Skillnad på en förlovningsring och vigselring

När du förlovar dig är en av de första sakerna du behöver göra att välja en förlovningsring. Men vad är skillnaden mellan en förlovningsring och vigselring? Och vilken ska du välja? Här är allt du behöver veta.

Förlovningsring vs vigselring

Innehållsförteckning

Kortfattad förklaring om skillnaden av förlovningsring och vigselring?

En förlovningsring ges vid en förlovningsceremoni som symbol för kärlek och förlovningsavtalet. Den har oftast en diamant. En vigselring ges vid bröllopsceremonin och symboliserar äktenskapet, oftast en slät ring utan diamant.

Förlovningsring vs Vigselring

Den största skillnaden mellan förlovningsringar och vigselringar är att förlovningsringar vanligtvis är mer dekorativa, medan vigselringar vanligtvis är mer enkla. Förlovningsringar har ofta en diamant eller annan ädelsten i mitten, medan vigselringar vanligtvis inte har det.

Men så här har det inte alltid varit!

Förr i tiden, var förlovningsringen faktiskt den enklaste av de två, medan vigselringen var en solitärring. Numera följer vi dock mer och mer de amerikanska traditionerna där förlovningsringen har en diamant och vigselringen är av enklare slag.

Så om du undrar vilken typ av ring du ska köpa till din älskade beror främst på dina personliga preferenser. Det finns inget korrekt svar, så länge ringen kommer från hjärtat. Det är trots allt det som verkligen betyder något!

Innan du köper en förlovningsring eller vigselring till din älskade bör du läsa vårt test där vi betygsatt de populäraste smyckesbutikerna i Sverige.

Olika typer av ringar

Prisskillnaden av ringarna

Priset på förlovningsringar och vigselringar kan variera mycket beroende på vilka material som används och hur stora och kvalitativa diamanter eller andra ädelstenar är.

Förlovningsringar kan kosta allt från några tusen till tiotusentals kronor, medan vigselringar vanligtvis kostar mindre än förlovningsringar, från 1 000 till 20 000 kronor.

En anledning till denna prisskillnad är att förlovningsringar ofta är mer dekorativa än vigselringar, med mer invecklade mönster och större diamanter eller ädelstenar. Bröllopsringar är vanligtvis enklare, med färre diamanter eller ädelstenar.

Typer av förlovningsringar

Förlovningsringar finns i många olika stilar. Vissa par föredrar en enklare design, medan andra kanske väljer något med mer glitter.

Här är tre populära typer av förlovningsringar:

Solitärring i guld

Solitärring

Detta är den mest klassiska typen av förlovningsring och har en enda diamant på bandet. Läs mer om Solitärringar.

Halo ring

Haloring

Denna stil har en halo av små diamanter runt huvuddiamanten för extra gnistra.

Trestenig ring

Trestenig ring

Liksom haloringen har den här stilen tre diamanter som sitter i en rad på bandet.

Typer av vigselringar

Vigselringar är vanligtvis gjorda av guld, silver eller platina och kan vara enkla eller dekorerade med diamanter.

Här är tre populära typer av vigselringar:

Slät guldring

Slät ring

En slät ring är den mest klassiska typen av vigselring. Den är enkel och elegant.

Alliansring i vitguld

Alliansring

Ett diamantband har små diamanter infattade

Får mannen en vigselring samt en förlovningsring?

Det korta svaret är: nej, mannen bär inte traditionellt två ringar. Förlovningsringen bärs av mannen fram till bröllopsceremonin, då den förvandlas till en vigselring. Den förblir en vigselring efter ceremonin. Så på ett sätt är förlovningsringen och vigselringen en och samma sak.

Bruden bär två ringar

Bruden brukar ha på sig förlovningsringen och vigselringen samtidigt. Det är ett vackert sätt att visa upp ringarna. Förlovningsringen bärs vanligtvis på vänster hand på ringfingret, med vigselringen bredvid.

De två ringarna bör vara av samma stil, men förlovningsringen är vanligtvis mer utsmyckad.

Det är inte så snyggt att kombinera två olika metaller om du har en förlovningsring av vitguld bör din vigselring också vara av vitguld.

Alliansring och solitärring
Fint matchande ringar - Alliansring och solitärring ger en vacker glans på ditt finger.

Betydelsen av en förlovningsring

Förlovningsringen är ett mycket speciellt smycke som har en stor betydelse bakom sig. Den ges traditionellt till en kvinna av mannen när han friar och den ses ofta som en symbol för kärlek och engagemang.

Enligt traditionen kan även kvinnan fria vart fjärde år på skottdagen – den 29 februari. I många kulturer ses en förlovningsring också som en symbol för ekonomisk trygghet, eftersom den visar att mannen kan försörja sin blivande fru.

Betydelsen av en vigselring

När du planerar ditt bröllop är det lätt att fastna i detaljerna och glömma betydelsen bakom traditionerna. Men när du stannar upp och tänker efter är din vigselring faktiskt ett av de viktigaste smyckena du någonsin kommer att äga.

Din vigselring är precis som förlovningsringen en symbol för din kärlek och ditt engagemang för din partner. Det är en fysisk representation av de löften som ni har gett varandra, och det kommer att påminna dig om dessa löften varje gång du bär det.

Din vigselring är också en symbol för ert nya liv tillsammans. Den är en påminnelse om att ni nu är ett team och att ni kommer att möta allting tillsammans. Oavsett vad livet kastar på er kommer ni alltid att ha varandra.

Slutligen är din vigselring en symbol för evighet. Den är en påminnelse om att er kärlek kommer att vara för evigt. Oavsett vad som händer i det här livet kommer er kärlek att fortsätta in i nästa.

Din vigselring är så mycket mer än bara en smycke. Det är en symbol för er kärlek, ert engagemang och er evighet. Det är en påminnelse om de löften som ni har gett varandra och det liv som ni börjar tillsammans. Så när du väljer din vigselring, ta dig tid att hitta en som verkligen representerar vilka ni är som par. Det kommer att vara ett beslut ni kommer att aldrig ångra.

Slutsats

Förlovningsringar och vigselringar varierar mycket när det gäller pris, design och betydelse. Det viktigaste att tänka på när man väljer en ring är vad den representerar för er som par. Ringar ska vara en symbol för er kärlek och ert engagemang för varandra och ska påminna er om era löften varje gång ni bär dem. 

De ska också vara representativa för ert nya liv tillsammans som ett team. Ringar är en fysisk representation av de löften som ni har gett varandra och den framtid som ni går in i tillsammans. 

När du väljer en ring, ta dig tid att hitta en som verkligen talar till ditt hjärta. Ni kommer aldrig att ångra er.

Val av diamanter

Val av diamant

Val avdiamanter Idag finns det två olika typer av diamanter – naturliga och labbodlade. De naturliga bildas naturligt i underjorden, medan de labbodlade skapas av

Läs mer »