Vilken hand har man förlovningsringen på?

I Sverige är det tradition att bära förlovningsringen på vänster ringfinger. Denna tradition delas även av exempelvis USA och Australien, men i många andra länder bär man istället förlovningsringen på höger hand. Häng med när vi tittar närmare på vad traditionerna innebär och varför de skiljer sig åt!

Vilken ring förlovningsring
Innehållsförteckning

Varför bär man förlovningsringen på vänster hand?

Traditionen att bära förlovningsringen på vänster hand går så långt tillbaka som till antikens Egypten. Enligt egyptierna gick det en ven från just vänster ringfinger direkt till hjärtat. 

Man valde därför att att bära förlovnings- och vigselringar på detta finger för att symbolisera kärleken och att två hjärtan förs samman. Denna tradition fördes sedan vidare till Romarriket där venen till och med döptes till Vena Amoris, kärlekens ven.

Det har senare bevisats att alla fingrar har vener som är kopplade till hjärtat, men den vackra symboliken i den antika seden finns än dock kvar idag.

Seden lever starkt kvar i USA, Australien och Sverige, men även i andra europeiska länder såsom Frankrike och Italien.

Det finns dock även många andra europeiska länder som väljer att bära sin förlovningsring på höger hand, däribland flera nordiska.

Land Vilken hand
Sverige Vänster
Finland Vänster
Norge Höger
Danmark Höger
Storbritanien Vänster
Tyskland Höger
Frankrike Vänster
Italien Vänster
Spanien Varierar från region till region
Polen Höger
Usa Vänster
Australien Vänster

Varför bär man förlovningsringen på höger hand?

Våra grannländer Danmark och Norge är bara två av de europeiska länder som väljer att bära förlovningsringen på höger hand. Även Tyskland, Polen, Ungern, Grekland, Ryssland, Portugal och Österrike är bara några andra exempel.

Att bära förlovningsringen på höger hand är alltså vanligare än många tror. Anledningen till att många har just höger hand som tradition tros bero på att höger hand symboliserar förtroende och tillit. 

Det är till exempel höger hand som används för att skaka hand i affärer och överenskommelser. Högerhanden är alltså en symbol för lojaliteten mellan två parter, en mycket passande metafor för kärlekens band mellan två individer.

I vissa länder, såsom Indien, anses vänster hand vara “oren” då den endast ska användas av hygieniska skäl efter exempelvis toalettbesök. Traditionellt sett bärs då ringen därför på höger hand.

Att tänka på när man väljer hand för sin förlovningsring

Vilken hand och finger man väljer att bära förlovningsringen på är i slutändan helt upp till dig. Vilken hand du ska bära den på är ingenting som är skrivet i sten utan det viktigaste är att du känner dig bekväm med ditt beslut.

Här är några av de viktigaste ståndpunkterna att ha i åtanke när du väljer hand:

  1. Traditioner: Många väljer att följa traditionen i det land man kommer ifrån eftersom det anses vara en så pass stark symbol för det stora åtagande ett giftermål innebär. I Sverige bär man som sagt vanligtvis ringen på vänster hand.

  2. Personlig preferens: Det viktigaste är att du känner dig bekväm med hur och var du bär din förlovningsring. Välj den hand du föredrar och som du känner passar dig bäst. Är man till exempel vänsterhänt kan det vara mer praktiskt att bära ringen på höger hand där den inte utsätts för lika mycket slitage.

  3. Användning av händerna: Det kan också vara bra att överväga hur mycket du använder de olika händerna till vardags. Är hantverkare eller musiker kan det vara bättre att välja förlovningsringen på höger hand för att undvika att den utsätts för slitage eller skador.

Kan man bära förlovningsringen på andra ställen än på fingrarna?

Ja, det finns inget som säger att förlovningsringen måste bäras på ett finger. Om du inte trivs med att bära ringar på fingrarna kan du välja att bära din förlovningsring på en halskedja eller en armband.

Detta kan vara en bra lösning för den som till exempel har allergi mot metaller, inte är bekväm med att bära ringar eller kanske har ett arbete som inte är lämpligt för att bära smycken på händerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *