Förlovningsringar i guld – Viktiga tips inför ditt köp

Förlovningsringar i guld är symboler för ett åtagande inför framtiden och bör väljas med stor omsorg. De är tidlösa smycken, gjorda av ett ädelt metall som har en lång tradition för att representera äkta kärlek och engagemang.

Denna artikel kommer att täcka allt du behöver veta innan du köper förlovningsringar i guld. Vi kommer att diskutera hur man väljer rätt ring, de olika typerna av guld, för- och nackdelarna med att köpa guld, och mycket mer. Vår intention är att ge dig all den information du behöver för att göra det bästa möjliga val.

Förlovningsringar guld

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nordic Spectra, Guldfynd och Albrekts guld. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har även jämfört de populäraste butikerna som säljer förlovningsringar i ett stort test.

Innehållsförteckning

Hur väljer man rätt förlovningsring i guld?

Det första du bör tänka på när du väljer en förlovningsring i guld är design och stil. Kanske föredrar du en tidlös design och vill satsa på matchande ringar i par tillsammans med din partner, eller så är en gnistrande guldring med diamanter mer i din stil? Det viktigaste är att du väljer en ring som representerar dig och din personlighet.

Du bör även överväga vilken typ av guld du vill ha både när det gäller både guldhalt och färg. Guld finns nämligen i olika nyanser, inklusive gult, rött, vitt och rosa samt i olika renhet eller karat (avgörs av hur stora andelar guld ringen innehåller) vilket påverkar både utseendet och hur slittålig ringen är.

Kom även ihåg att din förlovningsring kommer att bäras dagligen så det är också viktigt att den är både bekväm och stöttålig.

Vilka är de vanligaste typerna av förlovningsringar?

Här hittar du de vanligaste förlovningsringarna i guld med diamanter i alla dess former! Allt för att du ska hitta något som faller just dig i smaken.

Är du även intresserad av förlovningsringar utan diamant får du gärna läsa våra 28 tips om förlovningsringar i guld, silver och vitguld.

1. Förlovningsring guld 0,75 carat - I'm in love 15

Letar du efter en tidlös, men imponerande förlovningsring i guld? Då är denna solitärring ett solklart val. Den är klassisk i designen med ett tunt, slätt band och en vacker ginstrande diamant. Storleken på diamanten, som är hela 0,75 carat stor, ger dessutom ett extra storslaget intryck! Finns även med mindre diamant.

2. Förlovningsring med smaragdslipad diamant

Söker du efter något mer annorlunda än en klassisk solitärring? Då kanske denna förlovningsring i guld med en smaragdslipad diamant vara något för dig! Den smaragslipade diamanten är 0,29 carat och omges av en halo med mindre, briljiantslipade diamanter. De mindre diamanterna, inklusive de på bandet, uppgår till totalt 0,21 carat.

3. Förlovningsring guld 0,6 carat

Halon som omger den runda, briljantslipade, diamanten på 0,3 carat ger ringen en extra imponerande effekt. De mindre diamanterna, inklusive de på bandet, utgör tillsammans lika mycket. Ringen är alltså smyckad med diamanter på totalt 0,6 carat.

4. Förlovningsring guld 0,2 carat - River donau

Här har vi en nätt och vacker ring med ett tunt guldband samt en mindre diamant på 0,2 carat. Detta är den perfekta ringen för dig som inte vill ha en lite mer diskret förlovningsring. Klassisk enkelhet när den är som bäst!

5. Förlovningsring guld 0,39 carat - I'm in love 06

Den ovala diamanten tillsammans med den omgivande halon ger ringen ett mjukt och romantiskt intryck. Bandet är helt slätt vilket får den ovala diamanten att verkligen lyftas fram och verkligen stå i centrum. Detta är ett utmärkt val för dig som är ute efter en relativt enkel ring, men som samtidigt sticker ut ur mängden! 

6. Förlovningsring i guld 0,65 carat - Story of love

Här har vi en uppdaterad version av den klassiska solitärringen. En vacker briljantslipad diamant på 0,5 carat står i  centrum och ackompanjeras av ett diamantpryttband med totalt 0,15 carat. Detta är en romantisk och helt klart tidlös ring som alltid kommer att vara lika vacker.

7. Förlovningsring guld 0,7 carat - I'm in love 12

Är du efter efter något tidlöst och enkelt, men samtidigt lite annorlunda? Denna vackra förlovningsring har nämligen en avlång, smaragdslipad diamant, istället för den klassiskt runda diamanten. Diamanten är 0,5 carat stor och bärs upp av fyra diskreta klor som lyfter fram diamanten på allra bästa sätt. Bandet dekoreras dessutom av 10 mindre diamanter på 0,02 carat styck för extra effekt!

8. Förlovningsring guld 0,81 carat - I’m In Love 17

Denna vackra förlovningsring i guld har en imponerande diamant på 0,75 carat. Diamanten har dessutom en dold halo undertill, det vill säga flera mindre diamanter som omger den, vilket lyfter ringen till en helt ny nivå. Alla diamanter utgör tillsammans 0,81 carat. Tack vare att bandet endast är 2 millimeter brett är den dessutom extra enkel att kombinera med din kommande vigselring.

9. Förlovningsring guld med halo 0,33 carat

En något mindre briljantslipad diamant på 0,21 carat omges här av 12 mindre diamanter i en effektfull halo. Detta får hela diamanten att kännas större vilket ger ett mer slagkraftugt intryck. Diamanterna utgör totalt 0,33 carat.

10. Förlovningsring guld 1 carat - Albrekts guld

Denna vackra solitärring i guld har en imponerande diamant på hela 1 carat! Här får diamanten tala för sig själv utan smådiamanter eller andra detaljer för ett extra effektfullt intryck.

Vilka olika typer av förlovningsringar i guld finns det?

Det finns många olika typer av förlovningsringar i guld att välja mellan. Vissa par väljer traditionella förlovningsringar med ett enkelt guldband medan andra föredrar mer utsmyckade designer med ädelstenar och välarbetade detaljer.

Här är några av de mest populära typerna av förlovningsringar i guld.

Förlovningsringar i par av guld

Förlovningsringar i par av guld är designade för att matcha varandra i stil och design vilket symboliserar parets enighet och samhörighet. De består ofta av enkla, släta band i guld, men kan även vara utsmyckade med olika struktur, ädelstenar eller andra detaljer.

Måste båda parter ha samma stil på sina förlovningsringar?

Det är inte nödvändigt för båda parter att ha samma stil på sina förlovningsringar om man inte själv vill det. Vissa par väljer matchande ringar för att symbolisera deras jämlikhet i förhållandet men det är helt upp till dig. Det viktigaste är att ni båda är nöjda med era ringar eftersom ni kommer att bära dem varje dag.

Genom att välja ringar som har samma struktur eller färgval kompletterar ringarna dessutom varandra utan att de behöver se exakt likadana ut.

Ska man köpa en förlovningsring med eller utan diamant?

Om man ska köpa en förlovningsring med eller utan diamant är en väldigt individuell fråga och beror helt på din egen smak och budget. En diamantring ses av många som den ultimata symbolen för förlovning och giftermål, men det finns även många andra alternativ att välja på och ingenting är rätt eller fel.

Vad ska man tänka på när man köper en guldring med diamant?

När du köper en guldring med diamant är det viktigt att ta hänsyn till de fyra C:erna: karat, klarhet, färg och slipning. Dessa faktorer påverkar både diamantens utseende och pris.

Dessutom bör du se till att din diamant kommer med ett certifikat från en ansedd organisation såsom GIA (Gemological Institute of America) som bekräftar dess kvalitet.

Vad är karat?

Antal karat refererar till guldets renhet, alltså hur stor andel guld som metallen innehåller. 24 karat guld är rent guld medan 18 karat guld exempelvis innehåller 75% guld och 25% andra metaller.

De andra metallerna består ofta av koppar eller silver och läggs till för att göra guldet mer tåligt mot repor och slitage samt för att förändra guldets färg. Vitguld legeras (blandas) exempelvis med större andel vita metaller medan roséguld (rosa guld) legeras med mer koppar för att de ska få sina specifika färger.

Förlovningsringar i guld kan även bestå av 14 eller 9 karats guld.

Hur påverkar olika karat kvaliteten på din guldring?

Karat påverkar både kvaliteten och utseendet på din guldring. Ju högre karat desto mer guld innehåller ringen vilket gör den mjukare och mer benägen att repas eller böjas.

Detta innebär också att en lägre karathalt innebär en hårdare och tåligare ring varav en 9 karats förlovningsring är allra mest slittålig.

Varför väljer par 18k guld för sina förlovningsringar?

18 karats guld är ett populärt val för förlovningsringar eftersom det ger en perfekt balans mellan renhet, hållbarhet och pris. Med 75% ren guld har dessa ringar en rik guldfärg, men är tillräckligt hållbara för att bäras varje dag utan alltför stor risk för skador. Dessutom är 18 karats guld oftast mer överkomligt än 24 karats guld vilket gör det till ett bra val för par med en budget.

Är 18k guld dyrare i jämförelse med andra guldtyper?

Ja, generellt sett är 18 karats guld dyrare än lägre karatvärden som 14 eller 9k eftersom det innehåller mer guld. Det är dock billigare än 24 karats guld som är det renaste formen av guld.

Finns det förlovningsringar i olika typer av guld?

Förlovningsringar finns i en mängd olika typer av guld, inklusive gult guld, rött guld, vitt guld, roséguld, men vad är egentligen skillnaden mellan dem?

Förlovningsringar i gult och rött guld

Gult guld är den mest traditionella formen av guld och har en varm och gul ton medan det röda guldet har en djupare, rikare och mer rödaktig ton som kommer från en högre andel koppar i legeringen. Rött guld förekommer framförallt i Sverige och är också den vanligaste typen av de två i landet.

Förlovningsringar i vitguld

Vitguld är ett populärt val för de som föredrar en mer modern och sofistikerad look. Vitguld är en legering av guld och vitt metall som rodiumför att få bort så mycket av den gula tonen som möjligt. Ringar i vitguld är ofta rhodiumpläterade för att ge dem sin silverfärgade och glänsande finish.

Förlovningsringar i rosa guld (roséguld)

Roséguld, som är en blandning av guld och koppar, har en distinkt rosa ton som ger en romantisk och feminin känsla. Det rosa guldet har ökat mycket i popularitet de senaste åren, särskilt bland yngre par och de som söker efter ett modernare alternativ till traditionellt gult eller vitt guld.

Är vissa typer av guld mer hållbara än andra?

Ja, hållbarheten av en guldring kan påverkas av vilken typ av guld den är gjord av. Generellt sett gäller att ju högre guldhalten (karat) ringen består av, desto mjukare är metallen och desto mer benägen är den att bli repad eller skadad.

Gult guld är mjukare än vitt guld och roséguld eftersom de andra två typerna innehåller hårdare legeringselement. Samtidigt är alla typer av guld fortfarande mycket hållbara och lämpliga för daglig användning om de tas om hand ordentligt.

Vilken typ av guld passar bäst till din hudton?

Valet av guldtyp kan komplettera din hudton på olika sätt. Generellt sett ser gult och rött guld allra bäst på varma hudtoner medan vitguld och platina bättre lyfter fram kallare hudtoner. Roséguld är däremot mycket mångsidigt och ser lika bra ut på alla hudtoner.

Självklart är ingenting av detta skrivet i sten utan det viktigaste är att man väljer den guldsort som man själv trivs i allra bäst.

Vilka andra material kan kombineras med guld i förlovningsringar?

Förlovningsringar i guld behöver inte bara bestå av en och samma metall utan kan även kombineras med andra metaller såsom silver, platina eller palladium. En guldring kan även bestå av flera olika typer av guld.

Dessa blandningar kan skapa unika och intressanta effekter som tvåfärgade eller trefärgade ringar och ger ringen ett mer unikt utseende.

Kan man kombinera guld med silver i sina förlovningsringar?

Ja, det är absolut möjligt att kombinera guld och silver i en förlovningsring. Denna kombination kan skapa en intressant och unik design som erbjuder det bästa av båda metallerna. Det är dock viktigt att notera att både guld och silver kräver regelbunden rengöring och underhåll för att hålla sin glans och förhindra anlöpning.

Vilka är för- och nackdelarna med att blanda guld med andra metaller?

En av de största fördelarna med att blanda guld med andra metaller är möjligheten att skapa unik ring som skiljer sig från de mer klassiska och enfärgade förlovningsringarna.. Det kan också bidra till att förbättra hållbarheten och slitstyrkan hos ringen

Detta kan dock även innebära nackdelar såsom extra svårigheter vid rengöring och underhåll då olika metaller kan kräva olika typer av skötsel. Dessutom kan vissa metaller utlösa allergiska reaktioner så det är viktigt att vara medveten om detta när du väljer din ring.

Hur mycket kostar en förlovningsring i guld?

Priset på en förlovningsring i guld varierar beroende på en mängd faktorer, inklusive antal karat, ringens design, om den innehåller ädelstenar eller inte samt var du köper den. Priserna kan sträcka sig från någon tusenlapp till hundratusentals kronor.

Hur mycket bör man spendera på en förlovningsring i guld?

Hur mycket du bör spendera på en förlovningsring beror helt på din personliga budget och preferenser. Det finns ingen “rätt” summa att spendera – det viktigaste är att välja en ring som du och din partner älskar och som du känner dig bekväm med att spendera. Kom ihåg att en förlovningsring är en symbol för kärlek och engagemang, inte ett mått på det.

Hur hittar man billiga förlovningsringar i guld?

Det finns flera sätt att hitta billiga förlovningsringar i guld. Du kan söka online där det finns många återförsäljare som erbjuder rabatterade priser. Du kan också överväga att köpa en begagnad ring eller vintagering vilka ofta är billigare än en ny ring.

Ett annat alternativ är att smälta ner ett befintligt smycke som du har hemma för att designa din egen ring på ett billigt sätt.

Var kan man köpa förlovningsringar i guld?

Förlovningsringar i guld går att köpa i alla stora guldsmedsbutiker. Våra personliga favorit är Nordicspectra som blev bäst i test i vår jämförelse av de bästa butikerna för förlovningsringar.

Andra populära butiker för förlovningsringar i guld är Albrekts guld, Guldfynd och Hallbergs guld.

Är det bättre att köpa förlovningsringar i guld online eller i fysisk butik?

Att köpa förlovningsringar i guld online eller i en fysisk butik har sina fördelar och nackdelar.
Online shopping ger bekvämligheten att kunna bläddra och jämföra olika stilar, priser och återförsäljare från ditt eget hem. Dessutom erbjuder onlineplattformar ofta ett bredare utbud av stilar och prisklasser än vad som finns tillgängligt i en fysisk butik.

När du köper förlovningsringar i en fysisk butik får du däremot fördelen av att kunna se och testa ringen innan du köper den. Du har också möjlighet att få direkt feedback och rådgivning från personalen och i vissa fall kan du till och med få ringen anpassad eller storleksjusterad på plats.

Vilka är de mest populära märkena för förlovningsringar i guld?

Några av de mest populära märkena för förlovningsringar i guld inkluderar Schalins och Efva Attling. Dessa varumärken säljs i alla stora guldsmedsbutiker såsom Nordic Spectra, Guldfynd och Albrekts guld.

Hur sköter man om en förlovningsring i guld?

Skötsel av en förlovningsring i guld innebär regelbunden rengöring och försiktig hantering för att förhindra skador.

Hur rengör man en förlovningsring i guld?

Förlovningsringar i guld behöver regelbunden rengöring för att bibehålla sin lyster och skönhet. En skonsam men effektiv metod för att rengöra guldringar är att använda en mjuk borste, varmt vatten och milt tvål.

För extra ingrodd smuts kan du låta ringen ligga och dra sig i en lösning av varmt vatten och två i 20-30 minuter innan du borstar rent den.

Skölj sedan ringen noggrant och torka den med en mjuk, lintfri trasa. För djupare rengöring kan professionella tjänster behövas.

Hur ofta ska man rengöra en förlovningsring i guld?

Hur ofta en guldring bör rengöras beror på hur mycket den används och den miljö den utsätts för. Generellt sett bör en guldring rengöras minst en gång i månaden. Om ringen utsätts för smuts, kemikalier eller svett ofta bör den rengöras oftare.

Hur förvarar man en förlovningsring i guld?

Förlovningsringar i guld bör förvaras på en säker plats när de inte används. Använd en mjuk, vadderad smyckesask för att skydda ringen från repor eller stötar. Undvik att förvara guldringar tillsammans med andra smycken eftersom de kan repas av hårdare ädelstenar. Om du reser bör du också se till att ringen är ordentligt skyddad i ett smyckeskrin med bra förvaringsmöjligheter för att skydda ringen mot potentiella skador.

Kan man bära en förlovningsring i guld hela tiden?

Medan guld är en hållbar metall, är det fortfarande en god idé att ta av din ring när du utför aktiviteter som kan skada den. Detta inkluderar fysiska aktiviteter, rengöring, trädgårdsarbete, eller någon annan aktivitet där ringen kan utsättas för kemiska ämnen eller kraftiga stötar.

Skillnaden mellan förlovningsringar i guld och silver

Vad är egentligen skillnaden mellan förlovningsringar i guld och förlovningsringar i silver förutom att de ser olika ut? Dessa två ädla metaller skiljer sig framförallt även i pris och slittålighet vilket många gånger kan påverka vilken metall man väljer att ha i sin förlovningsring.

Vad är för- och nackdelarna med förlovningsringar i guld istället för silver?

Guld är traditionellt sett det mest populära valet för förlovningsringar och andra smycken. Detta ädla metall har en distinkt, rik och varm färg som många associerar med lyx och varaktighet.

Guld är också mycket hållbart och resistent mot repor och slitage, vilket gör det till ett bra val för smycken som bärs dagligen, som en förlovningsring. Dessutom finns guld även i flera olika nyanser vilket ger dig fler alternativ att välja mellan.

Silver, å andra sidan, är ett mer prisvärt alternativ till guld, men det är också mjukare än vilket innebär att det är mer benäget att repa och deformeras över tid. Detta betyder att silverringar kan kräva mer regelbunden underhåll för att behålla sitt ursprungliga utseende.
Silver kan dock vara mer lämpligt för personer med känslig hud eftersom det är mindre benäget att orsaka allergiska reaktioner än guld.

Hur väljer man en vigselring i guld?

När man ska välja ut en vigselring i guld är det lättast att utgå från förlovningsringen. Vigselringen ska vara ett komplement till förlovningsringen och utseendet på den brukar därför bestämmas därefter.

Består förlovningsringen av en guldring med en stor diamant kanske du vill matcha den med en slät vigselring eller ett smalt band prytt med små diamanter. Består förlovningsringen istället av ett slätt guldband kanske du vill komplettera med en mer uppseendeväckande modell såsom en haloring eller solitärring.

Som alltid är dock det viktigaste att alltid utgå efter din egen känsla och smak. Din ring ska vara något du älskar och känner dig bekväm med oavsett om andra tycker att de matchar eller inte. Låt din intuition och kärlek till varandra vägleda er i detta viktiga beslut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *