Din guide till olika sorters guld – Färger och legeringar

Rent guld är för mjukt för att tillverka smycken av. För att göra dem tåligare legerar (blandar) man därför guldet med andra metaller. Detta gör att guld kan variera ganska kraftigt både i färg och dess egenskaper. Vi kikar närmare på vilka olika typer av guld som finns och vad som skiljer dem åt!

Ringar i olika guldfärger
Innehållsförteckning

Typer av guld som används i smycken

Rent guld (24 karats guld) är väldigt gult till färgen. Beroende på hur guldet legeras kan man dock minska den gula undertonen väldigt mycket.

Smyckena blir också olika slittåliga beroende på vilka metaller guldet är legerat med. Smycken med hög procent av koppar är exempelvis tåligare än de med högre andel silver i.

I Sverige förekommer det fyra olika guldfärger, men det är framförallt förlovningsringar som tillverkas i alla fyra. Bland övriga smycken är inte alla guldtyperna lika vanliga.

Vad betyder guldlegering?

En guldlegering är en blandning av rent guld och en eller flera andra metaller. I stort sett alla guldtyper som används i smycken idag är guldlegeringar eftersom rent guld är för mjukt och skört.

Gult guld

Gult guld är den populäraste guldtypen i världen för smyckestillverkning. Förutom guld består denna legering oftast även av koppar och silver.

För att förhindra att den röda koppartonen tar över tillsätter man mer silver än koppar. Detta hjälper till att bevara den vackert guldgula färgen.

Den gula färgen kan dock skilja sig åt något mellan olika smycken. Detta beror dels på hur mycket rent guld (hur många karats guld) smycket innehåller, men även på hur guldet är uppblandat.

Ett halsband i 18 karats gult guld består alltid av 18/24 delar guld, men andelen av de övriga metallerna kan dock skilja sig något åt. Detta gör att det gula guldet kan förekomma i flera olika nyanser.

På samma sätt skiljer sig det gula guldet i färg beroende på hur många karats guld det innehåller.

Rödguld

Rödguld liknar gulguldet, men har en något rödare underton. Detta beror på att det blandas upp med en större andel koppar.

Den röda koppartonen får då möjlighet att lysa igenom och övertar den guldigt gula nyansen något. Ju mer koppar man tillsätter desto rödare blir guldet. Rödguld ligger därför mittemellan gult guld och roséguld i rödhet.

Tack vare att rödguldet består av en högre andel koppar är det också lite hårdare och tåligare än gult guld.

Rödguld är framförallt en svensk guldlegering och används inte ofta utanför Sverige.

Roséguld

Roséguld är en modernare guldlegering som blivit allt mer populär på senare tid. På engelska kallas den ibland även för “red gold” vilket gör att vissa blandar ihop roséguld med rödguld.

Till skillnad från rödguld förekommer dock roséguld internationellt och får sin vackra rosa ton tack vare en stor andel koppar. Vissa legeringar består av enbart guld och koppar medan andra är uppblandade med både koppar och silver.

Det roséguld som endast legeras med koppar får en rödare ton och det är också denna typ som kallas för “red gold”. De mer uppblandade legeringarna får en ljusare nyans och kallas då istället för “pink gold” eller “rose gold”. 

Roséguld är en väldigt tålig metall och är mindre repkänslig än de övriga tre guldtyperna. En annan fördel är att roséguld passar lika fint till alla olika hudfärger!

Vitguld

Vitguld är väldigt populärt, inte minst i förlovningsringar och brukar ses som det mer exklusiva valet i jämförelse med silver. Vitguld är nämligen inte bara dyrare, det är också mycket tåligare än silver.

För att få bort så mycket av den gulguldiga tonen som möjligt så tillsätter man största delen vita metaller såsom silver och palladium, men även en liten del koppar. Det är dock svårt att få bort den gula undertonen helt och hållet. Därför brukar man doppa (plätera) smyckena i rodium för att ge dem den där riktigt vitsilvriga ytan.

Pläteringen slits dock ut med tiden och man behöver därför plätera om ringar i vitguld efter ett tag för att den ska behålla sin fina färg och glans.

2 svar

  1. Jag köpte ett par örhängen i USA, de var rätt så dyra och säljaren sa att det var guld. I dagsljus tycker jag att de är för mörka i färgen och jag hittar ingen stämpel på dem. Men tycker mycket om dom. Min fråga, kan man plätera dom så att de passar till mina övriga guldsmycken?

    1. Hej Carina!
      Är de av guld bör det inte vara några problem att plätera dem, är de däremot inte det beror det på vilket material de är tillverkade av då alla juvelerare av olika anledningar inte kan eller vill plätera vissa typer av metaller. Det allra bästa är att ta med örhängena till en guldsmed och rådfråga dem på plats. Då kan du även få experttips och råd angående färgen på pläteringen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *