Karat – Vilken guldhalt ska du välja

Att köpa smycken av guld kan vara en skrämmande uppgift för många, särskilt för de som är osäkra på vilken kvalitet de ska välja. Det vanligaste måttet på guldkvalitet är karat, som betecknas med ett nummer följt av bokstaven “k” (t.ex. 18k). I det här inlägget får du en översikt över hur karat fungerar och vilken kvalitet du bör välja när du köper ditt nästa smycke. 

Karat
Innehållsförteckning

Vad är karat?

Karat är ett mått för guldets renhet, alltså hur mycket guld en legering innehåller. Karat uttrycks alltid i antal 24:e delar, där 24K står för rent guld.

Varje guldhalt skiljer inte bara i pris utan har också egna unika egenskaper som kan vara bra att vara medveten om när du köper ett guldsmycke.

Generellt brukar smycken med lägre guld halt bli något ljusare i färgen. Detta brukar dock inte vara märkbart för blotta ögat om man inte jämför olika guldhalter direkt bredvid varandra.

Guldsmycken över 1 gram ska alltid ha en guldstämpel som beskriver vilken guldhalt smycket har.

Stämpel Alternativ stämpel Renlighet
9K 375 37.5%
10K 416/417 41.7%
14K 585 58.3%
18K 750 75%
22K 916/917 91.7%
24K 999 99.9%

24K guld

Detta är rent guld vilket innebär att det inte innehåller några andra metaller eller legeringar. Rent guld är väldigt mjukt och används inte i smyckestillverkning om det inte blandas med andra metaller för att göra det starkare och mer hållbart.

24 karats guld förekommer istället främst i guldtackor och guldmynt som köps i investeringssyfte.

18K guld

18 karats guld består av 18/24, det vill säga 75 % rent guld. Resterande 25 % består av metaller som koppar eller silver vilket gör guldet starkare och mer hållbart än 24K.

18K är den mest populära typen av guld när man ska köpa förlovningsringar eftersom det är slittåligt samtidigt som det har hög renlighet.

Detta är också en vanlig guldhalt för andra smycken såsom halsband och örhängen. Fler är dock benägna att gå ner i guldhalt på dessa typer av smycken än på just förlovnings- och vigselringar.

14K guld

14K innehåller 58 % rent guld och 42 % legerade metaller. Den här typen av guld är idealisk för smycken som bärs dagligen eftersom den är motståndskraftig mot repor.

14K håller också formen bättre än 18K, så det är idealiskt för smycken som behöver behålla sin struktur. För de som har ett tyngre yrken eller arbetar mycket med händerna kan därför guldringar i 14 karat vara ett bättre alternativ.

9K guld

9K-guld innehåller 37,5 % rent guld och 62,5 % legerade metaller. Detta är den perfekta guldlegeringen för dig med mindre budget. Ett smycke av 9 karat guld är nämligen betydligt mycket billigare än de med högra guldhalt.

Detta är dessutom den hårdaste och mest slittåliga varianten. En nackdel med den höga andelen legerade metaller är dock att de kan missfärgas med tiden.

Guldet i sig oxideras aldrig, men de övriga metallerna såsom silver kan göra det vilket gör att smycket tappar sin färg och lyster. Guldsmycken i 9 karats guld behövs därför tas om hand extra varsamt. 

Sammanfattning

Oavsett om du letar efter något speciellt eller bara vill ha lite glitter för vardagligt bruk, kan en förståelse för de olika typerna av guld som finns tillgängliga hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om ditt smyckesköp.

Från beprövade 9k till rena 24k, det finns många alternativ där ute – alla med sina egna unika fördelar! Nu när du har en bättre förståelse för varje typ av karat till guld kan du tryggt välja det perfekta smycket för dina behov! Men vill du lära dig mer om guld så har vi skrivit en nybörjarguide där vi går igenom allt om guld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *