Gravera ringar – Tips för förlovnings- och vigselringar

Att gravera ringar innebär att man ristar in meningsfulla texter eller symboler i metallen som symboliserar ett speciellt namn, datum eller minne. Detta är framförallt vanligast för förlovnings- och vigselringar, men kan även göras på andra typer av ringar.

Det kostar oftast inte särskilt mycket att gravera ringar och kan i vissa fall till och med vara gratis om det beställs i samband med ringarna. Du kan gravera dina ringar hos i stort sett alla butiker som säljer förlovnings- och vigselringar, men villkoren kan skilja sig åt från allt till antal tecken till vilka möjligheter som finns för retur.

Gravera ringar
Innehållsförteckning

Vilken gravyr har man i sina ringar?

Inskriptionen i din ring är ofta ett val som speglar er personliga kärlekshistoria eller gemensamma intressen. Det allra vanligaste är att man graverar in varandras namn tillsammans med speciella datum för ert förhållande, vanligtvis datumet för er förlovning och vigsel.

Man kan även välja att gravera in något annat som representerar er båda, exempelvis platsen eller datumet då ni träffades första gången eller en symbol som står er båda nära hjärtat. För er som vill ha en ännu mer personlig gravering kan man exempelvis gravera in några ord som symboliserar ett internt skämt som bara ni två förstår.

Förlovningsringar

Även om man kan gravera förlovningsringar på många olika sätt och med många olika budskap brukar både kvinnans och mannens ring alltid graveras på samma sätt. Man brukar alltså oftast inte välja en traditionell gravering med namn och datum för den ena ringen och en rolig gravering med ett skämt på andra ringen.

Förlovningsringarna är trots allt symboler för samhörighet och genom att välja en röd tråd för graveringen i båda ringarna blir detta ännu tydligare.

Vigselringar

Kvinnans vigselring graveras oftast på samma typ av sätt och med liknande budskap som förlovningsringen. Eftersom mannen oftast bara bär en förlovningsring ser graveringen dock lite annorlunda ut för honom när det kommer till vigseln.

Efter själva vigseln brukar man säga att mannens förlovningsring omvandlas till en vigselring och då denna redan är graverad brukar man endast lägga till bröllopsdatumet som extra gravyr.

Exempel och tips på gravyr i förlovnings- och vigselringar

Det kan vara svårt att veta hur man ska gravera sina ringar och vi har därför samlat ihop några tips för hur man kan gravera sina förlovningsringar – både på ett traditionellt och lite mer otraditionellt sätt.

Traditionella gravyrer – namn och förlovning-/bröllopsdatum:

 • “Andreas” 2023-03-24
 • “Johanna” 03-24-23
 • “Johanna & Andreas” 2023-03-24
 • J+A 2023-03-24
 • J ❤ A 2023-03-24

 

Roliga/personliga gravyrer:

 • Andreas/Johannas bättre hälft
 • Er favoritlåt
 • Er favoritlåtrad
 • Varandras smeknamn
 • Ägs av “Andreas/Johanna”
Gravering av ringar infografik

När graverar man sina ringar?

Det är allra vanligast att man graverar sina ringar i samband med att man beställer dem, men det går även att göra i efterhand. En fördel med att gravera dem med en gång är att det då ofta ingår i priset. Däremot kan ringarna allt som oftast inte returneras om de är graverade och det kan även bli lite krångligare att ändra storlek på ringen om det skulle behövas.

Kan man gravera ringar i efterhand?

Ja, du kan gravera ringar i efterhand, men du kommer förmodligen att behöva betala en avgift för detta även om det ingick i köpet från början. De flesta onlinebutiker som säljer förlovnings- och vigselringar erbjuder tjänster så att ni kan skicka tillbaka ringarna för gravyr dem mot en extra kostnad.

Har du köpt ringarna i fysisk butik är det bara att lämna in ringarna för gravering precis som vanligt. Däremot kan det vara bra att ha med dig kvittot eftersom man ibland kan få rabatt på gravyren om ringarna är köpta i samma butik.

Att gravera ringarna i efterhand kan vara ett bra alternativ för dig som vill testa ringarna först eller som vill tillägga gravyr vid ett senare tillfälle, exempelvis vid ett jubileum.

Är det möjligt att gravera alla typer av ringar?

De flesta ringar kan graveras, men det förekommer vissa undantag beroende på bredden och materialen på ringen. Ringar som är tunnare än 1,5 millimeter är exempelvis oftast för svåra att gravera för att texten ska synas tydligt. Många guldsmeder har dessutom svårt att gravera i titan eftersom det är en så hård och svårarbetad metall.

Kan man gravera om ringar?

Ja, det går att gravera om ringar. Detta kan vara praktiskt om du exempelvis köpt en vintagering med befintlig gravering som du vill ta bort för att lägga till en egen gravyr. Detta brukar gå att göra hos de flesta guldsmeder och smyckesbutiker och brukar kosta ungefär dubbelt så mycket som en vanlig gravering.

Hur mycket kostar det att gravera om en ring?

Totalt brukar det kosta någonstans mellan 350-600 kronor för att gravera om en ring.

När du ska gravera om en ring får du först betala för borttagningen av den ursprungliga gravyren vilket brukar kosta lika mycket som en polering eller omkring 200-300 kronor. I tillägg till detta får du även betala för den nya graveringen. Detta brukar dock kosta lika mycket oavsett vilken stil du väljer för din gravyr.

Vilka olika stilar finns det för gravyr i ringar?

När du ska gravera en ring finns det vanligtvis flera olika stilar att välja på i form av olika typsnitt för din text, men det brukar även finnas olika symboler att välja på. Utbudet av typsnitt och symboler varierar dock mellan olika juvelerare.

Vilka typsnitt finns det att välja på för gravering?

De allra flesta juvelerare har minst två olika typsnitt att välja på, en klassisk rak och en romantisk kursiv. Vissa butiker har dock flera olika stilar att välja på än så, Nordic Spectra har exempelvis hela sex olika typsnitt att välja mellan.

Vilket typsnitt som passar bäst för din ring kan dock variera beroende på hur brett bandet är på ringen. Vanbruun, som är en annan stor smyckesbutik för vigsel- och förlovningsringar, rekommenderar exempelvis inte kursiv text för ringar som är tunnare än 1,5 millimeter eftersom graveringen då kommer att bli svår att tyda.

Vill du ha en extra personlig stil på din ring erbjuder vissa butiker, som exempelvis Vanbruun, dig att välja din egen handstil för gravyren.

Klassisk och kursiv stil för gravering av ringar

Vilka symboler kan man gravera i ringar?

Symboler som hjärtan, infinity-tecken och stjärntecken är vanliga symboler att gravera in i ringar. Vill etsa in något som är ännu mer unikt ger vissa ringbutiker (såsom Vanbruun eller Rings of Sweden) dig möjligheten att gravera in era fingeravtryck på insidan av ringarna. Detta går dock endast att göra på lite bredare ringar.

Hur många tecken får plats i förlovnings- och vigselringar?

Antalet tecken som får plats i din ring beror på ringens storlek och bredd. Hur många tecken som ingår i graveringen kan dock variera från butik till butik och brukar vara desamma oavsett ringens storlek.

Här nedan har vi satt ihop en lista där du kan se hur många tecken olika butiker erbjuder för gravering av ringar:

 • Guldfynd: Graverar upp till 30 tecken. De tar dock betalt per ord så priset skiljer sig beroende på hur många tecken du använder.
 • Nordic Spectra: Graverar ringar med upp till 40 tecken inklusive mellanslag.
 • Vanbruun: Graverar upp till 25 tecken inklusive mellanslag.
 • Glamira: Graverar upp till 25 tecken inklusive mellanslag.

Var kan man gravera sina ringar?

Guldfynd, Nordic Spectra, Vanbruun, Glamira och Albrekts guld är bara några butiker som kan gravera dina ringar åt dig. I stort sett alla smyckesbutiker och juvelerare som säljer förlovnings- och vigselringar erbjuder dock gravering, antingen som tilläggstjänst eller som en fri service när du köper ringar hos dem.

Vad kostar det att gravera en ring?

Priset för att gravera en ring varierar, men brukar oftast ligga någonstans mellan 150-300 kronor om det inte erbjuds som en gratis tjänst när du köper ringarna.

Vilka butiker erbjuder gratis gravering för ringar?

Förutsatt att du köper din förlovnings- eller vigselring hos dem och gör graveringen i samband med ditt köp så erbjuder bland annat Nordic Spectra, Vanbruun, Ernst Forsell, Kronan Guld och Glamira gratis gravering. Tänk bara på att vara säker på både ringmodell och ringstorlek innan du beställer graveringen för att undvika problem om ringen inte skulle kännas rätt när du får den levererad.

Vad bör man tänka på innan man graverar en ring?

Innan du graverar din ring bör du kontrollera butikens köpvillkor för graverade smycken då de dessa ofta är begränsade när det kommer till returer och storleksändringar av ringarna.

Kan man storleksändra graverade ringar?

Det går att justera storleken för graverade ringar, men oftast måste graveringen först poleras bort och graveras om. Detta innebär också att gravyren kan komma att skilja sig åt mot hur den såg ut första gången samt att du kan behöva betala extra för storleksändringen.

Kan man returnera graverade förlovnings- och vigselringar?

De allra flesta butiker låter dig inte returnera förlovnings- och vigselringar med gravyr eftersom dessa inte kan säljas vidare. En butik som dock tillåter detta förutsatt att du står för återställningskostnaden är Vanbruun. Glamira tillåter dock returer för graverade ringar utan extra kostnad, villkoren kan dock skilja sig åt för andra graverade smycken.

Gravera andra typer av smycken

Även om ringar är det allra populäraste smycket att gravera kan du i stort sett förse alla möjliga olika typer av smycken med gravyr. Halsband, armband och klockor är enkla att gravera och utgör alla utmärkta presenter till någon som du tycker extra mycket om. Detta går oftast att göra hos samma butiker som erbjuder gravyr för ringar.

När du ska gravera smycken för att ge bort finns det dessutom ett stort utbud av andra butiker som är inriktade på budgetvänliga presenter om du vill ha mer överkomliga alternativ till de exklusiva smyckesbutikerna.

Oavsett om du ska gravera andra smycken eller en förlovnings- eller vigselring är det dock ett som är säkert – gravyr är ett personligt sätt att göra ett vackert smycke ännu mer speciellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *