Guld – Den ultimata guiden för nybörjare

Guld är en värdefull resurs som har använts i århundraden för handel och byteshandel. I den här guiden får du lära dig allt om guld, från dess historia till hur det bryts och handlas i dag. Du får också veta mer om de olika typerna av guld och deras användningsområden samt information om var du kan köpa guld och hur du förvarar det på ett säkert sätt.

Guld

Innehållsförteckning

Vad är guld?

Guld är ett kemiskt grundämne med symbolen Au (från latinets aurum) och atomnummer 79, vilket gör det till ett av de grundämnen med högre atomnummer som förekommer naturligt. I ren form är det en ljus, något rödgul, tät, mjuk, formbar och duktil metall.

Guld är ett relativt sällsynt grundämne och är en ädelmetall som har använts för mynt, smycken och andra konstverk under hela den nedtecknade historien. Under de senaste 20 åren har världens efterfrågan på guld ökat snabbare än dess produktion.

Hur bryts guld?

Guld kan brytas på två sätt: genom “placer mining” och “hard rock mining”.

 1. Placer mining (sila guld) är när guld hittas i lösa sediment som grus.
 2. Hard rock mining är när guld hittas i fasta bergsformationer. I båda fallen separeras guldet från den omgivande berggrunden och andra mineraler.
Sila guld

Hur används guld?

Guld har ett antal användningsområden:

 • Smycken: Guldsmycken är populära eftersom de inte blir anlösta och är hypoallergena (kan inte orsaka en allergisk reaktion).
 • Mynt: Guldmynt användes en gång i tiden som valuta. De är nu samlarobjekt.
 • Industri: Guld används inom elektronik, tandvård och medicin. Det används också i glastillverkning och andra industriella tillämpningar.
 • Investeringar: Guldtackor och guldmynt är populära investeringar. De är en säker investering eftersom deras värde inte är knutet till aktiemarknaden eller andra investeringar.

Vad påverkar guldpriset?

Guldpriset påverkas av ett antal faktorer, bland annat:

 • Utbud och efterfrågan: Mängden guld som köps och säljs på marknaden påverkar priset. Om det till exempel är fler som köper guld än som säljer det kommer priset att stiga.
 • Ekonomiska förhållanden: Guldpriserna tenderar att vara högre när ekonomin går dåligt. Detta beror på att investerare ser guld som en säker investering i tider av ekonomisk osäkerhet.
 • Geopolitiska händelser: Politisk instabilitet i länder kan leda till högre guldpriser. Detta beror på att investerare ser guld som en säker hamn under tider av politisk turbulens.
24k guldtacka

Var kan man hitta guld?

Det finns guld på många platser i världen som tex:

 • Australien är ett stort guldproducerande land. Världens största guldgruva ligger i Australien
 • Sydafrika är också ett stort guldproducerande land. Witwatersrandbäckenet, som ligger i Sydafrika, är hemvist för några av de rikaste guldfyndigheterna i världen.
 • USA är hemvist för flera stora guldgruvor, bland annat Carlin Trend i Nevada och Homestake-gruvan i South Dakota.
 • Kanada är också en stor guldproducent. Detour Lake Mine, som ligger i Ontario, är en av de största guldgruvorna i Nordamerika.
Guldgruva i Usa

Hur förvarar man guld?

Guld bör förvaras på en säker plats, t.ex. i ett bankvalv eller ett bankfack. Det är också viktigt att försäkra ditt guld mot stöld och skador. Ska du förvara det hemma i ett kassaskåp ska du se till att det är certifierat mot både brand och inbrottssäkert.

Guldtackor kan även förvaras hos proffesionella företag som Loomis Sverige AB och Nsg invest. Dessa företag lagrar guldtackor mot en avgift och försäkrar dem mot stöld och skador.

Vilka är fördelarna med guld?

Guld är en värdefull resurs som har många fördelar. Till exempel är guld en mycket effektiv ledare av elektricitet, vilket gör det perfekt för användning i elektronik. Faktum är att många smartphones, datorer och andra enheter innehåller guld i sina kretsar.

 • Guld korroderar inte heller, vilket innebär att det kan förvaras säkert under långa perioder utan rädsla för skador.
 • Guld är också giftfritt, vilket innebär att det är säkert att använda i smycken och andra föremål.
 • Slutligen är guld värdefullt och sällsynt, så det håller sitt värde väl över tid.

Olika typerna av guld

Rödguld är en typ av guld som består av en högre andel koppar än andra typer av guld. Detta ger det en rödaktig nyans, därav namnet. Rödguld är inte lika vanligt som andra typer av guld och används vanligtvis i smycken och dekorativa föremål.

Gult guld är kanske den vanligaste typen av guld och består av en blandning av koppar och silver. Det har en gulaktig färg, och det är därifrån det har fått sitt namn. Gult guld används ofta i smycken, mynt och andra dekorativa föremål.

Vitguld är en annan typ av guld som består av en blandning av metaller, bland annat koppar och silver men även zink och palladium. Det har en vit färg, vilket gör det populärt att använda i smycken, särskilt förlovningsringar med diamanter. Vitguld används också ibland i mynt.

Vitguld ring

Vad menas med karat när det gäller guld?

Guldets värde baseras på dess renhet, dvs. hur mycket av metallen som är rent guld. Ju högre karatvärde, desto högre renhet.

Guld säljs vanligtvis i 24 karat (99,9 % rent) eller 18 karat (75 % rent). Lägre karatvärden anses fortfarande vara guld, men de har en högre andel andra metaller inblandade, vilket gör dem mindre värdefulla. Karat är därför ett mått på renhet.

Fördelar och nackdelar med 24k guld

Guld är en värdefull resurs som har använts i århundraden för att tillverka mynt, smycken och andra prydnadsföremål. Rent guld kallas 24k guld och är den mest uppskattade formen av metallen.

Även om 24k guld är mycket hållbart och inte korroderar är det också mjukt och kan lätt repas. Här är några andra fördelar och nackdelar med 24 karat guld:

Fördelar:

 1. Det korroderar inte och blir inte anlöpt med tiden, så det kan vara en bra investering.
 2. Den har en mycket ljus färg som inte bleknar med tiden.

Nackdelar:

 1. Det är mjukt och kan lätt bli repat.
 2. Det är inte lika hållbart som andra metaller, t.ex. platina eller titan.
 3. Det kan vara dyrt att köpa.
 4. Passar inte så bra till tunna smycken som halsband då dem lätt går sönder.

Fördelar med 18k guld istället för 24k

Guld är en värdefull resurs som har använts i århundraden i smycken, mynt och andra föremål. Guldets renhet mäts i karat, där 24k är den renaste formen. 18k-guld är dock också populärt eftersom det är starkare och mindre benäget att få repor.

Dessutom är 18k guld billigare än 24k guld, vilket gör det till ett mer prisvärt alternativ för många människor.

Vad kostar en guldtacka?

Guldtackor har olika pris beroende på storlek och vikt. Generellt sett blir priset på en guldtacka dyrare ju större och tyngre den är. Rena guldtackor i 24 karat kan säljas för 581,03 kr/gram, medan tackor i 18k kan säljas för närmare 350 kronor per gram.

Sammanfattning

Guld är en värdefull resurs som har använts i århundraden i smycken, mynt och andra föremål. Guldets renhet mäts i karat, där 24k är den renaste formen. 18k-guld är dock också populärt eftersom det är starkare och mindre känsligt för repor. Dessutom är 18k guld billigare än 24k guld, vilket gör det till ett mer prisvärt alternativ för många människor.

När du funderar på hur mycket du ska spendera på en guldtacka är det viktigt att ta hänsyn till storleken och vikten på guldtackan. Ju större och tyngre tackan är, desto dyrare blir den. Rena 24-karats guldtackor kan säljas för 581,03 kronor/gram, medan 18-karats tackor kan säljas för nästan 350 kronor per gram.

Vill du köpa guldsmycken så kan du läsa mer om de olika typerna av smycken.

Om du är intresserad av att investera i guld kan du läsa mer om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *