För- och nackdelar med att köpa en labbodlad diamant till din förlovningsring

Populariteten för labbodlade diamanter i förlovningsringar skjuter i höjden. Men vad exakt är en labbodlad diamant och vilka för- och nackdelar finns det med att köpa en sådan? Låt oss ta en närmare titt.

Labbodlad diamant

Innehållsförteckning

Vad är en labbodlad diamant?

En labbodlad diamant är en diamant som odlas i ett laboratorium i stället för att brytas från jorden. Denna typ av diamant har samma optiska egenskaper, hårdhet och kemiska sammansättning som sin utvunna motsvarighet.

I takt med att medvetenheten om de miljömässiga problemen samt problematiken kring mänskliga rättigheter vid diamantbrytning ökar, väljer fler människor att köpa laboratorieodlade diamanter i stället för diamanter från gruvor.

Man uppskattar att laboratorieodlade diamanter år 2030 kommer att utgöra 30 % av den globala diamantmarknaden.

Är en labbodlad diamant äkta?

Ja, en labratorieodlad diamant är precis lika äkta som en naturlig diamant. De båda typerna har samma egenskaper och uppbyggnad. Den enda skillnaden är att den labbodlade diamanten framställs på syntetisk väg.

Fördelar med en labbodlad diamant

Den labbodlade diamanten har många fördelar. Den är inte bara betydligt billigare utan du slipper också oroa dig för vilka förhållanden som diamanten utvunnits.

Häng med när vi kikar närmare på alla positiva aspekter kring den syntetiska diamanten!

Du sparar pengar

Den mest uppenbara fördelen med att välja en labbodlad diamant är att den är mycket billigare. Beroende på stenens storlek och kvalitet kan du spara upp till 50 % jämfört med att köpa en naturlig diamant.

En labbodlad diamant gör det därför möjligt för många att välja en ring med en större diamant till ett mer överkomligt pris.

Finns i alla storlekar och färger

Eftersom de inte behöver utvinnas ur jorden kan de skapas i vilken storlek som helst. Detta gör att labbodlade diamanter är mer lättillgängliga i större storlekar än sina motsvarigheter från gruvor.

Man kan dessutom styra vilken färg diamanten kommer att få när den är färdigodlad. Naturligt färgade diamanter är väldigt sällsynta och kostar betydligt mer än de färglösa diamanterna. De är alltså inte bara dyra, de är också väldigt svåra att få tag på.

Labbodlade diamanter gör det  lättare att få tag på diamanter i olika färger och dessutom till rimliga priser.

Labbodlade diamanter i olika storlekar

Ett mer etiskt val

Bristande kontroll i brytning av naturliga diamanter har haft stor negativ påverkan på miljön. Erosion, avskogning och luft- och vattenföroreningar är bara några av konsekvenserna. Som om inte detta vore nog är kränkningen av mänskliga rättigheter ett annat stort problem.

Många väljer därför bort de naturliga diamanterna mot en labbodlad då den anses snällare både mot människan och miljön.

Det är dock bra att vara medveten om att industrin för labbodlade diamanter fått en del kritik för stora utsläpp av koldioxid samt stor åtgång av både el och vatten under tillverkningen. 

Labbodlade diamanter miljövänligt

Diamanten blir klarare

Eftersom diamanten odlas under mer kontrollerade former är det större chans att diamanten får bättre klarhet. Många labbodlade diamanter har därför betydligt mindre inneslutningar än vad naturliga diamanter har.

Nackdelar med en labbodlad diamant

Lägre andrahandsvärde

Den största nackdelen med att köpa en laboratorieodlad diamant är att de är mindre värda. Till skillnad från en naturlig diamant som behåller eller ökar långsamt i värde med åren så minskar värdet för labbodlade diamanter.

De är mindre sällsynta

Labbodlade diamanter kan tillverkas i obegränsat antal till skillnad från naturliga diamanter som tar flera miljoner år för att bildas. 

Har en negativ inverkan på miljön

Precis som så mycket annan produktion har tillverkningen av syntetiska diamanter fått en del kritik för sin negativa påverkan på miljön.

Istället för erosion, avskogning och föroreningar som är problemet vid naturlig brytning är det el- och vattenkonsumtion som får kritik. 

Det har även gjorts studier som visat att industrin för labbodlade diamanter släpper ut mycket mer koldioxid än vad naturlig brytning gör.

Är en labbodlad diamant bättre än en naturlig diamant?

Detta är en komplicerad fråga som har många svar. Om en labbodlad diamant är bättre än en naturlig kan variera från person till person beroende på var prioriteringarna ligger. Är den etiska aspekten viktigast är den labbodlade diamanten ett bättre val eftersom problematiken kring kränkta mänskliga rättigheter är större i den naturliga diamantindustrin.

Vill du däremot ha en diamant med ett högt andrahandsvärde är den naturliga diamanten ett bättre val. Det är dock otroligt viktigt att du då ser till att kontrollera att diamanten är certifierad och den är bruten och behandlad under bra förhållanden.

Den naturliga diamanten

Att välja mellan en naturlig och labbodlad diamant är svårt och det är mycket som man behöver ta hänsyn till. Den naturliga diamanten är dyrare, men också mer värdefull. Dessutom är den skapad av naturen vilket innebär att den ofta innehåller små skönhetsfel, bestående av partiklar eller sprickor, som fastnat eller bildats i stenen som gör en naturlig diamant helt unik.

Den labbodlade diamanten skapas under mer kontrollerade förhållanden vilket innebär att de oftast är mer felfria, vilket till viss del är en positiv aspekt, men det gör dem också mindre speciella. I tillägg till detta kan de även skapas i så stora mängder att de inte upplevs lika exklusiva.

Om du bör välja en labbodlad eller naturlig diamant är helt upp till dig själv. Vill du ha en större diamant till en billigare peng kan en labbodlad diamant vara ett utmärkt val. Vill du däremot ha känslan av något mer exklusivt är den naturliga diamanten svår att slå. Den finns trots allt bara i ett begränsat urval och är helt unik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förlovningsringar vilken butik är bäst

Förlovningsringar – Vilken butik är bäst?

Vi har jämfört de fyra största smyckesbutikerna så att du inte behöver göra det!

Oavsett om du vill ha en förlovningsring som är helt unik eller något klassiskt och tidlöst kommer någon av dessa butiker att ha exakt det du söker. Dessutom erbjuder de alla fantastiska priser och kundservice.

Skaffa den perfekta ringen till din fästman/fästmö hos någon av dessa fantastiska juvelerare – de kommer garanterat att älska den!

Läs mer »
Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »