Varför köpa en diamant med rund briljantslipning?

Den runda, briljantslipade diamanten är utan tvekan den mest populära diamantformen på marknaden. Men varför är den egentligen så populär? Häng med när vi utforskar fördelarna med denna ikoniska diamantslipning!

Briljantslipning

Innehållsförteckning

Den runda diamanten är en väldigt mångsidig sten som passar lika bra i alla typer av smycken. Den runda formen är tidlös och hänger lika fint runt halsen som runt handleden eller varför inte i ett par iögonfallande örhängen?

Vi hittar den dock allt som oftast på ringfingret. Den runda briljanten är nämligen det överlägset mest populära valet för förlovningsringar.

En av de mest självklara anledningarna till detta är att den briljantslipade diamanten är den diamant som glittrar allra mest, men självklart finns det många fler fördelar än så.

Fördelar med en briljantslipad diamant

1. Reflekterar ljuset bäst

Den runda briljantslipningen är den slipning som optimerats allra bäst genom tiderna. Genom gedigen forskning och noggranna beräkningar av hur ljuset reflekteras har man kommit fram till hur ljuset delas på allra bästa sätt. 

Denna effektiva ljusspridning får den runda briljanten att lysa och gnistra mest av alla diamantslipningar. Det är därför inte konstigt att den är så eftertraktad som den är!

2. Gömmer skönhetsfel

De flesta diamanter innehåller små skönhetsfel, eller inneslutningar som de också kallas. Briljantslipningen är en av de slipningar som döljer dessa små defekter allra bäst.

Inneslutningarna kamoufleras nämligen av den effektiva ljusspridningen och blir i många fall helt osynliga. Detta gör att du ofta kan gå ner lite i diamantkvalitet så länge du väljer en hög slipningsgrad.

Detta är svårare att göra på exempelvis smaragdslipade diamanter där skönhetsfelen är svårare att dölja.

3. Olika slipningsgrader

Den briljantslipade diamanten är den enda slipningen som graderas av GIA efter hur väl den reflekterar ljuset. Detta gör att du enklare kan välja en diamant efter hur mycket liv den återger i form av vitt ljus, färgat ljus och glittrande ljus (alltså hur effektfullt den gnistrar).

Diamantslipning

4. Bra andrahandsvärde

Eftersom det är så hög efterfrågan på briljantslipade diamanter står de sig i pris och är oftast enkla att sälja vidare eller pantsätta.

Att köpa förlovningsringar på andrahandsmarknaden blir dessutom allt mer populärt. Förlovnignsringar med briljantslipade diamanter brukar därför vara extra lätta att bli av med.

5. Passar till alla typer av smycken

Som vi nämnde lite tidigare gör den runda briljanten sig bra i alla typer av smycken. När det kommer till förlovningsringar, där den är som mest populär, passar den dessutom lika bra i alla olika modeller.

Överväger du en solitärring, trestensring eller kanske en förlovningsring med halo? Den runda briljanten gör sig lika bra i alla tre.

Sammanfattning

Den briljantslipade diamanten är tidlös, glittrar helt fantastiskt och kommer garanterat att ge ditt smycke den där lyxiga känslan du är ute efter. Det är alltså svårt att bli besviken på en briljantslipad diamant, speciellt om du väljer den med omsorg.

Är du osäker på vilken form du ska välja på din diamant är den briljantslipade diamanten alltid ett säkert val!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »