Den stora skillnaden mellan D- och Z-diamanter

När du börjar leta efter en diamant kommer du snart att komma i kontakt med begreppet diamantfärg. Många “färglösa” diamanter har nämligen en underton som kan variera i olika toner av gult eller brunt. För att skilja färgen åt graderas den därför efter en skala mellan D-Z, men hur stor är egentligen skillnaden mellan D- och Z-diamanter?

D diamant jämfört med z diamant

Innehållsförteckning

Diamantens färgskala består alltså av hela 23 olika graderingar som mäter avsaknaden av färg hos en diamant.

D-diamanter är högst graderade och anses sakna färg helt och hållet medan Z-diamanter har tydligast underton av alla som enkelt kan ses med blotta ögat.

Skillnaden mellan de två är därför väldigt stor och blir extra tydlig om de placeras precis intill varandra. Skillnaden märks även av klart och tydligt när det kommer till prissättningen. 

När ska jag välja en D- respektive Z-diamant?

Sanningen är att man sällan står i valet och kvalet mellan en D- eller Z-diamant. De allra flesta väljer mellan några mer närstående grader, exempelvis mellan G-J.

Genom att förstå skillnaden mellan de två mest extrema graderna blir det dock enklare att förstå hur skalan ska läsas av och vilken färg man bör välja.

D-diamant

D-diamanter anses alltså vara helt färglösa och är väldigt ovanliga. De som finns att tillgå kommer dock med en extremt hög prislapp.

Dessa diamanter är alltså inget som gemene man har i sina förlovningsringar utan köps främst i investeringssyfte eller av dig som bara är ute efter det allra bästa.

Eftersom ingen förutom experterna kan se någon skillnad mellan D-G är det därför sällan värt för någon annan att välja en D-diamant – prisskillnaden är alldeles för stor för något som för blotta ögat ser precis likadant ut.

D-diamanter är alltså en extrem lyx och är därför ingenting du vanligtvis hittar i de vanliga smyckeskedjorna. Där brukar de flesta diamanterna istället vara H-graderade, även om du också kan hitta stenar högre graderade än så.

Är du intresserad av den bästa färggraderingen bör du istället vända dig till någon som erbjuder dig möjligheten att designa din egen ring.

Dessa butiker eller juvelerare söker då upp en diamant på förfrågan som uppfyller alla dina krav. Många butiker som låter dig designa din ring online har dessutom redan D-diamanter (och andra färggraderingar) på lager. De flesta erbjuder dessutom bilder och/eller videor så att du kan se exakt hur diamanten ser ut.

Z-diamant

På motsatt sidan av skalan hittar du Z-diamanterna. Dessa har en tydlig underton av brunt eller gult, men är inte intensiva i färgen. Bredvid en D-diamant kan färgen dock upplevas extra påtaglig eftersom skillnaden blir så pass stor.

Z-diamanter återfinns sällan i de vanliga butikerna och finns vanligtvis inte heller i standardsortimentet hos de butiker som erbjuder dig att utforma din egen ring. Däremot kan många av dem ta fram en Z-diamant på förfrågan.

För dig som inte har något emot den påtagliga färgen kan en Z-diamant vara ett oerhört prisvärt val. Detta ger dig möjligheten att köpa en större diamant om man skulle vilja det. Bra att tänka på är dock att färgen blir ännu mer påtaglig ju större stenen blir.

För många är färgen dock inget problem, snarare tvärtom. De anser istället att tonen ger diamanten ett unikt och personligt utseende som sticker ut ur mängden. En förlovningsring med gult tonad diamant kan trots allt vara något otroligt vackert!

Sammanfattning

D-diamanter är det enda valet för dig där lyx och flärd är högsta prioritet. Då de är både ovanliga och högt eftertraktade är de dessutom en bra investering eftersom de alltid kommer att besitta ett högt värde.

Z-diamanter är däremot väldigt mycket billigare och kan vara ett bra och uppskattat alternativ för dig som ser charmen och egenheten i att ha en diamant som skiljer sig från de flesta andras.

Självklart behöver man inte gå så långt ner i graderingen som till Z om man inte vill det. Du har trots allt hela 23 olika färggraderingar att välja på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »