Vigselringar – Så väljer du den perfekta vigselringen

Vigselringar är symboliska smycken som utbyts under vigseln och representerar ett evigt löfte om kärlek och hängivenhet mellan två makar. Hur en vigselring ser ut och vägen till att hitta den rätta vigselringen kan dock se väldigt olika ut.

Vi har samlat ihop våra viktigaste tips för hur du väljer den perfekta vigselringen, inklusive detaljerad information om olika ringtyper och material, men också var du kan köpa vigselringar och vad du bör tänka på efter ditt köp. Vi börjar med att definiera vad en vigselring är och vad som skiljer den mot en förlovningsring!

Vigselringar

Innehållsförteckning

Vad är en vigselring?

En vigselring är en symbol för äktenskapet som bärs på fingret, oftast ringfingret på vänster hand. Ringen bärs av båda parterna i äktenskapet och används traditionellt i de flesta kulturer över hela världen.

Historiskt sett har vigselringens oavbrutna form tolkats som en symbol för intentionen om att äktenskapet ska vara livet ut. Detta kan spåras tillbaka till de gamla egyptierna som trodde att en cirkel, utan början eller slut, symboliserade evig varaktighet.

Ringen är ofta gjord av ädelmetaller som guld, vitguld eller platina, och kan vara utsmyckad med diamanter eller andra ädelstenar. Valet av material och design kan variera beroende på smak och kulturella traditioner, men ringens fundamentala betydelse förblir alltid densamma.

Vad är skillnaden mellan en vigselring och en förlovningsring?

Förlovningsringen och vigselringen har liknande syften men de ges vid olika tidpunkter under relationen och ser ofta lite olika ut till utseendet. En förlovningsring ges vid frieriet som ett löfte om kommande äktenskap medan vigselringar under själva vigseln, ofta i kombination med ett bröllop.

När det kommer till utseendet av de olika ringarna så har förlovningsringar i Sverige traditionellt sett bestått av en enklare typ av ring såsom ett slätt guldband medan vigselringen har varit mer utsmyckad med diamanter. I dag är det dock vanligare att det är förlovningsringen som är den mest påkostade ringen, precis som i USA, medan vigselringen är mer diskret.

Förlovningsringar och vigselringar köps dessutom oftast vid olika tillfällen. Vigselringarna väljs vanligtvis ut tillsammans medan mannen oftast ser till att köpa eller beställa en förlovningsring i hemlighet för att överraska med ett frieri.

 

Varför bär vi vigselringar på vänster hand?

I många kulturer, inklusive i Sverige, bärs vigselringen och förlovningsringen på vänster hand då man förr trodde att det fanns en “vena amoris” eller “kärlekens ven” som löpte direkt från ringfingret finger till hjärtat.
Även om det är vanligast att bära vigselringen på vänster hand, varierar detta beroende på kulturella och regionala traditioner. I vissa länder, som Norge, Ryssland, och Indien, bärs vigselringen traditionellt på höger hand.

Vilken typ av vigselring vill du ha?

Nu när vi har rett ut vad vigselringar egentligen är och vad de betyder är det dags att hitta den perfekta vigselringen. Det enklaste sättet att göra det på är genom att börja fundera på vilken typ av vigselringar ni är ute efter.

Här nedan listar och förklarar vi vad det finns för olika sorters vigselringar att välja på för både kvinnor och män samt vilka material det finns att ta hänsyn till samt alla för- och nackdelar med dessa.

Vilka olika typer av vigselringar finns det?

Det finns många olika typer av vigselringar, både med och utan diamanter. För kvinnor är släta ringar och alliansringar allra vanligast medan mannens vigselring oftast är något bredare än kvinnans med få detaljer. Det finns även möjlighet att köpa vigselringar i par eller i set, men vad är egentligen skillnaden mellan alla dessa ringtyper?

Vi reder ut alla viktiga begrepp som du behöver ha koll på för att välja vilken typ av vigselringar som passar er bäst!

Olika typer av vigselringar

Vigselringar för dam

Vigselringar för kvinnor har ofta ett relativt tunt band och är många gånger prydda med små diamanter, men behöver inte alltid göra det. Det finns även gott om enklare ringar att välja på. Du väljer helt själv vad som känns bäst för dig.

Släta ringar

Släta vigselringar är enkla men eleganta. Dessa ringar är perfekta för dig som föredrar en mer diskret stil. Även om de flesta vigselringar för kvinnor är tunna i bandet så finns det oftast många olika bredd så att du kan anpassa stilen på ringen.

Även form och polering kan variera på bandet från allt mellan rundad till kantig eller matt och blank vilket alla ger den släta vigselringen en unik look. Alla släta vigselringar ser alltså långt ifrån likadana ut.

Alliansringar

Alliansringar är klassiska och tidlösa precis som de de släta ringarna, men har inpräglade diamanter runt om hela bandet. Tack vare att de är så tidlösa är de enkla att kombinera med i stort sett vilken förlovningsring som helst, oavsett stil.

Trots att en alliansring egentligen är prydd med diamanter hela vägen runt brukar man även kalla ringar med diamanter på främre halvan av ringen för alliansringar. Det är även denna typ av ring som används som vigselringar eftersom de både är billigare och enklare att korrigera i storlek.

Diamantringar

Alliansringen är den allra vanligaste typen av diamantring när det kommer till vigselringar eftersom de övriga varianterna, såsom solitärringar, oftast används vid förlovning.

Har du dock en enklare förlovningsring, enligt traditionellt vis, och vill satsa på en ring med större diamanter som vigselring bör du hålla koll på dessa begrepp:

 • Solitärring: Ett enkelt band utan stenar prydd med en central diamant (kan även vara annan ädelsten).
 • Haloring: Samma som ovan men diamanten omges här av en ram av mindre diamanter för extra effekt.
 • Trestensring: En ring med tre, ofta lite större diamanter, bredvid varandra eller i annan formation.
 • Tvillingring: Ring med två centrala stenar, ofta med ett band som överlappar på framsidan.
 • Sidostensring: Någon av ovanstående varianter (oftast solitärringen eller haloringen) i kombination med små diamanter på bandet vid sidan om den centrala stenen.

Vigselringar för herr

I Sverige bär traditionellt sett både mannen och kvinnan förlovningsringar medan det bara är kvinnan som får en vigselring. Mannens förlovningsring “omvandlas” istället sedan till en vigselring under själva vigseln. I USA däremot får mannen sin ring först vid vigseln och det är många som anammat denna tradition även i Sverige.

Hur man väljer att göra är helt upp till var och en, för dig som är ute efter en vigselring som man så finns det mycket att välja på. Vigselringar för herrar är alternativen ofta mer subtila men dock lika varierade.

Släta vigselband

Släta vigselband är klassiska och tidlösa. De är ofta bredare och mer robusta än kvinnans släta vigselringar och är oftast, men inte alltid, lite mer “kantiga” till formen med mer raka avslut i kanterna.

Släta vigselringar för män finns dessutom med många olika typer av finish såsom spegelblank, borstad eller matt.

Mönstrade vigselringar

Vill du inte ha en helt slät ring finns det gott om mönstrade vigselringar för män att välja på. Mönstret kan vara inarbetat i metallen eller så kan det bestå av olika typer av struktur såsom ett hamrat mönster eller liknande.

Flerfärgade vigselringar

Flerfärgade vigselringar är ett modernt alternativ som kombinerar olika metaller i en och samma ring, till exempel vitguld och guld eller platina och roséguld.

Den kontrasterande metallen löper oftast längs hela ringen och kan antingen bestå av två paneler (en uppe och en nere), en panel i mitten eller ett tunt spår.

Vigselringar i par

Vigselringar i par består av ett färdigkomponerat set med matchande vigselringar, en för kvinnan och en för mannen. Detta par kan bestå av två likadana ringar eller av två ringar som kompletterar varandra i stilen såsom ett slätt band till mannen och en diamantprydd ring med samma typ av band till kvinnan.

Många väljer även att köpa matchande vigselringar på egen hand utan att köpa dem som ett färdigt par i butik.

Vigselringar i set

Till skillnad från vigselringar i par så säljs vigselringar i set som ett färdigt paket med både förlovningsring och vigselring till kvinnan. På så sätt behöver du inte leta upp matchande ringar på egen hand utan får med säkerhet två ringar som harmoniserar varandra perfekt.

Vilket material är bäst för din vigselring?

När du vet vilken typ av vigselring du vill ha är det dags att bestämma dig för vilket material som är bäst för din ring. När du gör detta är det viktigt att tänka på praktiska faktorer såväl som estetik.

Vilket material som är bäst för din förlovningsring varierar nämligen beroende på hur din livsstil ser ut och vilken budget du har. Har du exempelvis ett slitsamt arbete kan vissa material vara mer lämpade än andra. Silver är exempelvis väldigt mjukt och ömtåligt medan platina står emot det mesta.

Här nedan kan du läsa om för- och nackdelar med allt från de vanligaste vigselringsmetallerna silver, guld och vitguld till de lite mer ovanliga materialen platina, palladium, titan och roséguld för att avgöra vad som är bäst för dig.

Vigselringar i silver

Silver är ett av de populäraste valen för vigselringar tack vare att det är så prisvärt. En vigselring i silver kan exempelvis kosta under tusenlappen medan guldringar av samma modell kostar flera gånger mer.

Vigselringar i silver har en vacker glänsande färg och är nästan omöjliga att skilja från de mycket dyrare ringarna i vitguld och platina. Däremot är silver mjukare vilket innebär att de är mer känsliga för slitage. Det kan också oxidera över tiden och kräver därför mer underhåll än övriga material.

Vigselringar i vitguld

Vitguld är ett lyxigare material som har en ljus och silverliknande färg. Vigselringar i vitguld är mycket tåligare än silver men kan tappa sin vita lyster med tiden och måste då omrodieras. Detta beror på att vitguld inte är en naturligt vit metall. Även om vitguld är dyrare än silver, är det dock fortfarande mer prisvärt än platina.

Vigselringar i guld

Guld är det mest traditionella materialet för vigselringar. Det är en dyr, men hållbar metall som behåller sin färg och glans även efter regelbunden användning. En vigselring i guld behöver alltså inte pläteras om såsom vitguld.

Vigselringar i guld finns i varierande guldhalter där 18 karat är allra vanligast. Genom att gå ner i karat till exempelvis 14 eller 9 karat kan man även hitta billigare vigselringar i guld.

Vigselringar i titan

Titan är ett utmärkt val för de som söker en billig, men samtidigt mycket motståndskraftig vigselring. Titanringar är nämligen mycket tåliga mot både skador och korrosion vilket gör dem idealiska för dig med aktiv livsstil.

Dessutom är titan hypoallergent vilket gör att vigselringar i titan passar utmärkt för de med känslig hud. Det kan dock vara svårare att ändra storleken på en titanring eftersom den är så hård i materialet.

Vigselringar i platina

Platina brukar ses som det mest exklusiva valet för vigselringar. Det är en extremt hållbar metall med hög densitet som behåller sin vitglansiga färg med tiden, kräver minimalt underhåll och är hypoallergeniskt. Det är dock det dyraste alternativet bland de vanligaste vita metallerna.

Vigselringar i palladium

Palladium är en del av platinafamiljen och har liknande egenskaper, men väger mindre. Vigselringar är alltså mycket lättare till vikten än platinaringar, mer är lika starkt och hållbart. Även palladium är naturligt vitt och behåller sin färg med tiden vilket innebär att palladiumringar inte behöver återpläteras.

Vigselringar i roséguld

Vigselringar i roséguld är ett trendigt och romantiskt val som har en varm, rosaskimrande ton. Roséguld är gjort av en blandning av guld och koppar vilket gör det tåligare än rent guld. Tack vare att det innehåller så mycket koppar är vigselringar i roséguld mer slitagetåliga än ringar i både guld och vitguld.

Hur hittar man den perfekta vigselringen?

Nu när du har hittat den perfekta stilen på din ring i både stil och material är det dags att börja leta efter din drömring. Uppfattningen för hur man matchar vigselringen med sin förlovningsring och förståelsen för hur en vigselring prissätts är otroligt avgörande för att du ska kunna sätta rätt budget för din ring.

Vi guidar dig igenom allt detta samt ger dig tips på vilka butiker som är bäst för att köpa vigselringar i för att du ska hitta den perfekta vigselringen för dig.

Hur matchar man vigselringen med sin förlovningsring?

Vigselringen och förlovningsringen kompletterar ofta varandra så att de blir en helhet och är ofta designade i samma material och stil. En klassisk kombination är solitärringen och alliansringen där diamanten i solitärringen fortsatt får stå i centrum, men vackert ackompanjeras av de mindre diamanterna i vigselringen.

Det går dock även minst lika bra att kombinera två enklare ringar. Ringarna kan då exempelvis bestå av en slät förlovningsring och en vigselring med samma typ av band med en mindre diamant i centrum. Man kan även välja olika bredd på bandet för att skapa en större effekt mellan de enklare ringarna.

Oavsett vilken typ av ringar du väljer är det viktigt att du väljer ringar av samma höjd eller tjocklek så att det inte blir någon nivåskillnad mellan ringarna.

Hur sätter man en budget för sin vigselring?

Budgeten för din vigselring bör baseras på vad du känner att du är bekväm med att spendera, men du behöver också en uppfattning om hur mycket olika ringtyper och material kostar för att sätta upp en realistisk budget.

Hur mycket kostar en vigselring?

En klassisk alliansring i 18 karats guld med diamanter längs halva bandet kostar vanligtvis någonstans mellan 10000-15000 kronor, men kan också kosta mer beroende på hur mycket guldet väger och hur stora diamanterna är.
Vill du istället ha en slät vigselring i 18 karats guld får du räkna med att lägga någonstans mellan 3000-6000 kronor beroende på design och vikt.

Billiga vigselringar

Vem betalar för vigselringen?

Traditionellt sett är det mannen som köper förlovningsringen medan respektive partner köper varandras vigselringar. Det finns dock inga strikta regler för detta och det är upp till er själva att bestämma vad som fungerar bäst för er.

Oavsett vem som betalar för vigselringarna så brukar många par välja ut ringarna tillsammans både för att ringarna ska matcha, men också för att få en mysig upplevelse tillsammans.

Vilka är de bästa butikerna för att köpa vigselringar?

Det finns många utmärkta butiker för att köpa både vigselringar och förlovningsringar, både fysiska butiker och online. Här är våra bästa tips för att köpa vigselringar och förlovningsringar både online och i butik:

 • Nordic Spectra
 • Glamira
 • Vanbruun
 • 77 diamonds
 • Guldfynd
 • Albrekts Guld

 

Nordic Spectra

Nordic Spectra har ett väldigt stort utbud av vigselrignar både för män och kvinnor i alla möjliga olika prisklasser. De allra flesta vigselringarna är tillverkade i guld, vitguld och silver, men det finns även ett mindre utbud av vigselringar i platina och palladium att välja på.

Nordic Spectra erbjuder dessutom ett storleksbyte utan extra kostnad samt gratis gravering för sina vigselringar.

Glamira

Glamira är en populär onlinebutik för smycken och erbjuder ett otroligt stort sortiment av både vigselringar och förlovningsringar för män och kvinnor. Hittar du inte vad du söker här så blir vi förvånade. De ger dig dessutom möjligheten att köpa vigselringar både i set och i par.

Dessutom kan du anpassa din vigselring helt på egen hand i allt från olika typer av metaller (inklusive guld, vitguld, roséguld, platina och palladium) till olika storlekar på diamanterna osv. Det finns även möjlighet att välja färgade diamanter eller andra typer av ädelstenar.

Glamira erbjuder även gratis frakt och en livstidsgaranti vilket är ett bevis på deras högkvalitativa produkter.

Vanbruun

Vanbruun är en annan välkänd onlinejuvelerare känd för sina högkvalitativa vigselringar. Med ett brett utbud av stilar och design med allt från traditionella släta ringar till extravaganta diamantringar erbjuder Vanbruun något för alla smaker och budgetar. Deras utbud inkluderar dessutom vigselringar både för henne och honom.

Vanbruun erbjuder alltid gratis gravering på sina vigselringar samt fri expressfrakt och försäkrad leverans för att säkerställa att din ring når dig tryggt och snabbt.

77 diamonds

Förutom att erbjuda ett brett utbud av färdiga designalternativ erbjuder 77 Diamonds också möjligheten att skräddarsy din egen vigselring. Du kan välja din favoritdesign, material, ädelsten och till och med gravera en personlig text för att göra din ring helt unik.

77 diamonds erbjuder vigselringar både för män och kvinnor, men utbudet för män är mer begränsat medan det kvinnliga utbudet är näst intill obegränsat.

När det kommer till köpvillkoren så bjuder 77 diamonds alltid på livstids garanti och gratis internationell frakt på alla beställningar.

Guldfynd

Guldfynd är en riktigt klassisk butik för både vigselringar och förlovningsringar och finns både som fysiska butiker och online.

Utbudet av vigselringar hos Guldfynd är väldigt stort både på herr- och damsidan och finns i flera olika material såsom silver, guld, vitguld, platina och palladium.

Albrekts Guld

Albrekts guld är en annan riktigt klassisk butik som sedan lång tid tillbaka funnits som fysisk butik, men som numera även finns online. Här finns vigselringar både för herr och dam från flera olika varumärken såsom Schalins, men de har också ett väldigt stort sortiment av egna vigsel- och förlovningsringar.

Albrekts guld erbjuder vigselringar i bland annat guld, silver, vitguld och titan.

Kan man köpa en begagnad vigselring?

Ja, det är möjligt att köpa en begagnad vigselring. Detta kan vara ett utmärkt sätt att få en högkvalitativ ring till ett lägre pris. Se bara till att du köper från en betrodd källa och att ringen har granskats noggrant för eventuella skador.

Pantbanker brukar vara ett bra ställe att kika efter begagnade vigselringar på. Där är alla ringar dessutom ordentligt kontrollerade så att du vet att ringen verkligen är äkta.
Pantit Marknad är ett exempel på en stor pantbank online som säljer ett stort utbud av begagnade förlovnings- och vigselringar.

Kan man designa sina egna vigselringar?

Om du inte hittar riktigt det du söker i butik kan du självklart designa din egen vigselring. Detta är kanske mer vanligt när det kommer till förlovningsringar, men är även fullt möjligt med vigselringar.

Många onlinebutiker erbjuder exempelvis anpassade designalternativ där du kan skapa en unik vigselring eller förlovningsring som passar din personliga stil och smak. Då kan du bland annat välja material, infattning, stenar för att skapa en ring som är unik för dig.

Var kan man designa sina egna vigselringar?

Det billigaste och smidigaste alternativet är att designa din egen vigselring via en onlinebutik där du stegvis klickar i hur du vill att ringen ska se ut. Självklart kan du även gå till en smyckesmed för att designa en egen ring om du vill ha en riktigt exklusiv och välarbetad design, detta är dock betydligt dyrare.

Våra favoritbutiker för att designa egna vigselringar i är:

 • Glamira
 • 77 diamonds
 • Carat London

 

Om du är ute efter en mer avancerad design kan du även kontakta Nordic Spectra eller Vanbruun som båda hjälper dig med professionella smyckesmeder.

Vad behöver man tänka på innan man köper vigselringen?

När du har hittat din drömring finns det några viktiga faktorer du bör kontrollera först innan du slår till. En viktig del är att kontrollera om ringens storlek går att justera. Även om du vet vilken ringstorlek du har kan storleken på ditt finger ändras med tiden.

Du bör också undersöka vilka köpvillkor som gäller, inklusive eventuella fraktavgifter, retur- och utbytespolicy och om det ingår några garantier.

Går vigselringen att justera i storlek?

De flesta vigselringar kan justeras i storlek. Vissa material och ringtyper kan dock vara svårare att justera än andra. Alliansringar med ädelstenar hela vägen runt går exempelvis inte att justera alls och vigselringar i titan, palladium och platina kan vara både svårare och dyrare att justera på grund av sin hårda yta.

Vilka köpvillkor gäller för vigselringen?

Det är alltid viktigt att kontrollera köpvillkoren för en vigselring, men det är extra viktigt när du köper den i en nätbutik. I en fysisk butik har du möjlighet att prova ringen och får en tydligare uppfattning om hur ringen ser ut än när du köper den online.

Kontrollera därför alltid om du har öppet köp på din vigselring och vad som gäller om du skulle behöva skicka tillbaka ringen eller byta storlek på den.

Många butiker erbjuder exempelvis gratis gravering vid köp, men har ingen möjlighet att ta tillbaka vigselringen i retur om den är graverad.

Vilka garantier ingår vid köpet av din vigselring?

Garantier på vigselringar varierar. Många återförsäljare erbjuder en garanti som täcker eventuella tillverkningsfel. Vissa erbjuder också livstids service, inklusive rengöring och reparation. Fråga eller läs dig alltid till noggrant vilka garantier det är som gäller.

Många butiker erbjuder livstidsgaranti på sina vigselringar. Var dock observant på att detta oftast avser tillverkningsfel och inte defekter som du själv orsakat. I så fall behöver du oftast köpa till en extra garanti eller försäkring.

Behöver du försäkra din vigselring?

Köper du en väldigt dyr vigselring kan det vara bra att kontrollera med ditt försäkringsbolag så att din ring täcks av hemförsäkringen. Annars bör du se till att teckna en tilläggsförsäkring för din ring.

Tänk på att en sådan försäkring kan täcka förlust, stöld eller skada så se till att allt du önskar ska täckas ingår i din nya försäkring.

Vad ska man tänka på efter man köpt vigselringen?

Efter att du har köpt din vigselring är det viktigt att ta hand om den ordentligt. Detta innebär regelbunden rengöring, att bära den med sunt förnuft och säker förvaring när du inte bär den.

Hur sköter man bäst om sin vigselring?

Att ta hand om sin vigselring är inte särskilt svårt om man bara använder sunt förnuft. Du bör exempelvis ta av dig ringen om du använder starka rengöringsmedel när du städar samt när du ska lyfta tungt för att undvika att skada eller deformera ringen (eller ädelstenarna i den).
De flesta vigselringar (bortsett från de i silver) är dock tåligare än vad man tror så det finns ingen anledning att oroa sig så fort man genomför minsta lilla hushållssyssla.

Hur ofta behöver man rengöra sin vigselring?

Hur ofta du behöver rengöra din vigselring beror på din livsstil och under vilka förhållanden du bär den. För vanlig rengöring hemma brukar en generell riktlinje vara cirka en gång i månaden medan det brukar räcka med en gång per år eller vartannat år för grundlig rengöring hos din juvelerare.

Att lämna in din vigselring för rengöring är inte ett måste, men har du gjort det en gång kommer du garanterat att vilja göra det igen. Juvelerare har nämligen tillgång till instrument som gör att rengöringen verkligen går in på djupet vilket ger ringen en otroligt fin glans och lyster som är omöjlig att åstadkomma annars.

Är det säkert att rengöra sin vigselring hemma?

Ja, det är säkert att rengöra din vigselring så länge du undviker starka rengöringsmedel. Oftast räcker det utmärkt att rengöra ringen med varmt vatten och diskmedel, detta går även bra med diamantringar.

Det allra enklaste är att blötlägga ringen först i en skål med varmt vatten och upplöst diskmedel (mild tvål går också bra). På så sätt luckras mycket av smutsen upp och du sedan enkelt putsa bort smutsen med hjälp av en mjuk tandborste.

Glöm dock inte att skölja av ringen ordentligt igen med varmt vatten och att torka den helt torr efter rengöring för allra bästa resultat.

Hur väljer man den perfekta förlovningsringen?

Att välja den perfekta förlovningsringen går i princip till på samma sätt som att välja vigselring förutom ett ytterligare moment, du behöver nämligen välja diamant också (om du väljer en diamantring förstås).

Allt för många är omedvetna om att diamanter kan vara av väldigt olika kvalitet vilket har stor betydelse för utseendet av din förlovningsring. Om du köper en förlovningsring med en diamant bör du därför vara påläst om hur en diamant prissätts och innebörden av diamantens 4c:n – carat, färg, slipning och klarhet.

Om du ser två liknande diamantringar av samma material och carat (diamantvikt) som skiljer mycket i pris beror det med största sannolikhet på att färgen eller klarheten skiljer dem åt. Det är då viktigt att ha kunskap om vilka egenskaper som skiljer diamanterna åt och vilken betydelse detta har för din förlovningsring.

Då diamanterna oftast är väldigt små i en vigselring (t ex en alliansring) har diamanternas kvalitet inte lika stor betydelse då skillnaderna i stort sett blir osynliga för det blotta ögat. Därför behöver du oftast inte vara lika noga med diamantkvaliteten i en vigselring som en förlovningsring.

Bortsett från valet av diamant ser de olika stegen till att välja förlovningsring dock i stort sett identiska ut med att hitta den perfekta vigselringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *