En omfattande guide till de olika färgerna på diamanter

Något som många inte vet är att “färglösa” diamanter kan variera ganska kraftigt i färg. Många stenar är helt färglösa medan andra har en gul eller brun underton. För att göra det enklare att skilja dem åt rangordnas diamanterna efter en skala som bedömer avsaknaden av färg. Vi tittar närmare på den vanligaste färgskalan – D-Z!

Diamanters färgskala

Innehållsförteckning

Den internationella färgskalan för avsaknad av färg graderar diamanterna på en skala mellan D-Z. Denna skala togs fram av GIA som är världens mest respekterade auktoritet för kunskap, standarder och utbildning om diamanter, ädelstenar och pärlor.

Skalan används även för gradering av andra organisationer såsom EGL och IGI. Diamanter undersökta av GIA tycks dock ofta bedömas strängare än hos andra laboratorier. Då GIA ligger för grunden för skalan ses deras bedömning därför ofta som mest pålitlig.

För att gradera diamanterna använder GIA ett speciellt framtaget set av stenar med alla 23 graderingar. Diamanten som ska certifieras jämförs sedan med stenarna i setet för att hitta en matchande gradering.

Visste du det här?

Det finns även en nordisk färgskala för diamanter. Den vanligaste graderingen kallas för Wesselton och liknas med den internationella skalans H-diamanter.

Diamantens färgskala

D - F Färglös

Diamanter med gradering D, E eller F på färgskalan anses vara färglösa diamanter. Dessa diamanter har alltså praktiskt taget ingen färgton alls.

Även om skillnaden mellan de tre klasserna är osynliga för det otränade ögat skiljer de sig en hel del i pris. Eftersom du med största sannolikhet inte kommer att se någon skillnad är det mest prisvärda alternativet oftast att välja en F-diamant.

G - J Nästan färglös

Dessa diamanter har en mycket svag ton av gult eller brunt som är svår att upptäcka för någon annan än en erfaren gemmolog.

I de flesta ögon ser alltså även dessa diamanter färglösa ut. De är därför väldigt populära eftersom de ligger mycket lägre i pris.

H-färgade diamanter är enligt många där gränsen går för att färgen inte ska vara synlig för blotta ögat. Det är också denna gradering som är allra vanligast att hitta i förlovningsringar i våra svenska smyckesbutiker.

I- och J-diamanter är dock så svagt färgade att det är svårt att urskilja någon färg även på dessa, speciellt om de fästs i ett smycke av gult guld.

K - M Mycket svagt gul/brun

Dessa diamanter har en svagt gul eller brun underton. Denna underton är dock fortfarande svårupptäckt för det otränade ögat om den inte jämförs på nära håll med en färglös sten. 

Är du intresserad av en större sten i någon av graderingarna mellan K-M rekommenderas oftast en K-diamant. Detta eftersom undertonen blir tydligare i större stenar.

Man kan även dölja undertonen till viss del genom att fästa diamanten i gult eller roséfärgat guld. Detta har dock inte lika stor effekt för en större diamant.

N - R Svagt gul/brun

Dessa stenar har en mer synlig underton jämfört med högre graderade stenar. Den gula eller bruna tonen är dessutom synlig även för det otränade ögon, speciellt i större diamanter.

De flesta smyckesbutikerna i Sverige har inte diamanter med denna färg i sitt ordinarie sortiment. Många butiker erbjuder dock att ta in det på förfrågan vid exempelvis egen design av förlovningsringatr etc.

S - Z Märkbart gul/brun

Diamanter graderade från S-Z är märkbart gula eller bruna i tonen i de flesta storlekar. De är dock inte lika intensiva i färgen som naturligt färgade diamanter.

Diamanter inom denna gradering återfinns vanligtvis inte i smycken i butiken, men kan ibland fås fram på förfrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »