Billiga förlovningsringar – 21 Tips och inspiration

Förlovningsringar är symboler för kärlek, engagemang och lojalitet. När du letar efter en billig förlovningsring, letar du efter ett smycke som kommer att representera din kärlek utan att tömma din plånbok. Denna artikel kommer att ge en ingående guide om allt du behöver veta när det gäller att köpa billiga förlovningsringar, från vilka material de kan göras av, till var man kan köpa dem, hur man avgör kvaliteten, och mycket mer.

Billig förlovningsring
Innehållsförteckning

Vilka stilar och material finns billiga förlovningsringar i?

Med lite tålamod går det att hitta billiga förlovningsringar i de flesta material, inklusive ädelmetaller som vitguld, silver och guld. Om du vill komma ner så mycket i pris som möjligt kommer dock designen förmodligen vara av det enklare slaget, framför allt om du väljer någon av guldmetallerna.

Det går även att hitta mer överkomliga förlovningsringar med diamanter om man går ner i diamantkvalitet eller väljer en labbodlad diamant om du inte vill ha en slät ring likt de som ofta köps i par.

Billiga förlovningsringar i par

De allra populäraste ringarna för de som vill komma undan lite billigare är förlovningsringar för par. Dessa ringar består ofta av enkla band som antingen är släta till ytan eller är prydda med enkla, diskreta detaljer.

Förlovningsringar för par består av två likadana ringar och ser alltså likadana ut för både män och kvinnor. Däremot finns de tillgängliga i en mängd olika metaller, tjocklekar och design.

Hur kan man hitta billiga förlovningsringar i par?

För att hitta så billiga förlovningsringar i par som möjligt bör man välja någon av de mest prisvänliga metallerna såsom silver eller titan. Båda dessa material går nämligen att få tag på för bara några hundralappar när det kommer till förlovningsringar som passar lika bra till både fästman och fästmö.

Ett annat tips är att välja tunnare parringar för att komma ner i pris. På så sätt kan du även komma ner en hel del i pris för ringar i både guld och vitguld.

Här nedan hittar du våra bästa tips för billiga förlovningsringar i par:

Billiga förlovningsringar i vitguld

Vitguld är den dyraste metallen som finns när det kommer till förlovningsringar bortsett från platina och palladium. Vad som anses vara billiga förlovningsringar i vitguld är därför helt klart en definitionsfråga. Inga förlovningsringar i vitguld är billiga i jämförelse med till exempel silver eller titan, men de kan definitivt vara billiga i förhållande till andra ringar i vitguld.

Anledningen till att många väljer vitguld trots att man vill hålla nere budgeten för sina förlovningsringar är tack vare att det är tåligare än silver, vitguld och guld. Den budgetvänliga metallen titan är dock ännu tåligare, men saknar den vita vackra glansen som vitguldet har.

Hur kan man hitta billiga förlovningsringar i vitguld?

Det enklaste sättet för att hitta så billiga förlovningsringar i vitguld som möjligt är att välja ringar utan diamanter eller med en alternativ sten som exempelvis en vit safir eller en färgad ädelsten.

Vitguldets vikt har stor inverkan på priset på en förlovningsring så ringens bredd är också en avgörande faktor för hur mycket den kostar. Ju tunnare band du väljer, desto billigare blir ringen.

Ett annat enkelt sätt att gå ner i pris är att välja en lägre karat för dina förlovningsringar. Förlovningsringar i vitguld säljs vanligtvis i 18k och 14k där det sistnämnda ofta är flera tusenlappar billigare vilket kan göra stor skillnad för er budget. Dessutom finns det ett fåtal butiker som säljer förlovningsringar i vitguld i 9k om du vill ha ett ännu billigare alternativ.

Här nedan hittar du våra bästa tips för billiga förlovningsringar i vitguld:

Billiga förlovningsringar i vitguld

Billiga förlovningsringar i silver

Föredrar du vita metaller och är ute efter så billiga förlovningsringar som möjligt är silver utan tvekan det bästa alternativet för dig. Är symboliken för ringen viktigare för dig än själva designen går det att få tag på billiga förlovningsringar i silver för så lite som 200 kronor. Detta till skillnad från de billigaste ringarna i guld, roséguld och vitguld som man måste lägga minst ett par tusenlappar styck.

Hur hittar man billiga förlovningsringar i silver?

I stort sett alla förlovningsringar i silver är billiga, även de som är lite mer arbetade med olika mönster eller strukturer i metallen. De allra flesta förlovningsringar i silver ligger någonstans mellan 500-2500 kronor och detta inkluderar även ett mindre urval av diamantringar (med små diamanter).

Är du intresserad en så billig förlovningsring i silver som möjligt, men som ger intryck av att vara en mer exklusiv ring finns det även gott om silverringar med diamantliknande stenar (som exempelvis kubisk zirkonia och vit safir) att välja på till en mycket lägre peng.

Oavsett om du väljer en förlovningsring i silver med eller utan diamanter/ädelstenar är den dock alltid flera gånger billigare än en förlovningsring i guld.

Här nedan hittar du våra bästa tips på billiga förlovningsringar i silver:

Billiga förlovningsringar i guld

Förlovningsringar i guld är dyrare än silver, men samtidigt billigare än vitguld även om skillnaden inte är jättestor. När man använder billiga förlovningsringar i guld som begrepp kan alltså detta vara något missledande då inga guldringar är särskilt billiga, däremot kan de vara billigare i jämförelse med andra ringar i samma material.

De billigaste förlovningsringarna i guld kostar någonstans mellan 2000-4500 kronor vilket även inkluderar ett mindre antal modeller med diamanter, men desto fler med andra ädelstenar. De allra billigaste förlovningsringarna i guld består dock av de med släta band samt de med låg guldhalt.

Hur hittar man billiga förlovningsringar i guld?

Ett enkelt sätt för att hitta billiga förlovningsringar i guld är att välja bland ringar med lägre antal karat, det vill säga ringar med lägre guldhalt. Förlovningsringar i guld är allra vanligast i 18 karat, men finns även i ett stort utbud av 14 och 9 karat för de som vill ha billigare alternativ.

Genom att kompromissa med lägre antal karat i sin guldring kan man få möjlighet att köpa en mer arbetad ring, kanske till och med en diamantring, för de pengar man sparar in på själva metallen. Är du på jakt efter så billiga förlovningsringar i guld som möjligt bör du dock välja en ring med så låg karat samt så enkelt och tunt band som det går.

Här nedan hittar ni våra bästa tips på billiga förlovningsringar i guld:

Billiga förlovningsringar i guld

Billiga förlovningsringar med diamant

Diamantringar förknippas sällan med ord som billiga eller budgetvänliga. Det går dock att få tag på billiga förlovningsringar med diamanter (i alla fall betydligt billigare än andra modeller) om man är beredd att kompromissa med exempelvis kvalitet och storlek på diamanten.

Hur hittar man billiga förlovningsringar med diamanter?

Vilken metall du väljer för din diamantring har självklart en viss påverkan på priset, men det är framförallt diamantens kvalitet och ursprung som gör den största skillnaden på prislappen. Det allra enklaste sättet att komma ner i pris på en diamantring (och som gör flera tusenlappar skillnad) är att välja en labbodlad diamant framför en naturlig. Den labbodlade diamanten är precis lika äkta som en naturlig, den enda skillnaden är att den är framställd på syntetisk väg.

När vi jämför solitärringen “Alma” hos juveleraren Kronan Guld med en 0,4 carats diamant av samma kvalitet är den hela 7748 kronor billigare med en labbodlad diamant än en naturlig.

Vill du hellre ha en naturlig sten får du istället tumma på någon av diamantens 4C för att hitta en så billig förlovningsring med diamant som möjligt. Detta innebär att du behöver välja lägre antal carat, klarhets-, färg- och/eller slipningsgrad på diamanten för att komma undan billigare.

Här nedan hittar du våra bästa tips på billiga förlovningsringar med diamanter:

Billiga förlovningsringar med diamant

Billiga förlovningsringar i titan

Titan är tillsammans med silver det billigaste materialet för förlovningsringar och är dessutom extremt tåliga mot slitage, till skillnad från silver som är mjukt och känsligt. Att välja billiga förlovningsringar i titan är därför ett bra val för er som letar efter budgetvänliga ringar som inte är ömtåliga.

Förlovningsringar i titan är framförallt populära bland män och förekommer ofta i ganska breda och robusta modeller, gärna med utskurna spår i metallen. Det finns dock även nättare modeller som passar lika bra på både kvinnor och män samt titanringar med stenar om man föredrar det. De allra billigaste förlovningsringarna i titan består dock av enkla släta band.

Hur hittar man billiga förlovningsringar i titan?

Att hitta villiga förlovningsringar i titan är inte särskilt svårt, även om utbudet brukar vara något begränsat. De flesta förlovningsringar i titan kostar någonstans mellan 500-2000 kronor vilket är ett väldigt överkomligt pris, speciellt för så hållbara ringar.

Vill du ha mer avancerad design, exempelvis med blandade metaller, mönster eller diamanter får du dock vara beredd på att betala mer.

Här nedan ser du våra bästa tips på billiga förlovningsringar i titan:

Billiga förlovningsringar i roséguld

För dig som vill ha så billiga förlovningsringar i roséguld som möjligt får räkna med att betala någonstans mellan 3000-6000 kronor. Då ingår de allra enklaste modellerna med släta band, men även flerfärgade ringar och förlovningsringar med både diamanter (om än väldigt små) och ädelstenar.

Vill man ha diamanter eller ädelstenar i ringen får man dock räkna med att gå ner i guldhalt för att få tag på så billiga förlovningsringar i roséguld som möjligt.

Hur hittar man billiga förlovningsringar i roséguld?

På samma sätt som för övriga metaller bör du välja en så enkel modell med så lite detaljer och metall som möjligt för att hitta billiga förlovningsringar i roséguld. Vill du verkligen maximera värdet för pengarna kan du även välja lägre karat för din ring.

Roséguld blir allt vanligare bland förlovningsringar, men är långt ifrån lika vanligt som guld och vitguld. De flesta butiker som erbjuder roséguld i sitt sortiment har oftast därför bara 18 karat i sina förlovningsringar. Det finns dock butiker, som Glamira, som erbjuder både 18k, 14k och 9k så att du har möjlighet att få en billig förlovningsring i roséguld med samma utseende som en dyrare.

Billiga förlovningsringar i titan

Var kan man köpa förlovningsringar till låga priser?

Du kan köpa billiga och prisvärda förlovningsringar i de flesta smyckesbutiker så länge du vet vad du ska leta efter. Alla de vanliga butikerna som finns tillgängliga runtom i landet har exempelvis både förlovningsringar i silver och titan i sitt sortiment. Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld är alla exempel på butiker som erbjuder denna typ av billiga förlovningsringar.

Önskar du hellre billiga förlovningsringar i andra metaller finns det att få tag på i viss mån i dessa butiker också, men urvalet av billiga förlovningsringar i guld, vitguld och framförallt roséguld är betydligt större bland butiker online.

Var kan man hitta billiga förlovningsringar online?

Vi har jämfört sex olika butiker för förlovningsringar där Glamira utseddes till billigast. För att hitta billiga förlovningsringar online är det dock viktigt att jämföra priser mellan olika butiker. Även om en butik är billigast överlag är det inte säkert att den är billigast för just din förlovningsring.

Tack vare Glamiras stora urval av egna tillval kan du även hitta förlovningsringar med i dyrare metaller såsom guld, vitguld och roséguld till mer överkomliga priser.
Glamira låter dig själv välja vilken karat du vill ha för din förlovningsring. Innehåller ringen en sten finns det även otroligt många prisvänliga alternativ att välja på såsom labbodlade diamanter, safirer och opaler, bara för att nämna några.

Är det bra kvalitet på billiga förlovningsringar?

Det finns flera saker att titta efter för att bedöma kvaliteten på en förlovningsring. Det allra första du bör göra är att kontrollera innan du köper en billig förlovningsring är vilken renlighet metallen har. Guldringar (inklusive vitguld och roséguld) som väger över 1 gram ska alltid vara stämplade med ett märke som anger hur hög andel guld den är tillverkad av.

Även silverringar brukar stämplas med en finhaltsstämpel som anger hur hög andel silver de är tillverkade av. Ett exempel på en sådan stämpel är “925” som påvisar att smycket innehåller 925/1000 rent silver. Silver med denna renlighet kallas även för sterling silver.

Saknar förlovningsringarnas stämpel finns det anledning att tro att ringarna endast är pläterade och inte tillverkade i metallen rakt igenom. Denna typ av ringar är oftast av sämre kvalitet och inte lika tåliga, men är betydligt billigare.

Vad innebär det när en ring är pläterad?

Många billiga ringar som marknadsförs som äkta guld eller silver är enbart pläterade, det vill säga doppade, i guldet eller silvret. Det är alltså bara ytan på ringarna som består av äkta guld eller silver medan innehållet består av någonting helt annat. Detta kan vara otroligt missvisande och leder ofta till stor besvikenhet när höljet sedan slits bort och ringen behöver pläteras om.

Något som många inte vet är att alla smycken i vitguld behöver ompläteras med jämna mellanrum för att behålla sin vita färg. Vitguld består nämligen av guld i grunden och behöver doppas i rodium för att få sin riktigt vita och glansiga färg. Det är alltså inte bara billiga förlovningsringar som behöver pläteras om utan även många dyra och exklusiva ringar behöver extra underhåll.

Kan man gravera billiga förlovningsringar?

Pläterade ringar (med undantag från vitguld) kan i vissa fall vara problematiskt om pläteringen inte är kraftig nog. I dessa fall kommer det invändiga materialet att synas igenom i den graverade texten.

De flesta andra billiga förlovningsringar brukar kunna graveras utan problem, men vissa guldsmeder och juvelerare kan ha problem med att gravera ringar i titan då detta kräver speciell expertis och utrustning.

Var kan man gravera förlovningsringar billigt?

Glamira, Nordic Spectra och Schalins är bara några exempel på butiker som erbjuder fri gravering när du köper din förlovningsring hos dem.

Vad är viktigt att tänka på när man köper billiga förlovningsringar?

När du köper billiga förlovningsringar är det viktigt att noggrant överväga vilket material du föredrar och vilket underhåll din ring kommer att behöva beroende på vilken metall den är tillverkad i.

Billiga förlovningsringar i silver är exempelvis både ömtåligare och mer underhållskrävande än titan och olika typer av guld och roséguld är både tåligare och mindre underhållsbenäget än guld och vitguld.

Det är också bra att vara medveten om de olika karatalternativen och vad dessa har för betydelse när du väljer material för din förlovningsring. Har du koll på alla dessa faktorer har du alla verktyg du behöver för att hitta den bästa billiga förlovningsringen för dig.

Vad bör man tänka på om man köper förlovningsringar på rea?

Skulle du hitta billiga förlovningsringar på rea bör du vara extra noga med att kolla upp vilka regler och villkor som gäller vid köpet. De flesta butiker och juvelerare erbjuder öppet köp även för reavaror, men detta är upp till varje enskild butik att bestämma. Vissa förlovningsringar på rea kan därför ha begränsad returrätt. 

Att köpa förlovningsringar till reapris kan alltså innebära vissa nackdelar även om det är ovanligt. Faktum är att många förlovningsringar till ordinariepris inte heller inkluderar öppet köp eftersom de oftast tillverkas på beställning. Att kontrollera köpvillkoren är därför väldigt viktigt oavsett om du köper billiga förlovningsringar på rea eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *