Vilken diamantslipning är bäst för dig?

När det kommer till att köpa en diamant kan det råda stor förvirring kring de olika former och slipningar som finns att välja på. Briljantslipad, kuddslipad eller smaragdslipad – ja, vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut vad de olika slipningarna innebär så att du vet vad du ska leta efter!

Diamant slipning

Innehållsförteckning

Briljantslipad diamant

Den runda diamanten är det överlägset mest populära valet för förlovningsringar. För runda diamanter brukar man eftersträva en briljantslipning. Denna klassiska slipning har 58 facetter – eller 57 om kulleten är utesluten – vilket innebär att den reflekterar ljuset från alla vinklar.

Är den runda diamanten slipad väl kan den därför gnistra på ett otroligt effektfullt sätt. Den enda nackdelen med denna slipning är att en del av dess karatvikt kan gå förlorad vid slipningen på grund av dess symmetriska form. 

Brilliantslipad diamant

Prinsesslipad diamant

Prinsesslipningen är ett annat populärt val för förlovningsringar eftersom den gnistrar på ett effektfullt sätt utan att behöva offra för mycket karatvikt.

Dess kvadratiska form har 50 eller fler facetter (max 144) som reflekterar ljuset i alla riktningar för exceptionell briljans. Tänk på att det krävs en erfaren slipare för att säkerställa maximal effekt från den här typen av diamant eftersom felriktade hörn kan minska dess reflektion och briljans.

Prinsesslipad diamant

Kuddslipad diamant

Denna tidlösa slipning har funnits sedan 1800-talet, men dess popularitet har ökat kraftigt på senare tid med par som letar efter något romantiskt men samtidigt klassiskt.

En kuddslipad diamant har avrundade hörn som och 58 facetter, vilket gör att den reflekterar ljuset väldigt väl.

Kuddslipad diamant

Smaragdslipad diamant (Emerald)

Smaragdslipade diamanter har en unik rektangulär form med avklippta hörn och är vanligtvis djupare än andra slipningar. Dess långa, platta, symmetriska facetter bryter också ljuset på ett annat sätt än andra former vilket gör att den inte gnistrar lika mycket.

Det stora platta bordsfacetten ger istället mer av en effektfull spegeleffekt. Denna typ av slipning har sitt ursprung i Indien och ger ringen en romantisk vintagekänsla. Smaragdslipade diamanter har vanligtvis 57 facetter.

Emeraldslipad diamant

Marquiseslipad diamant

Marquise-slipning är en unik och elegant diamantform med spetsiga ändar som får stenen att se större ut än vad karatvikten antyder.

Den har vanligtvis 58 facetter som reflekterar ljuset på ett imponerande sätt och skapar ett vacker skimmer. Marquiseslipningen blir extra effektfull i en solitärring och är perfekt för dig som vill ha något unikt och iögonfallande.

Marquiseslipad diamant

Asscherslipad diamant

Asscher-slipade diamanter liknar smaragdslipningen, men är istället fyrkantiga till formen. Asscher har alltså en stor bordsfacett och längre facetter runtom.

Den här typen av diamant har oftast 58 facetter och är perfekt för dig som vill ge din ring en exklusiv vintagelook.

Asscherslipad diamant

Päronslipad diamant

Päronslipade diamanter är kända för sin vackra och eleganta form som liknar en droppe. Detta är en ovanligare form och är därför ett perfekt val för dig som vill sticka ut ur mängden.

Den ovanliga formen gör dessutom din förlovningsring extra unik och effektfull. Den päronformade diamanten har oftast 58 facetter.

Päronslipad diamant

Radiantslipad diamant

Radiant betyder strålande och det är precis vad denna slipningen är. Den är nämligen skapad för att gnistra så mycket som möjligt.

Detta är en relativt ny slipning som kombinerar briljansen hos runda diamanter med den rektangulära formen hos smaragd- och prinsesslipade diamanter. Den har 70 facetter, vilket ger  en nästintill eldigt glittrande effekt. 

Radiantslipad diamant

Ovalslipad diamant

Den ovala diamanten har en elegant och tidlös form med 57 eller 58 facetter som tillför ett vackert glitter till stenen.

Denna slipning gör att diamanten ofta ser större ut än sin karatvikt eftersom dess långsträckta form ger en illusion av ökad storlek.

Den här typen av diamant passar lika bra med halo som i en solitärring.

Hjärtslipad diamant

Hjärtslipade diamanter är den ultimata symbolen för kärlek vilket gör dem till ett populärt val för förlovningsringar.

De har 56 till 58 facetter som bryter ljuset och får dem att glittra fantastiskt fint. 

Hjärtslipad diamant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förlovningsringar vilken butik är bäst

Förlovningsringar – Vilken butik är bäst?

Vi har jämfört de fyra största smyckesbutikerna så att du inte behöver göra det!

Oavsett om du vill ha en förlovningsring som är helt unik eller något klassiskt och tidlöst kommer någon av dessa butiker att ha exakt det du söker. Dessutom erbjuder de alla fantastiska priser och kundservice.

Skaffa den perfekta ringen till din fästman/fästmö hos någon av dessa fantastiska juvelerare – de kommer garanterat att älska den!

Läs mer »
Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »