Släta förlovningsringar – Så väljer du rätt (Med 28 tips)

En slät förlovningsring är en tidlös ring med en stilren och enkel design. Den är, som namnet antyder, helt slät och saknar ädelstenar eller andra utsmyckningar. Den minimalistiska designen gör den helt tidlös och lägger all fokus på ringens material och dess betydelse istället för bländande detaljer.

Vi ger dig hela 28 tips på olika släta förlovningsringar som kan bäras av både dig och din partner samt viktig råd för vad du bör tänka på innan ditt köp!

Släta förlovningsringar
Innehållsförteckning

Vilka material finns släta förlovningsringar i?

Släta förlovningsringar är är populärast i ädelmetaller som vitguld, silver och guld, men förekommer även i andra metaller såsom roséguld, palladium och titan. Valet av material är ett viktigt steg när du köper en förlovningsring eftersom det inte bara påverkar priset och utseendet utan också ringens hållbarhet och underhåll. Det är därför viktigt att ta hänsyn till allt från livsstil, budget och personlig smak när du väljer materialet på din släta förlovningsring.

För att hjälpa dig på traven kommer vi att ge dig tips på för- och nackdelar släta förlovningsringar i alla de vanligast förekommande materialvalen: 

Släta förlovningsringar i vitguld

En ring i vitguld ger dig samma vackert bleka lyster som silver samtidigt som du får ta fördel av guldets slitstarka egenskaper. Släta förlovningsringar i vitguld är därför ett riktigt bra val för de som söker en slitstark ring i en vit metall till ett rimligt pris. Vitguld är nämligen billigare än andra slittåliga metaller såsom platina och palladium samtidigt som det är betydligt mycket tåligare än silver.

En mindre nackdel med förlovningsringar i vitguld är att de allt som oftast är legerade, eller doppade, i rhodium för att få sin vita lyster och färg. Denna legering slits med tiden och innebär att du behöver omrodiera din ring emellanåt vilket du inte behöver göra med exempelvis guld, silver eller platina. 

Släta förlovningsringar i vitguld tenderar att vara något dyrare än vanligt guld. Ett tips för att komma ner något i pris är att välja en tunnare ring eftersom dessa väger mindre och därmed kommer med en lägre prislapp.

Här nedan ser du fyra av våra bästa tips för släta förlovningsringar i vitguld i olika bredd:

Släta förlovningsringar i silver

Är du ute efter så prisvärda släta förlovningsringar som möjligt råder det ingen tvekan om att silver är ett riktigt bra val. De ser nämligen likadana ut som de mer exklusiva ringarna i vitguld, platina och palladium, men till en liten bråkdel av priset.

Du bör dock vara uppmärksam på att silverringar inte är lika tåliga som de dyrare vita metallerna. Silver är betydligt mjukare och repas därför lättare. Dessutom har de en större tendens att deformeras om du exempelvis lyfter något tungt eller arbetar mycket med händerna. Eftersom släta förlovningsringar saknar detaljer blir dessa defekter också mer synliga än hos ringar som är prydda med mönster eller stenar. Oftast går det dock att få bort reporna från förlovningsringar i silver genom att lämna in dem för polering.

Här är våra fyra bästa tips för släta förlovningsringar i silver i olika prisklasser:

Släta förlovningsringar i guld

Föredrar du varma toner i dina smycken är guld ett svårslaget alternativ för din släta förlovningsring. Guld förknippas ofta med lyx och status och det är därför lätt att avskräckas i tron om att en guldring är alldeles för dyr. Det går dock att hitta väldigt prisvärda guldringar om du bara vet vad du ska leta efter!

Släta förlovningsringar i guld är den allra billigaste varianten och väljer du en lägre karathalt kan du få en guldring för så lite som 1500 kronor! Du kan vanligtvis välja mellan förlovningsringar i guld i 9K, 14K och 18K varav ringarna i 18 karats guld är allra dyrast.

Guld är, precis som vitguld, en tålig metall och passar utmärkt i förlovningsringar och andra smycken som används dagligen. Dessutom behöver de inte ompläteras och oxiderar inte som silver kan göra vilket gör att de kräver minimalt med underhåll.

Här nedan hittar du fyra tips på förlovningsringar i guld i olika antal karat och prisklasser:

Släta förlovningsringar i roséguld

Vill du ha en så slitstark förlovningsring som möjligt i en varm ton så är roséguld ett ännu bättre alternativ till det redan tåliga guldet. Tack vare att guldet är uppblandat med koppar får det nämligen inte bara sin unika rosa ton utan det blir också mer slitstarkt. Släta förlovningsringar i roséguld är därför extra svåra att deformera och är mer resistenta mot repor. De repor som uppstår är dessutom svåra att se eftersom roséguldet är samma färg rakt igenom.

Roséguld finns precis som vitguld och guld i olika renlighet och förekommer främst i 14K och 18K. Det går dock att hitta riktigt prisvärda förlovningsringar i roséguld i 9K om man har lite tålamod.

Här nedan ser du våra fyra bästa tips på släta förlovningsringar i roséguld:

Släta förlovningsringar i platina

Söker du efter en vit motsvarighet till det tåliga roséguldet är platina ett perfekt val för din förlovningsring. Platina är nämligen ett av de mest tåliga materialen som går att få tag på och är extra svårt att repa och deformera. Dessutom passar platina extra tacksamt för just släta förlovningsringar eftersom de är naturligt vita. Detta innebär att repor är väldigt svåra att upptäcka till skillnad från de mörka reporna som bildas på vitguld som behöver pläteras för att få sin vita färg.

Nackdelen med släta förlovningsringar i platina är att de kommer med en extra hög prislapp. På köpet får du dock en näst intill underhållsfri ring med extrem motståndskraft och lyxigt hög densitet. 

Här nedan hittar du våra fyra bästa tips på släta förlovningsringar i platina:

Släta förlovningsringar i palladium

Palladium tillhör platinafamiljen, precis som platina, och delar samma extrema motståndskraftighet och naturligt vita färg vilket gör det till ett bra val för släta förlovningsringar. Dessutom är palladium betydligt lättare än platina vilket gör det till en tacksam metall bland de som ananrs är ovana vid att bära smycken. 

Palladiumringar förekommer främst i två olika legeringar, “palladium 950” och “palladium 500” där den förstnämnda innehåller hela 950/1000 palladium. Dessa ringar är oftast dyrare än både vitguld och platina i samma renlighet medan ringar i “palladium 500” ofta är väldigt överkomliga i pris.

Här nedan hittar du våra bästa tips på släta förlovningsringar i platina i både “palladium 500” och “palladium 950”:

Släta förlovningsringar i titan

Om du letar efter ett mer budgetvänligt alternativ till de extra slittåliga palladium- och platinametallerna är titan ett utmärkt val för din släta förlovningsring. Titan är nämligen också en väldigt hård och svårdeformerad metall, men är näst intill lika prisvärd som silver.

Titan är något rökigare i tonen än de övriga vita metallerna och är väldigt populär bland släta förlovningsringar för män. Dessutom är den väldigt lättviktig vilket många män uppskattar. Självklart passar titan även lika bra för kvinnor och finns i flera olika tjocklekar och bredd som passar alla smaker.

Här nedan hittar ni våra bästa tips på prisvärda och släta förlovningsringar i titan:

Hur mycket kostar släta förlovningsringar i genomsnitt?

Den genomsnittliga släta förlovningsringen kostar någonstans mellan 5000-7000 kronor och går då att få tag på i alla de exklusiva metallerna. Bredden på ringen samt renligheten av metallerna varierar dock för detta pris.

Självklart finns det även betydligt billigare och dyrare släta förlovningsringar än genomsnittet. Släta förlovningsringar i silver och titan har exempelvis ett sammanlagt snittpris på omkring 1500 kronor och vill du ha en slät ring i “palladium 950” kan du behöva lägga ut flera tiotusentals kronor beroende på hur bred ringen är. 

Vad påverkar påverkar priset på en slät förlovningring?

Priset för en slät förlovningsring varierar kan variera kraftigt beroende på vilket material den är tillverkad i, vilken legering ringen innehåller samt hur mycket den väger. En slät förlovningsring i 18 karat guld är exempelvis med 3 millimeters brett band är exempelvis dyrare än en likadan ring med 2,5 millimeters band eftersom den väger mindre. Av samma princip är en 14 karats slät ring med 3 millimetersband av vitguld billigare än en likadan modell av 18 karat då den innehåller en lägre andel vitguld.

Hur breda är släta förlovningsringar?

Släta förlovningsringar finns i en uppsjö av olika bredder varav de allra flesta ligger i ett intervall mellan 2-8 millimeter. Ringens bredd varierar oftast med 0,5 millimeter vilket innebär att du kan välja mellan 2, 2,5, 3, 3,5 millimeter och så vidare ända upp till 8 millimeter (och i vissa fall ännu mer).

Hur breda är släta förlovningsringar för dam?

Generellt föredrar kvinnor lite nättare och tunnare ringar från de allra smalaste på 2 millimeter och upp till omkring 6 millimeter. Alla släta förlovningsringar är dock könsneutrala så kvinnor kan självklart bära bredare ringar än så om man önskar, det viktigaste är att man känner sig bekväm med ringen.

Hur breda är släta förlovningsringar för herr?

På samma sätt som kvinnor föredrar tunna ringar föredrar männen ofta lite robustare och bredare förlovningsringar. Män som bär släta förlovningsringar väljer ofta en bredd på omkring 6-8 millimeter.

Vilka är fördelarna med släta förlovningsringar?

Tack vare att släta förlovningsringar inte har några ädelstenar, avancerade mönster eller andra detaljer har de många fördelar. Här är de allra vanligaste:

  1. De är tidlösa: En slät ring är stilren och klassisk och kommer alltid att vara lika aktuell. Den går alltså aldrig ur tiden och matchar dessutom alla kläder och stilar.
  2. De är bekväma: Släta ringar är väldigt smidiga att bära eftersom de inte har några utstickande detaljer som kan fastna i kläder. Dessutom riskerar du inte att skada dig själv eller din partner i sömnen då det inte finns något som kan skava eller riva upp huden.
  3. De är praktiska: Släta ringar är lättare att rengöra och underhålla eftersom det inte finns några svåråtkomliga skrymslen där smuts och damm kan samlas.
  4. De är billiga: Släta ringar är de billigaste förlovningsringarna som går att få tag på och kostar betydligt mindre än de med diamanter.
  5. De är enkla att modifiera: Eftersom det inte finns några stenar eller detaljer att ta hänsyn till är släta förlovningsringar enkla att både gravera och storleksändra om det skulle önskas. (Vissa guldsmeder kan dock ha svårigheter med att ändra storlek på ringar i titan, platina och palladium).

Hur väljer man rätt storlek på en slät förlovningsring?

För att välja storleken på en förlovningsring behöver du ta reda på din ringstorlek. Detta kan du göra hos alla stora smyckeskedjor eller på egen hand med hjälp av ett ringmått. Tänk dock på att alltid mäta ditt finger mitt på dagen då kroppen (inklusive dina fingrar) ofta svullnar upp under dagens gång.

Ringen ska sitta på plats, men ska aldrig sitt åt så att det finns utrymme för dig att gå upp i vikt eller svullna upp under varma dagar. Du ska alltså aldrig behöva kämpa för att ta av dig din förlovningsring. Om det känns som att du ligger mittemellan två storlekar är det nästan alltid bäst att välja den större storleken.

Större delen av alla släta förlovningsringar är väldigt enkla att förminska om det skulle behövas. Förlovningsringar i silver, guld, vitguld och roséguld är exempelvis tillräckligt mjuka för att kunna justeras i storlek hos i stort sett alla guldsmeder och juvelerare.

Hur väljer man rätt storlek på släta förlovningsringar i titan, platina och palladium?

Om du köper en slät förlovningsring i platina, palladium eller titan är det bra att kontrollera om juveleraren har möjlighet att storleksändra dessa om behovet skulle uppstå. Eftersom dessa material är så hårda är det nämligen inte alla som har varken kunskapen eller utrustningen till att göra detta. Det kan därför även vara bra att ta hjälp av ett proffs direkt i butik när du ska mäta din storlek för en slät förlovningsring av något av dessa svårarbetade metaller.

Var kan man köpa släta förlovningsringar?

Det finns nog ingen seriös juvelerare eller smyckesbutik som inte har släta förlovningsringar i sitt sortiment. Du kan exempelvis köpa släta förlovningsringar hos vanliga smyckesbutiker som Guldfynd och Nordic Spectra såväl som hos lyxiga varumärken som Efva Attling.

Här är en lista på våra favoritbutiker för släta förlovningsringar:

  • Nordic Spectra: Har hundratals släta förlovningsringar för både kvinnor och män i ett brett urval av olika metaller. Dessutom är det enkelt att sortera efter bredd, metall och till och med tjocklek på ringen för att hitta din perfekta ring. Det enda vi saknar är släta ringar som är tillverkade helt i roséguld.
  • Glamira: Utbudet är inte jättestort, men styrkan hos Glamira ligger i att man kan välja mellan flera olika renlighetshalter för de olika guldtyperna (gulguld, roséguld och vitguld. De flesta släta förlovningsringar hos Glamira går nämligen att få i 9, 14 eller 18 karat. Dessutom erbjuder de även släta förlovningsringar i “950 platina”, “950 palladium” samt sterling silver.
  • Gold of Sweden: Erbjuder ett stort urval av olika bredder på sina ringar. De flesta av deras släta förlovningsringar går att få i tio olika bredder i ett intervall mellan 1,3-8 millimeter. Dessutom har de ett stort utbud av matchande vigselringar som skiljer sig från urvalet hos de flesta vanliga kedjorna.

Vilka vigselringar passar bäst till släta förlovningsringar?

Tack vare att släta förlovningsringar är så stilrena kan de med fördel matchas med i stort sett vilka vigselringar som helst. De allra flesta brukar dock välja en vigselring som matchar enkelheten och tidlösheten hos den släta ringen såsom en tunn solitär- eller alliansring.

Alliansring

En alliansring är prydd med små diamanter eller andra ädelstenar längs hela eller halva bandet (halvallians). Den är ofta tunn och diskret precis som den släta ringen, men tillför en vacker kontrast med de vackra glittrande stenarna. De kala och stenprydda partierna i de olika ringarna kompletterar därför varandra väldigt väl och hjälper varandra att uppnå sin fulla potential.

Alliansringar är dessutom enkla att få tag på i alla de vanligaste metallerna så att du enkelt kan matcha din släta ring. Det enda undantaget är titan som inte finns att köpa som alliansringar hos de vanligaste återförsäljarna. Det finns dock ett begränsat utbud hos titanringar.se. Där kan du även hitta ett mindre utbud av solitärringar i titan.

Solitärring

Till skillnad från alliansringen som är dekorerad med massvis av stenar så är solitärringen endast prydd med en enda sten. Bandet är alltså helt slätt precis som hos en slät förlovningsring vilket gör att de paras väldigt bra ihop. Eftersom en solitärring endast har en sten är den dessutom enklare att anpassa efter din budget än vad en alliansring är. Du kan exempelvis välja en enda mindre diamant för att komma ner i pris.

En solitärring är ofta dekorerad med en diamant, men kan även prydas av andra ädelstenar såsom en safir, smaragd eller rubin. Storleken på stenen varierar från allt från 0,01 carat till flera carat stora så valmöjligheterna är stora. Tänk dock på att bredden på din släta förlovningsring påverkar hur stor diamanten på din vigselring känns. Har förlovningsringen ett brett band upplevs diamanten exempelvis mindre än om du har ett smalt band. Man kan därför behöva välja en något större sten på sin solitärring om man vill att ringarna ska harmonisera så bra som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *