Solitärring: Den perfekta förlovningsringen

När det gäller förlovningsringar finns det ingen stil som är mer populär än solitärringen. En solitärring har en enda diamant, vilket gör den till det perfekta valet för alla kvinnor som vill ha en klassisk och elegant look. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad man bör tänka på när man köper en solitärring, dess historia och ge några tips om hur ni väljer den perfekta ringen!

Att välja en solitärring

Solitärring förlovning

När ni köper en solitärring som förlovningsring finns det några saker att tänka på:

Vilken typ av diamant vill ni ha?

När ni väljer en diamant till din solitärring måste ni ta hänsyn till de “4 C:na”:

  • Caratvikt: Ju större Caratvikten är, desto dyrare är diamanten.
  • Slipning: Kvaliteten på slipningen påverkar hur gnistrande diamanten ser ut.
  • Klarhet: Ju färre fläckar och inneslutningar en diamant har, desto högre är dess klarhetsgrad.
  • Färg: Ju vitare diamanten är, desto dyrare är den.

 

Tänk på att de fyra kriterierna bara är en vägledning och att ni bör välja den diamant som ser bäst ut för dig. Vill ni lära dig mer om vad som påverkar diamanternas pris så har vi gjort en guide om det.

Vilken typ av metall vill ni ha?

Guld är det mest populära valet för en solitärring, men det finns även andra metaller att välja mellan. Några av de mest populära valen är:

Silver: Silver är ett mycket prisvärt alternativ och finns i en rad olika utföranden, från glänsande till matt. Rent silver är en mjukare metall än guld, så den är inte lika bra att använda till vardags.

Sterling silver 925 är en typ som är blandad med koppar som är perfekt för olika smycken som ringar.

Guld: Guld finns i en rad olika karat, från 14 karat till 24 karat. Ju högre karatvikt desto dyrare är guldet. Guld finns också i vitguld, rödguld och roséguld.

Platina: Platina är det dyraste alternativet, men det är också den mest hållbara metallen. Den slits inte lika mycket som guld gör och korroderar inte, så det är ett bra val om ni vill att er ring ska hålla för evigt.

Vill ni jämföra butikerna som säljer olika typer av solitärringar som förlovningring så har vi jämfört de populäraste butikerna. Där har vi betygsatt butikerna, så att ni kan göra ett enkelt val av vart ni vill köpa era ringar.

2 Solitärringar i guld och titan

Vilken infattning av diamanten föredrar ni?

Med infattning menas det hur diamanten sitter fast på ringen.

Infattningen brukar vara gjord av samma material som själva ringen.

Om ringen till exempel är gjord av platina är det bäst att ha en diamant med en platinafattning. Detta beror på att platina är en mycket hård metall, så den kan hålla bättre över tid.

Om ringen är gjord av guld är en guldinställning att föredra.

En annan sak att tänka på är hur många klor som håller diamanten på plats. Som tidigare nämnts är 4 eller 6 klor de vanligaste alternativen. Med 4 klor kommer diamanten att verka mer fyrkantig, medan den med 6 klor kommer att verka mer rund. Det är även en smaksak om vad man själv gillar. Men vi brukar rekommendera 6 klor.

Bezel inställning är ett annat alternativ för förlovningsringar. En bezelinställning innebär att diamanten hålls på plats av en metallkant som går runt diamantens utsida. Detta är ett bra alternativ om ni letar efter en säkrare infattning, eftersom det gör det mindre sannolikt att diamanten faller ut.

Det finns därför några saker att tänka på när ni väljer den perfekta inställningen för din förlovningsring. Det är viktigt att tänka på ringens stil, liksom på diamantens storlek och form.

Och självklart vill ni välja en infattning som är hållbar och kommer att hålla hela livet.

Vilken storlek och kvalitet på diamanten vill ni ha?

Om ni har en liten budget kan ni överväga en diamant av laboratoriekvalitet. Dessa diamanter är inte lika dyra som naturliga diamanter, men de är fortfarande lika vackra. Ni kan alltså få samma utseende för en bråkdel av priset.

När ni väljer en diamant av laboratoriekvalitet ska ni se till att leta efter en som är certifierad av ett oberoende gemmologiskt laboratorium. Detta garanterar att ni får en kvalitetsdiamant.

Vi har listat ett stort urval av solitärringar med labbkvalitetsdiamanter, så se till att kolla in dem!

Men om ni har en bra budget att spendera på en solitärring med naturliga diamanter är storlekar mellan 0,8 carat och 1,0 carat vanligtvis ganska vanliga. De är den perfekta storleken för en förlovningsring och kommer definitivt att få din fästmö att tappa hakan.

Så om ni letar efter den perfekta förlovningsringen, se till att kolla in vårt urval av solitärringar med naturdiamanter!

Vilken typ av slipning på diamanten vill ni ha?

Det finns en mängd olika diamantslipningar för solitärringar. Den vanligaste slipningen är den briljant den runda slipade diamanten. Men ni kan också välja mellan prinsess-, kuddslipning, smaragd, asscher- och marquiseslipning.

Var och en har sitt eget unika utseende som kan förstärka din rings skönhet. Vi brukar rekommendera briliant då den ger ett fint glittrande utseende.

Briliantslipad diamant

Äkthetsintyg

När ni köper en solitärring bör ni be om ett äkthetsintyg. Det garanterar att ni får en kvalitetsdiamant.

Dessutom är det alltid bra att ha kvittot till hands om ni skulle behöva returnera, reparera eller byta ut ringen.

Historia om solitärringen

Solitärringen kan spåras ända tillbaka till romartiden, då de var de första att fästa en oslipad diamant runt en guldring.

Indiska och muslimska juvelerare var sen de första som polerade och slipade diamanterna som fästes på ringen.

Omkring 1330 skapades den första solitärringen i Europa. Det var ett vanligt guldband med en enda diamant i mitten

På 1940-talet blev solitärringen populär på allvar efter att De Beers genomförde en stor kampanj i USA om att köpa en solitärring till din fru när du förlovar dig. Solitärringar har sen dess burits av både kändisar och vanliga människor och fortsätter att vara ett populärt val av förlovningsringar idag.

Solitärringen är nu den mest populära förlovningsringen i världen. Det är en klassisk och tidlös design som aldrig kommer att gå ur tiden. Tack för att du läste! Jag hoppas att du gillade denna lilla historielektion om solitärringen.

Slutsats:

För det första måste ni bestämma vilken typ av diamant ni vill ha. ni kan välja en diamant med en rund, prinsess- eller kussongrävd slipning, eller så kan ni välja en mer unik form som en smaragd- eller Asscher-slipning.

Innehållsförteckning