, material och prisklasser.

Oavsett om du letar en klassisk solitärring eller en modernare ring med flera diamanter, kan du hitta den hos Albrekts Guld fast det kanske tar lite längre tid än om man kunde filtrerat bättre.

6/10 poäng:
Borde förbättra filtreringen 60%

Möjlighet att utforma sin egen ring

Du kan inte designa din egen förlovningsring eller vigselring på Albrekts Guld. De har ett stort utbud av ringar som du kan välja mellan, men om du vill designa din egen ring måste du gå till en annan butik eller till en juvelerare.

4/10 poäng:
Erbjuds ej 40%

Kundservice

Albrekts Gold har ett betyg på 2,6 på Trustpilot. Många kunder klagar på deras försäkring, som kan köpas separat. Den har fått väldigt dålig kritik enligt de flesta kundrecensioner.

Kundtjänsten är bra med snabb svar via e-post.

5/10 poäng:
Näst sämst i testet 50%

Prisjämförelse

Tyvärr hittade vi ingen solitärring med 0,25 carats diamant i Albrekts Gulds sortiment så vi valde ut en likvärdig ring med 0,30 carats diamant istället. Denna ring kostar 18999 kronor i ordinarie pris vilket är överlägset dyrast. Vi kan dock gissa att den skulle ligga ungefär i höjd med Albrekts Guld eller Hallbergs Guld i pris om diamanten hade varit lika stor.

På grund av att diamantklarheten är mycket sämre hos Albrekts Guld har vi dock valt att ranka dem som dyrare i vår jämförelse.

I bilden nedan kan du se den ring som vi har använt i vår jämförelse för Albrekts Guld. Ringen är tillverkad i 18 karats guld, har 6 klor en 0,3 carats diamant med P/I i klarhet (vilket är den sämsta graden) samt Wesselton/H i färg.

5/10 poäng:
50%

Möjlighet till gravering

Om du vill låta gravera din förlovnings- eller vigselring är Albrekts Guld ett utmärkt alternativ. De erbjuder samma tjänst som Hallbergs Guld, så du kan välja mellan gravering med vanlig text eller skrivstil för 149 kronor.

Detta gäller dock bara ett begränsat utbud av ringar.

 

7/10 poäng:
Det borde vara gratis tycker vi. 70%

Presentinslagning och smyckesask

Albrekts Gold erbjuder samma tjänst till samma pris som Hallberg Guld. För 29 kronor så slår dem in asken med ringarna så det redan är inslaget när du hämtar ut dina nyköpta förlovningsringar hos ditt ombud.

9/10 poäng:
Möjlighet till presentinslagning 90%

Fysiska butiker

Albrekts Guld har 38 butiker från Umeå i norr till Malmö i söder. Det gör dem till Sveriges näst största kedja av smyckesbutiker. De har ett brett sortiment av smycken, från förlovningsringar till vigselringar. Albrekts Guld är kända för sin höga kvalitet och unika design. Om du letar efter något speciellt är de rätt butik för dig då då säkert finns i din stad. Man kan också beställa ringar från deras hemsida.

9/10 poäng:
Näst störst i Sverige 90%

Leverans och retur

Albrekts Guld har 30 dagars ångerrätt, men detta gäller inte graverade eller specialtillverkade smycken. De tar ut 39 kronor för frakt oavsett hur mycket du köper.

6/10 poäng:
60%

Garantier

De har 30 månaders garanti som täcker tillverkningsfel, men du måste behålla kvittot.

8/10 poäng:
Tredje bäst garantivillkor 80%
Totalt antal poäng: 63/100

Så har vi utfört jämförelsen

Vi gått igenom och jämfört butikerna med vad som är viktigt att erbjuda vid köp av förlovningsringar:

 • Utbud av ringar
 • Prisjämförelse
 • Val av diamanter
 • Möjlighet att utforma sin egen ring
 • Möjlighet till gravering
 • Bra kundservice
 • Fysiska butiker
 • Butiksvillkor och övrigt

 

Vi har jämfört butikerna genom att titta på vad som är viktigt att erbjuda när du köper förlovningsringar. Detta inkluderar utbudet av ringar, prisjämförelse, val av diamanter, möjlighet att designa sin egen ring, möjlighet till gravering, bra kundservice och fysiska butiker.

Vi har sedan baserat varje viktig punkt på ett poängsystem där den bästa butiken fick 10 poäng och sistaplatsen fick 4 poäng.

Köpguide: Så hittar du rätt butik för din förlovningsring

I Sverige finns det många ställen där du kan köpa förlovningsringar, från exklusiva juvelerare till mer tillgängliga butiker. Men hur vet du egentligen vilken butik som är bäst för att köpa just din förlovningsring i?

Det första man bör slänga ett öga på hos butiken är utbudet. Vill du ha en ring i guld, silver, vitguld eller kanske titan? Vilken typ av ädelsten föredrar du? Svaret på dessa frågor kan påverka vilken butik du väljer.

Handlar du online bör du även kontrollera hur bra filtreringsfunktionen är för diamanter för att du lättare ska kunna hitta den ring- och diamantkvalitet som du eftersöker. Allra bäst är en butik som låter dig filtrera efter diamantens 4:cn.

Andra viktiga aspekter att ta hänsyn till är om det finns möjlighet till egen design, hur bra kundservice som butiken har, prisskillnader mellan olika butiker samt garantier och köpvillkor. Låter det krångligt? Du kan vara lugn, vi kommer att reda ut allt detta och mer därtill – vi börjar med vad du bör tänka på när du ser över utbudet hos din juvelerare!

Köpguide förlovningsringar infografik

Vilken butik har bästa utbudet av förlovningsringar för dig?

Vet du ungefär vilken typ av förlovningsring du är ute efter kan du börja med att göra en internetsökning med termer som beskriver din ring såsom “förlovningsringar i guld” eller “förlovningsringar med diamant”. Detta kommer att hjälpa dig att få förslag på relevanta butiker.

Ett annat bra sätt att hitta butiker som passar din smak och stil är att leta efter inspirationsbilder i sociala medier eller modesajter. Alla dessa inspirationskällor har oftast länkar kopplade till bilderna vilket innebär att du både får inspiration till hur din förlovningsring kan se ut och till var du kan köpa den någonstans.

När du väl har hittat en intressant butik är det bra att börja att kontrollera så att de erbjuder den typ av metall, ringstil och ädelsten du är ute efter. Utbudet kan nämligen skilja sig stort mellan olika juvelerare där vissa endast erbjuder de traditionella stenarna och metallerna såsom diamanter, guld och silver medan andra butiker har ett bredare urval.

Hur skiljer sig utbudet av förlovningsringar mellan olika butiker?

Många av de klassiska kedjorna som Guldfynd och Hallbergs guld har väldigt lika sortiment med traditionella ringstilar och metaller. I takt med att onlinebutikerna och mer moderna juvelerare etablerat sig på marknaden har utbudet dock växt sig mycket bredare och sortimentet för förlovningsringar kan se väldigt olika ut.

Bredden på utbudet är framförallt störst hos de butiker som främst verkar online där valmöjligheterna till mer moderna och ovanliga material- och stenval sträcker sig längre än de vanliga klassikerna.

Olika typer av metaller

Du är förmodligen redan bekant med de vanliga förlovningsringarna i guld, vitguld och silver, men visste du att det även finns fler alternativ?

Här är en lista på de material som du bör vara uppmärksam på när du skannar av utbudet av förlovningsringar i en butik:

 • Guld
 • Vitguld
 • Silver
 • Titan
 • Roséguld
 • Platina
 • Palladium

Förlovningsringar i guld, vitguld och silver går i stort sett att hitta överallt och dessutom i ett stort urval. De resterande materialen på listan är mer ovanliga så är du intresserad av en förlovningsring i exempelvis titan bör du försäkra dig om att butiken har det i sitt sortiment först innan du lägger ner för mycket söktid i onödan.

Olika metaller till förlovningsringar infografik
Vilka butiker säljer förlovningsringar i titan?

Nordic Spectra, Guldfynd, Albrekts Guld, Hallbergs Guld, Titanringar.se och Schalins är några exempel på butiker som har förlovningsringar i titan i sitt sortiment. Glamira och Kronan Guld är alltså de enda butikerna som vi har jämfört som saknar titan i utbudet.

Vilka butiker säljer förlovningsringar i roséguld?

Schalins, Nordic Spectra, Glamira, Vanbruun, Carat London och Kronan Guld är några av butikerna som säljer förlovningsringar i roséguld. De klassiska kedjorna Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld saknar dock detta helt.

Vilka butiker säljer förlovningsringar i platina?

Glamira, Carat London, Kronan Guld, Hallbergs guld, Guldfynd och Schalins har förlovningsringar i platina i sitt sortiment. Däremot saknar tyvärr Albrekts guld detta i sitt utbud.

Vilka butiker säljer förlovningsringar i palladium?

Hallbergs guld, Guldfynd, Albrekts guld, Nordic Spectra, Glamira och Schalins är bara några exempel på butiker som du kan köpa förlovningsringar i palladium i.

Olika typer av ringstilar

Solitärringar, haloringar och sidostensringar är de allra vanligaste ringtyperna och går att hitta hos alla väletablerade juvelerare. Är du ute efter en ovanlig stil som en tvillingring eller trestensring bör du se efter om butiken säljer detta innan du börjar leta.

Söker du online och det inte går att filtrera efter ringtyp kan du ställa en fråga via mejl eller chatt till butiken för att säkerhetsställa att de har vad du söker. På så sätt slipper du att bläddra igenom tusentals alternativ utan att hitta vad du letar efter. Dessutom kommer du med största sannolikhet få hjälp med att hitta alternativ som skulle kunna passa dig.

De ringstilar som du bör ha koll på är:

 • Solitärringar
 • Haloringar
 • Sidostensringar
 • Tvillingsringar
 • Trestensringar
 • Femstensringar
 • Alliansringar
 • Släta ringar
Olika typer av ringstilar
Olika sorters ädelstenar

En förlovningsring består vanligtvis av en diamantring, men det finns även många andra ädelstenar att välja på. Utbudet av de övriga ädelstenarna brukar dock vara mer begränsat än för diamantringarna, men vet du var du ska leta så finns det faktiskt mer alternativ än vad du tror.

Här är en lista på några av de ädelstenar som du bör känna till när du letar i butikerna efter din förlovningsring:

 • Naturlig diamant
 • Labbodlad diamant
 • Smaragd
 • Safir
 • Rubin
 • Akvamarin
 • Morganit
 • Moissanit

 

I stort sett alla butiker som säljer förlovningsringar (förutom Carat London som enbart har lobbodlade stenar) erbjuder diamantringar med naturliga diamanter. Allt fler har även tagit upp trenden med labbodlade diamanter (äkta diamanter som framställs på syntetisk väg) och dessa går numer att hitta hos de flesta juvelerare även om bredden på urvalet kan variera.

Kronan guld låter dig exempelvis välja om du vill ha en labbodlad eller naturlig diamant i din ring. Detta kan du även göra hos Glamira.

Förlovningsringar med andra ädelstenar är mycket mer ovanliga och finns oftast endast i ett fåtal varianter hos de vanliga butikerna. Glamira har dock ett otroligt brett utbud av i praktiskt taget alla ädelstenar du kan tänka dig och är ett bra alternativ för dig som vill ha en unik förlovningsring.

Olika sorters ädelstenar

Vilken butik har största utbudet av förlovningsringar?

Förutom att ha störst utbud av förlovningsringar med olika typer av ädelstenar har Glamira även störst sortiment överlag. Tack vare alla de unika val du kan göra finns det nog ingen ring eller stil som inte går att hitta här.

När det kommer till största utbudet av förlovningsringar från välkända varumärken finns det dock ingen som slår Nordic Spectra på fingrarna!

Vilken butik har största utbudet av vigselringar?

De flesta butiker har ungefär lika många förlovnings- som vigselringar i sitt sortiment eftersom de är uttänkta för att kunna paras ihop. Enligt oss är det alltså Nordic Spectra och Glamira som är mest värda att ta en första titt på om du ska köpa vigselringar och vill ha mycket att välja på.

Vilka butiker erbjuder unika och ovanliga förlovningsringar?

Tack vare sina omfattande utbud tycker vi att Glamira och Nordic Spectra är bäst för unika och ovanliga förlovningsringar.
Hos Glamira kan du utforma din ring i stort sett hur du vill och Nordic Spectra erbjuder sin begränsade kollektion “One” som enbart består av ringar som tillverkats i ett exemplar – perfekt om du vill vara ensam om din förlovningsring!

Var kan man köpa billiga förlovningsringar?

Även här är Glamira och Nordic Spectra två butiker som vi tycker är väldigt prisvärda. Söker du en labbodlad diamantring är Carat London ett annat billigt alternativ i förhållande till vad du får.

Vi skulle dock vilja säga att det går att hitta billiga förlovningsringar i de flesta smyckesbutiker. Väljer du en slät ring kommer du genast ner drastiskt i pris och beroende på materialval kan du då hitta en förlovningsring under tusenlappen i vilken butik som helst.

Bra att tänka på är också att nätbutiker för förlovningsringar generellt brukar vara billigare än fysiska butiker.

Vilka butiker har set av förlovnings- och vigselringar?

Om du vill köpa ett färdigt set med förlovnings- och vigselringar är Glamira och Diamonds Factory två bra alternativ. Båda dessa butiker erbjuder matchande ringar i ett paket så att du själv slipper att leta fram två modeller som passar perfekt ihop.

De flesta butiker har dock kompletterande förlovnings- och vigselringar som är tänkta att passa ihop även om de inte säljs med ett paketpris. När du tittar på en ring i Guldfynds webbshop finns exempelvis rutan “finns även som” nedanför produkten som visar upp matchande ringar.

Varför är filtrering av diamanter viktigt när du köper förlovningsringar online?

När du köper en förlovningsring online är det viktigt att kunna filtrera och jämföra olika diamanter baserat på deras kvalitet, storlek, form och pris. Detta hjälper dig att hitta den perfekta diamanten för din ring baserat på dina önskemål och budget.

Vilka filtreringsfunktioner är bäst när man köper förlovningsringar?

De bästa filtreringsfunktionerna när du köper förlovningsringar inkluderar möjligheten att filtrera diamanter baserat på deras carat, klarhet, färg, och slipning, det vill säga diamantens 4:cn.

Vissa affärer (som exempelvis Glamira) låter dig välja vilken klarhet du vill ha på din diamant för alla sina förlovnings- och vigselringar. I detta fall behövs alltså inte någon sådan filtrering.
Detsamma gäller för butiker som enbart har endast erbjuder diamanter av en typ av klarhet eller färg eftersom filtreringsfunktionen då tappar sitt ändamål.

Utöver dessa faktorer finns det även fler filter som vi önskar kunna sålla diamantringarna efter. Här är en lista på alla de viktigaste:

 • Naturliga diamanter
 • Labbodlade diamanter
 • Olika typer av ädelstenar (T ex smaragd, safir etc.)
 • Carat
 • Färg (D-Z/River-Yellow)
 • Klarhet (F-I3)
 • Slipning (Excellent-Poor)
 • Form (T ex rund, oval, päron etc.)

 

Tips: Tänk på att alltid kontrollera vilken klarhet, slipning och färg som diamanten har även om det inte går att filtrera på detta.

Filtrera på förlovningsringar

Varför ska du titta på möjligheten att utforma din egen förlovningsring?

Att utforma din egen förlovningsring kan vara ett utmärkt sätt att skapa något unikt och personligt. Detta är också ett bra alternativ för dig som vet exakt vad du vill ha, men inte hittar din uttänkta ring i butik.

Vad innebär det att designa din egen förlovningsring?

Att designa din egen förlovningsring innebär att du väljer varje aspekt av ringen själv. Detta inkluderar allt från att välja metall och stil på ringen (solitär, haloring etc.) till vilken typ av sten du vill ha och vilken form det ska vara på den.

Designar du din egen ring helt från grunden har du även möjlighet att utforma små detaljer som vilken infattning eller hur många klor som diamanten ska omfamnas av.

Vilka butiker låter dig designa din egen förlovningsring?

De bästa butikerna för att designa din förlovningsring helt från grunden är Nordic Spectra, Kronan Guld och Vanbruun. De två förstnämnda har dessutom egna ateljér i anslutning till deras fysiska butiker i anslutning till deras fysiska butiker i Nyköping respektive Stockholm.
Där har du möjlighet att träffa guldsmederna personligen för att designa din ring.

Alla tre butiker erbjuder dig dock proffsig hjälp för egen design av både förlovningsringar och vigselringar online med hjälp av digitala möten och CAD-modeller (digitala 3D-prototyper).

Många onlinebutiker låter dig även kombinera ihop din egen ring genom att du får välja ut detaljer på egen hand utifrån flera färdiga alternativ. Detta är ett billigare alternativ och går exempelvis att gör hos Kronan Guld, 77 diamonds och Glamira. 77 diamonds låter dig till och med välja exakt vilken diamant du vill ha.

Hur viktig är kundservice vid köp av förlovningsringar?

En bra juvelerare har expertis som hjälper dig att förstå skillnaden mellan olika ringar och diamanter och vad som är bra att tänka på när du väljer ring. Bra kundservice kan därför vara avgörande för att du ska göra rätt val när du väljer din förlovningsring.

Hur skiljer sig kundservice mellan fysisk butik och online?

I en fysisk butik kan du prata direkt med en försäljare, få omedelbar feedback och dessutom prova de olika ringarna i verkligheten. Online-butiker kan dock erbjuda större bekvämlighet, då du kan välja helt själv hur du vill bli hjälpt. Många föredrar exempelvis att få alla sina svar via mejl för att ha svaren nedskrivna.

I en onlinebutik finns det oftast utförliga produktbeskrivningar för alla förlovningsringar vilket gör det enklare att ställa mer precisa frågor om olika produkter. I fysiska butiker är du däremot helt beroende av personalen för att få reda på allt du behöver veta om olika ringar vilket både kräver mycket tid och gör det svårt att ta in all information.

Är du i början av processen att hitta din förlovningsring brukar det därför vara enklast att få hjälp online eftersom att det kan vara svårt att få all den uppmärksamhet och tid du behöver i en riktig butik.

Vilken affär har bäst kundservice för förlovningsringar?

Om man frågar kunderna råder det inga tvivel om att det är Kronan Guld och Nordic Spectra som har bäst kundservice när du ska köpa en förlovningsring. Båda dessa butiker har nämligen näst intill full pott i omdömen hos Trustpilot och Google.

Hur jämför du priser på förlovningsringar mellan olika butiker?

För att jämföra priser på förlovningsringar kan du börja med att titta på priset på liknande ringar i olika butiker. Detta kan dock vara klurigt eftersom det är många detaljer som kan skilja ringarna åt trots att de praktiskt taget ser likadana ut om man bara utgår från produktbilden.

Du bör exempelvis ta hänsyn till hur mycket ringen väger (det vill säga hur brett och kraftigt bandet är), diamantens 4 c:n samt om diamanten eller ädelstenen är labbodlad eller inte. Beroende på svaren på dessa faktorer så kan priset nämligen skilja sig förvånansvärt mycket.

Du bör även ta hänsyn till eventuella extra utlägg som kostnader för frakt, gravering och storleksändringar.

Vilken butik är billigast för förlovningsringar?

I vår prisjämförelse fann vi att Glamira erbjuder de mest prisvärda alternativen för förlovningsringar – dessutom ingår fri gravering och storleksändring. Kom dock ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa – kvalitet, design och kundservice är också viktiga faktorer att överväga.

Erbjuder butiken gravering för din förlovningsring?

Att gravera din förlovningsring kan ge den en extra personlig touch. Graveringar kan inkludera dina initialer, datumet för er förlovning, eller ett personligt meddelande. Alla butiker erbjuder dock inte denna tjänst (även om de flesta gör det) så det är viktigt att kolla upp detta innan du gör ditt köp.

Vissa butiker tar dessutom betalt för att gravera din förlovningsring medan andra bjuder på det så detta kan också vara värt att kolla upp.

Vilka butiker erbjuder gratis gravering för förlovningsringar?

De bästa butikerna som graverar dina förlovningsringar utan extra kostnad vid köp hos dem är Nordic Spectra, Glamira, Kronan Guld och Vanbruun.

Levereras ringen i en smyckesask?

De flesta juvelerare levererar sina förlovningsringar i en lyxig ringask vilket ger en mer lyxig upplevelse när du öppnar den som i sin tur gör frieriet extra speciellt. Är du osäker på hur ringen levereras bör du dock fråga butiken för att försäkra dig om att upplevelsen blir som du tänkt dig.

Finns det möjlighet till presentinslagning för förlovningsringen?

Vissa butiker erbjuder presentinslagning för förlovningsringar vilket kan vara en fin detalj om du planerar att presentera ringen på ett speciellt sätt. Detta kan innebära en finare kartong eller mer exklusiv inslagning än enbart asken. Nordic Spectra erbjuder exempelvis detta helt gratis när du köper en ring hos dem.

Har juveleraren fysiska butiker?

Även om online shopping blir allt mer populärt har många juvelerare fortfarande fysiska butiker. Detta är praktiskt om du vill se ringen i person innan du köper den eller om du behöver hjälp med att välja rätt storlek eller stil.

För dig som vill köpa din ring i en fysisk butik är det Guldfynd, Hallbergs Guld och Albrekts Guld som är lättast tillgängliga över hela landet.

Vilka leverans- och returvillkor gäller för förlovningsringar?

Något som är väldigt viktigt att tänka på när du väljer butik för din förlovningsring är vilka villkor som gäller för leverans och retur. Framförallt returvillkoren är extra viktiga att vara medveten om så att du vet vad du har för alternativ om ringen inte skulle passa eller om modellen skulle vara fel.

Vad bör du tänka på gällande leverans när du köper en förlovningsring?

När du köper en förlovningsring bör du beakta hur lång tid det tar för ringen att levereras. De flesta butiker anger en beräknad leveranstid innan du lägger din beställning när du handlar online. Det är dock viktigt att vara medveten om att detta inte är någon garanterad leveranstid. Försök därför att vara ute i god tid när du köper en förlovningsring så att den kommer i tid till frieriet.

Det kan även vara bra att kontrollera hur mycket frakten kostar om denna inte ingår i priset. Ingår det inte så brukar kostnaderna för frakt sällan vara särskilt höga, men det kan ändå vara bra att se över.

Hur varierar returpolicyer mellan olika butiker?

Då de flesta förlovningsringar tillverkas på beställning är det många butiker som inte erbjuder några returmöjligheter för dessa. Majoriteten av juvelerare har alltså knappt några returmöjligheter över huvud taget vilket innebär att du måste vara helt säker på stilen på ringen när du köper den. Är stilen rätt, men storleken fel går det nästan alltid att justera storleken på ringen.

Något annat som är viktigt att vara medveten om är att de ringar som är godkända för returer oftast inte får graveras eftersom butiken då inte kan sälja ringen vidare. Den enda butik som vi har hittat som erbjuder dig att skicka tillbaka alla ringar oavsett stil eller gravering är Glamira.

Vad behöver du veta om garantier när du köper en förlovningsring?

Garantier är viktiga när du köper en förlovningsring eftersom de ger dig en trygghet över kvaliteten på förlovningsringen som du köper. Tänk dock på att det finns olika garantier och att de flesta som ingår i köpet oftast inte täcker självförvållade skador.

Vilka butiker erbjuder bäst garantier på förlovningsringar?

I vår jämförelse av de bästa affärerna att köpa förlovningsringar i är det Kronan Guld och Glamira som har allra bäst villkor då båda erbjuder livstidsgaranti. Ingen av dessa garantier täcker dock skador och defekter som du själv orsakat på grund av exempelvis tapp eller smällar. Denna typ av garanti måste dock i stort alltid köpas till separat.

Den butik som erbjuder kortast garanti för fabrikationsfel är Nordic Spectra som endast har två års skydd för sina ringar.

Vikten av att välja rätt butik för din förlovningsring

Att välja rätt butik för ditt köp av förlovningsring är en mycket personlig och viktig process. Det är inte bara frågan om att hitta en ring som du älskar utan även att hitta en butik som erbjuder den service och de villkor som passar bäst för dig.

När du jämför olika butiker är utbudet, filtreringsfunktionerna och priset minst lika viktiga som expertis och förutsättningar för frakt och returer. Genom att välja den juvelerare som du anser har den bästa kombinationen av dessa faktorer kommer du garanterat att hitta både den bästa butiken och förlovningsringen för just dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *