Förlovningsringar i vitguld – Den ultimata köpguiden

Förlovningsringar i vitguld består till största delen av vanligt guld, men är även legerad (blandad) med bland annat vita metaller såsom palladium eller silver som minskar ned den gula guldtonen. Vitguld är den vanligaste vita metallen för förlovningsringar tack vare att den är flera gånger tåligare än silver samtidigt som den är billigare än platina.

Vi kommer att vägleda dig genom allt du behöver veta inför ditt köp av förlovningsringar i vitguld, från att förstå vad de är, till att välja rätt design och sköta om dem på bästa sätt. Då kör vi igång!

Förlovningsring vitguld

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Glamira, Kronan guld och Nordic Spectra. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

Vad är förlovningsringar i vitguld?

Förlovningsringar i vitguld är inte naturligt vita utan får sin vitsilvriga ton genom att först blandas med andra metaller och sedan doppas i rhodium. Blandningsprocessen med andra metaller kallas för legering och ser till att ringen blir extra motståndskraftig och därmed tåligare än vanligt guld.

Palladium, som oftast utgör den största andelen av legeringsmetallerna, gör ett bra jobb med att få bort den gula undertonen hos vitguldet, men det är ändå vanligast att man plätterar ringen i ett tunt lager med rhodium för att förstärka den karaktäristiska vita färgen. Plätteringen ger även ringen ett ökat skydd mot skador och repor.

Vad består vitguld av?

Proportionerna av de olika metallerna i vitguld kan variera, men den allra vanligaste vitguldslegeringen för förlovningsringar innehåller cirka 75% guld och 25% andra metaller, det vill säga 18 karats vitguld. I Sverige består de övriga metallerna oftast av palladium, silver och koppar.

I vissa länder används fortfarande nickel i vitguldslegeringar så köper du din ring utomlands kan det vara bra att kolla upp detta innan köp, speciellt om du har känslig hud.

Är förlovningsringar i vitguld allergivänliga?

Förlovningsringar i vitguld kan ibland orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer beroende på vad legeringen består av, särskilt om den innehåller nickel. Vet du att du är allergisk och är osäker på vad vitguldslegeringen innehåller kan det därför vara bättre att välja en förlovningsring i platina, som delar samma utseende och som är mindre benägen att utlösa allergiska reaktioner.

Vilka typer av förlovningsringar i vitguld finns det?

Eftersom den blanka, neutrala tonen på vitguldet passar väldigt bra både med diamanter och andra färgstarka ädelstenar finns det en uppsjö av olika förlovningsringar med stenar i olika former och variationer. Enkla, släta band eller vitguldsringar med diskreta detaljer och mönster är dock minst lika vanliga och används flitigt av både män och kvinnor.

Förlovningsringar i vitguld för dam

Då diamanter kompletterar det vita guldet på ett annat sätt än det gula guldet är förlovningsringar i vitguld med diamanter vanligare och brukar finnas tillgängliga i ett större utbud.

Här är de allra vanligaste diamantringarna i vitguld för dam:

  • Solitärring: En ring med ett enkelt, ofta tunt, band i vitguld prytt med en enda sten. Stenen består oftast av en diamant, men kan även bestå av andra ädelstenar såsom safirer eller rubiner.
  • Haloring: Haloringen är prydd med en ram (halo) av små diamanter som omger en större diamant eller annan ädelsten. Detta skapar en illusion av större storlek till ett lägre pris än en enda stor diamant. Huvudstenen i en haloring behöver inte vara rund utan kan ha alla möjliga olika möjliga former.
  • Alliansring: Alliansringen består av ett band i vitguld prytt med små diamanter runt om hela ringen. I folkmun kallas även ringar som endast har diamanter längs främre sidan av bandet för alliansringar. Det korrekta namnet för dessa är dock egentligen semi-allians eller halvpavéringar.

Förlovningsringar i vitguld för män (herr)

Även om det förekommer diamantprydda herringar också så är det den släta och minimalistiska modellen som är allra populärast bland vitguldsringar för män.

Trots sin ganska enkla design så kan förlovningsringar i vitguld se väldigt olika ut även för herrar. Ytan kan exempelvis vara polerad och blank för en klassisk look eller borstad och matt för en lite mer rustik och industriell känsla. Det är också väldigt vanligt att herringar med vitguld kombineras med en annan metall såsom guld för att ge ringen ett mer unikt utseende.

Förlovningsringar för par i vitguld

Matchande förlovningsringar i vitguld är perfekt för de par som vill att ringarna ska komplettera varandra i stil och utseende. Eftersom förlovningsringar i par är tänkta att passa både kvinnan och mannen i förhållandet är de oftast släta, men behöver dock inte alltid se exakt likadana ut.

Om ni vill kan ni exempelvis välja samma typ av vitguldsring, men med ett tunnare band till fästmön och ett bredare band till fästmannen.

Varför välja förlovningsringar i vitguld?

Förlovningsringar i vitguld är de mest slittåliga av alla guldlegeringar och passar därför perfekt för dig som är ute efter en ring som kan användas varje dag utan att du behöver oroa dig för slitage.

Vitguld är dessutom en väldigt neutral och diskret detalj som är enkel att matcha till alla möjliga olika färger. Tack vare att den är så diskret är förlovningsringar i vitguld även ett bra val för dig som inte annars bär smycken och som är ute efter något som inte är allt för iögonfallande.

Vad är fördelarna med vitguld över andra metaller?

Förlovningsringar i vitguld är tåligare än både guld och silver vilket gör dem till ett utmärkt val för dig som lever en aktiv livsstil eller har jobb där händerna används mycket.

En annan stor fördel är att den vitsilvriga tonen kompletterar ett brett spektrum av hudtoner och matchar perfekt med både diamanter och färgade ädelstenar. Detta beror på att den vita tonen inte konkurrerar med stenens färg vilket tillåter stenens naturliga skönhet att verkligen lysa igenom. Ett guldigt band reflekterar däremot sin gula färg i diamanten vilket ofta ger stenen en gulaktig underton.

Vitguld är dyrare än silver, men billigare än andra slittåliga metaller såsom platina och palladium.Vitguld finns dessutom tillgänglig i olika karat, till skillnad från exempelvis platina, vilket gör det möjligt att justera priset på din ring efter din specifika budget.

Hur skiljer sig priset på förlovningsringar i vitguld?

Priset på förlovningsringar i vitguld kan variera betydligt baserat på flera faktorer. Dessa inkluderar renheten i vitguldet (mätt i karat), vikten av ringen, om den har diamanter eller andra ädelstenar och hur avancerad designen är.

Vad har karat för betydelse för ringar i vitguld?

Generellt gäller att förlovningsringar i vitguld med lägre guldhalt är billigare än de med högre, men priset påverkas även av andra faktorer såsom design, varumärke och antal ädelstenar.

Karat refererar till renheten i guld och anger hur stor andel guld som din förlovningsring är tillverkad i. Ju mer uppblandad din förlovningsring är desto lägre blir antalet karat, men motståndskraften mot slitage blir desto högre.

Eftersom vitguld är en guldlegering är vitguld endast tillgängligt som 20 karat som mest även om det är 18 karat som är allra vanligast bland förlovningsringar. Förlovningsringar i vitguld av 14 karats guld är också relativt vanligt.

En ring av 18 karat vitguld innehåller 75% rent guld medan en 14 karat ring innehåller 58,3% guld. 18 karat vitguld är något mjukare och rikare i färg medan 14 karat vitguld är mer hållbart och är blekare till färgen.

Finns det billiga förlovningsringar i vitguld?

Ja, det finns mer överkomliga alternativ för förlovningsringar i vitguld. Ringar utan ädelstenar, eller med mindre stenar, enklare designer och lägre karathalt tenderar att vara billigare.

Du kan också hitta överkomliga alternativ genom att shoppa online där priser ofta är mer konkurrenskraftiga på grund av lägre driftskostnader. Att köpa ringar i andra hand direkt från privatpersoner kan också vara ett bra sätt att hitta en vacker ring i vitguld till ett mer överkomligt pris.

Var kan man köpa förlovningsringar i vitguld online?

Online shopping ger bekvämlighet och tillgång till ett brett utbud av förlovningsringar i vitguld från designers över hela världen. Det är dock viktigt att vara noga när du ska köpa smycken online för att se till att du köper från en betrodd återförsäljare.

Det finns flera pålitliga webbplatser för att köpa förlovningsringar i vitguld. Företag Nordic Spectra, Tiffany & Co, Vanbrrun och Albrekts Guld har ett brett utbud av förlovningsringar i vitguld och är kända för sin höga kvalitet och utmärkt kundservice.

Glöm dock inte att se till att återförsäljaren har tydlig information om sin returpolicy och garanti när du handlar förlovningsringar online.

Vilka varumärken är bäst på förlovningsringar i vitguld?

Efva Attling och Schalins är några av våra personliga favoriter när det kommer till förlovningsringar i vitguld. Efva Attling erbjuder ett stort utbud av ringar i vitguld av det exklusivare slaget med allt från klara diamanter till svarta ädelstenar. Dessutom har Efva Attling är relativt stort utbud med ringar för män, inklusiver herringar med ädelstenar.

Schalins å andra sidan erbjuder ett väldigt brett utbud av vitguldsringar i alla möjliga olika prisklasser vilket gör det enkelt att hitta något för alla smaker.

Både Efva Attling och Schalins finns hos de flesta stora smyckeskedjorna såsom Nordic Spectra och Guldfynd.

Kan man köpa förlovningsringar i vitguld från utlandet?

Ja, det är möjligt att köpa förlovningsringar i vitguld från utlandet. (länk till köpa förlovningsring utomlands? Många internationella smyckesföretag erbjuder internationell frakt, men kom ihåg att det kan tillkomma extra kostnader som tull och skatter och leveransen ofta kan ta längre tid. Dessutom kan det vara svårare att lösa eventuella problem med din beställning om du handlar från en internationell återförsäljare.

Det finns även en risk för att vitguldet innehåller nickel när du köper en förlovningsring utomlands vilket är bra att vara uppmärksam på

Hur sköter man bäst om förlovningsringar i vitguld?

Vitguld är en stark och tålig metall, men precis som alla andra ädelmetaller behöver den ordentligt underhåll för att bibehålla sitt utseende med itden. Du förlänger livslängden på din ring i vitguld allra bäst genom att rengöra den regelbundet och förvara den torrt och svalt. Till skillnad från guld behöver du även plättera om din vitguldsring med jämna mellanrum.

Hur ofta behöver man plättera om sin förlovningsring?

En förlovningsring i vitguld rekommenderas oftast att plätteras om ungefär en gång per år, men detta beror självklart på slitage och behov. Rodiumlagret försvinner gradvis med tiden på grund av vardagligt slitage vilket kan leda till att ringen tappar sin vita lyster. För att behålla den ursprungliga glansen och färgen på din vitguldsring är det därför nödvändigt att doppa om den emellanåt.

Att omplättera en ring brukar endast kosta några hundralappar, men det finns även butiker som erbjuder detta gratis (som exempelvis Vanbruun) om du har köpt din förlovningsring hos dem.

Är förlovningsringar i vitguld bättre än andra vita metaller?

Ja och nej, om en förlovningsring i vitguld är bättre än en ring i en annan vit metall beror på vilket behov du har. Vill du ha en så billig ring som möjligt är exempelvis silver bättre än vitguld, men vill du ha en tålig ring som inte är lika dyr som platina, är vitguldet det bästa alternativet.

Skillnaden mellan förlovningsringar i vitguld och platina

Medan vitguld behöver doppas i rodium för att få den där riktigt fina och vita lystern så är platina naturligt vit. Detta innebär att ringar i platina inte behöver plätteras om samtidigt som repor blir mindre synliga då metallen är vit rakt igenom.

Förlovningsringar i platina är därför väldigt bra för de som arbetar med händerna eftersom slitage inte syns på samma sätt som hos vitguld. Platina är dock mer sällsynt och en mer exklusiv metall än vitguld vilket innebär att platina ringar ligger högre i pris.

Måste förlovningsringen och vigselringen vara i vitguld?

Det finns inga fastställda regler när det kommer till val av metall för din förlovningsring och vigselring. Medan vissa par väljer att ha båda ringarna i samma metall för att matcha, väljer andra att ha olika metaller för att uttrycka deras individuella stilar eller för att skapa en unik look.

Att välja vitguld för både din förlovningsring och vigselring ger en enhetlig look, men förenklar också underhållet av ringarna eftersom de behöver rengöras och tas om hand på samma sätt.
Valet av metall är dock helt och hållet upp till dig och din partner. Det viktigaste är att valet är noga genomtänkt innan ni fattar ert beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *