Gravera smycken – Ringar, armband, halsband och klockor

Att gravera smycken, processen att etsa dekorativa eller meningsfulla texter eller symboler på smycken, är en tidlös teknik som ger en unik och personlig prägel. Detta går att göra hos i stort sett alla stora smyckeskedjor och juvelerare mot en mindre kostnad eller i vissa fall helt gratis.

Med rätt verktyg går det att gravera smycken själv även om det är allra vanligast att man lämnar in sitt smycke för gravyr hos en juvelerare. Det går att gravera allt från ringar, armband, halsband till klockor, men är kanske allra vanligast när det kommer till förlovnings- och vigselringar.

Gravera smycken
Innehållsförteckning

Var kan man gravera smycken?

Du kan gravera smycken hos de flesta exklusiva smyckesbutiker och juvelerare som Guldfynd och Hallbergs guld, men även hos butiker som Ur&Penn som främst tillhandahåller billigare smycken.

Det finns även många onlinebaserade smyckesbutiker (exempelvis Nordic Spectra) som erbjuder möjligheten att anpassa ditt smycke med en gravyr vilket är ett bra alternativ för dig som bor i en mindre stad där tillgången till butiker och juvelerare är begränsad. I storstäder som Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping är det dock enkelt att uppsöka en fysisk butik för att få sitt smycke graverat om man hellre önskar det.

Kan man gravera smycken själv?

Att gravera smycken själv är möjligt, men det kräver precision och rätt verktyg. Har man ingen erfarenhet av gravering är det dock lätt hänt att man skapar permanent skada på smycket. Det är därför oftast säkrast att lämna in dina smycken för professionell gravyr om du känner dig osäker.

Beroende på smycke och om perfektion inte är ett måste kan en personlig och icke-perfekt egengjord gravering dock vara lika betydelsefull som en som är gjord av ett proffs. En nackdel är bara att det oftast blir dyrare eftersom du måste införskaffa dyra verktyg för att kunna utföra graveringen på egen hand.

Vad kostar det att gravera smycken?

Beroende på butik och vilket smycke det rör sig om brukar tillägg av gravyr ligga någonstans mellan 150-300 kronor i pris. Många smyckeskedjor och juvelerare erbjuder även fri gravering om man gör graveringen direkt vid köpet.

Var är det gratis att gravera smycken?

Är du säker på ditt köp och vill gravera ditt smycke med en gång är det smidigast att handla från en butik som erbjuder kostnadsfri gravering vid ditt köp. På så sätt sparar du både tid och pengar.

Här nedan ser du våra favoritbutiker som erbjuder gratis smyckesgravering:

  • Nordic Spectra
  • Glamira
  • Thomas Sabo
  • Schalins

Vad kan man gravera på smycken?

I princip kan du gravera in vad som helst i ditt smycke, så länge det passar in i utrymmet. Det kan vara allt från namn, datum och citat till små symboler och till och med foton. Av förklarliga skäl är bilder svåra att gravera in på exempelvis ringar och armband, men går ofta att gravera in på större halsbandsberlocker.

Det allra vanligaste att gravera in i smycken är dock text eller symboler, men hur många tecken man får plats med eller hur många tecken som ingår kan variera.

Hur många tecken kan man gravera in i ett smycke?

Antalet tecken man kan gravera in i ett smycke varierar beroende på den tomma ytans storlek, men kan också variera i antal beroende på juvelerare. Glamira erbjuder exempelvis endast gravyr för 25 tecken på sina ringar medan Nordic Spectra erbjuder upp till 40 tecken.

Vilka symboler kan man gravera in på ett smycke?

Vanliga symboler som brukar finnas tillgängliga för gravering är evighetstecken, hjärtan stjärntecken och genustecken, men urvalet varierar från butik till butik.

När brukar man gravera smycken?

Graverade smycken är en mycket uppskattad present på födelsedagar samt högtidsdagar som julafton och mors- och farsdag. Gravyr av smycken är dock allra vanligast vid förlovningar och bröllop då de allra flesta brukar gravera sina ringar som ett minne av dessa betydelsefulla dagar.

Gravera smycken för förlovning och vigsel

Förlovnings- och vigselringar graveras ofta med partnerns namn och datumet för den stora dagen. Förlovningsringen brukar graveras med den andra partnerns namn samt datumet för förlovningen medan vigselringen brukar prydas med partnerns namn och bröllopsdatumet.

Eftersom mannen oftast bara har en ring, det vill säga sin förlovningsring som sedan omvandlas till vigselring, brukar man endast lägga till vigseldatumet till den redan befintliga gravyren.

Graverad förlovningsring

Gravera smycken som presenter

Vill du ge bort något riktigt personligt är graverade smycken ett väldigt uppskattat sätt att göra det på. Ett vanligt exempel på detta är graverade armband eller halsband med barnens namn på som är en fin present att ge bort till sina föräldrar när de fyller år, men kanske framför allt på mors- eller fars dag.

Graverade smycken är även en minst lika fin present till din partner eller en nära vän om du vill ge bort något extra personligt. De är också en fin gåva att ge bort i examenspresent. Då kan man exempelvis gravera in examensdatumet på baksidan av en klocka som en extra fin och betydelsefull gest. Dessutom brukar det oftast gå väldigt snabbt att gravera smycken om du beställer detta samtidigt som du lägger din order på presenten.

Hur lång tid tar det att få smycken graverade?

Lämnar du in ett smycke för gravering på plats i en fysisk butik eller juvelerare kan du ibland få det gjort på samma dag. Detsamma gäller om man köper ett smycke direkt i butik.

Köper du ditt smycke på nätet och lägger till gravyr i din beställning kan leveranstiden bli någon dag längre beroende på arbetsbelastningen för tillfället. Beställer du ett smycke på beställning, vilket ofta gäller för de flesta förlovnings- och vigselringar, brukar gravyren dock inte ha någon större betydelse för leveranstiden. Däremot kan gravering påverka dina returvillkor.

Kan man returnera graverade smycken?

De flesta butiker accepterar inte returer för specialbeställningar vilket inkluderar graverade smycken. En del juvelerare tar dock emot graverade smycken i retur förutsatt att du betalar för att återställa smycket till dess ursprungliga form. Vanbruun är ett exempel på en sådan smyckesbutik.

Den enda butik som vi har hittat där man kan returnera graverade smycken gratis är Glamira. De har dock fått en del kritik för sin krångliga returprocess.

Vilka smycken kan man gravera?

Man kan gravera de flesta olika sorters smycken, men det är dock väldigt ovanligt med gravyr för örhängen eftersom de oftast saknar tillräckligt med yta för detta.

Det går även att gravera olika typer av herraccessoarer som klockor eller manschettknappar även om det är allra populärast att man graverar ringar – både för kvinnor och män.

Gravera ringar

Även om det är allra vanligast att gravera ringar i samband med en förlovning eller ett stundande bröllop är gravyr även en bra möjlighet att personifiera dem vid andra tillfällen. Man kan till exempel gravera in en ring med betydelsefulla namn, datum eller symboler för att ha hängande i en kedja runt halsen som ett personligt smycke.

När man ska gravera ringar kan ytan dock vara väldigt begränsad vilket gör att du inte alltid får plats med det du skulle önska. I dessa fall kan andra smycken som exempelvis ett armband vara ett bättre alternativ.

Gravera armband

Vill du gravera ett smycke som låter dig gravera mycket text är ett armband ett bra alternativ. De modeller som ger dig mest utrymme att gravera på är manschettarmband eller armband med gravyrbricka.

Några vanliga val för gravyrer på armband inkluderar initialer, födelsedatum, jubileumsdatum eller betydelsefulla citat. Du kan till exempel gravera armband som matchar för dig och din bästa vän, eller gravera in namnen på alla dina barn på ett armband som en ständig påminnelse om din familj. Ett halsband är ett annat bra alternativ för detta om du hellre vill ha ditt smycke hängande runt halsen även om utrymmet för gravering ofta är något mer begränsat.

Gravera halsband

De allra flesta halsband med berlocker går att gravera. Vanliga sådana består av allt från hjärtan och evighetsmärken till stavar och plaketter av olika slag.

Vanliga graveringar på halsbandsberlocker brukar vara namn eller enstaka bokstäver som symboliserar viktiga personer. Det är också vanligt att man graverar in första bokstaven i sitt eget namn plus första bokstaven i sin partners namn, exempelvis “A+F”. Datum som symboliserar betydelsefulla dagar är en annan vanlig gravyr för halsband, men även för klockor som graveras för att ges bort i present.

Gravera klockor

Klockor brukar oftast graveras ofta på baksidan av klockan, eller bakboetten som det också kallas. I vissa fall kan man även gravera en klocka med mindre detaljer såsom initialer eller en symbol på dess låsmekanism.
Det är dock viktigt att tänka på att gravyr ofta sänker värdet på en klocka. Har du investerat i en väldigt dyr modell är det därför oftast bättre att gravera ett smycke istället om du vill ha en extra personlig accessoar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *