5 gratis tips för Ringstorlek & ringmått + Bonustips

Många tycker att det är svårt att köpa ringar. Detta gäller särskilt när det gäller ringstorlek och ringmått. I den här artikeln går vi igenom 5 gratis tips som kan hjälpa dig med båda dessa saker. Sen har vi även ett bonustips som gör att du kommer vara 110% säker på att det är rätt ringmått på ringen som ni beställer. Vi hoppas att den här informationen kommer att göra ringköpsprocessen enklare för dig!

Grundläggande tips för rätt ringstorlek

Ta reda på din ringstorlek

Innan du tar reda på din eller din partners storlek med hjälp av något av tipsen, nedanför så måste du veta lite grundläggande information som hjälper dig att det blir rätt.

  1. Hur ska en ringa sitta egentligen? Ja du, svaret på den frågan är upp till var och en att svara på. Men det grundläggande brukar vara inte för hårt så det spänner åt men samtidigt inte för löst så att den glider av.
  2. Om det är varmt ute kommer dina fingrar att svälla. Detta gör att fingret kan vara upp till 2 storlekar större än var det är i normala fall. Så detta är extra viktigt att tänka på om ni köper era ringar på semestern eller om ni testar ringar på sommaren.
  3. När du mäter din ringstorlek är det viktigt att mäta vid fingrets tjockaste punkt. Detta är vanligtvis vid fingrets knoge.
  4. Var inte rädd för att måtta fel, flera smyckesbutiker tex Nordic Spectra erbjuder fri justering av ringen om det skulle vara fel storlek.
  5. Mät fingret vid olika tidpunkter på dagen samt vid olika miljöer. För luftfuktighet och andra förhållanden kan påverka vilken storlek ni har för stunden. Det är bäst att mäta fingret på kvällen för det är då det är som störst.
  6. Om du köper en ring på nätet ska du se till att läsa storleksinformationen noggrant. Ringar finns ofta i olika storlekar beroende på vilket land de tillverkas i.

Tips 1 - Måtta ditt finger

Om du inte har en ring som passar ditt finger kan du använda ett snöre eller en pappersremsa för att mäta det. Så här gör du:

1. Klipp av ett snöre eller papper som är ungefär 15 cm långt.

2. Linda snöret eller pappret runt den bredaste delen av ditt finger. Se till att det sitter bra, men inte för hårt.

3. Markera den plats där snöret eller pappret möts.

4. Mät längden på snöret eller pappret med en linjal och jämför den med tabellen nedan för att hitta din ringstorlek.

Det går även fint att använda ett måttband! Se bild.

Denna variant ger en rätt bra indikation på vilken storlek som du eller din blivande maka/make har.

Mäta ring med måttband

Tips 2 - Mät en befintlig ring du äger

Om du vill vara riktigt exakt kan du också mäta innerdiametern på en ring som passar ditt finger. Så här gör du:

1. Mät ringens innerdiameter med en linjal.

2. Jämför den med tabellen nedan för att hitta din ringstorlek.

På så sätt får du ett ännu mer exakt mått på din ringstorlek.

Ringar storlekstabell

Omkrets Diameter Omkrets Diameter
47 15.0 62 19.7
48 15.3 63 20.0
49 15.6 64 20.3
50 15.9 65 20.6
51 16.2 66 21.0
52 16.5 67 21.3
53 16.8 68 21.6
54 17.2 69 22.0
55 17.5 70 22.3
56 17.8 71 22.6
57 18.1 72 22.9
58 18.4 73 23.3
59 18.8 74 23.6
60 19.1 75 24.0
61 19.4 76 24.3

Tips 3 - Besöka en juvelerare

Det är det bästa sättet att avgöra om vilken ringstorlek du har. Många juvelerare erbjuder denna tjänst gratis och då vet du att din ringstorlek blir professionellt uppmätt.

Bra tips för frieri.

Du kan även ta med en befitnlig ring till juveleraren, tex din partners.

Detta är det bästa sättet om du vill överraska henne/honom med en perfekt sittande ring till frieriet.

Juvelerare mäter ringstorlek

Tips 4 - Prova din partners ring

Om din partner har stenkoll på sina ringar så kan det vara svårt att få med sig en ring till juveleraren. Då kan du istället testa en av din partnersringar på ett finger som är tjockare än ringen. Där ringen stannar gör du en liten markering med en penna.

Nu kan du gå till juveleraren och visa upp din markering och med hjälp av deras ringmätarset så kan ni se vilken storlek det var på din partners ring.

Tips 5 - Post-it lappen

Den klassiska post-it lappen inuti ringen tricket har funkat bra i många år. Du tar helt enkelt en av din partners gamla ringar och rullar ihop en post-it lapp i den. Dra en liten markering med en penna(Se bilden nedanför).

ta sedan emd lappen till juveleraren alternativt veckla ut lappen och måtta hur många millimeter det är från kanten på post-it lappen till strecket. Då får du fram omkretsen på ringen och vet på det visit din partners eller din egen storlek.

Ringstorlek tips

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för amazon. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Bonus tips - Beställ hem ett Ringstorleksmätare set

Detta är det bästa alternativet om du vill provbära en ring i en viss storlek för att se så det känns bekvämt på ditt finger.

Variera gärna olika storlekar i några dagar tills du hittar en storlek som du är nöjd med.

Så är du lite osäker så bör du beställa hem ett Ringstorleksmätare set (129,99 SEK), dem är oftast väldigt billiga.

Med hjälp av denna lösning kan du även ta reda på din partners storlek när hon eller han sover.

Men var tyst och försiktig när du trär på ringen så hen inte vaknar.

Slutsats:

Det finns några olika sätt att mäta din ringstorlek, men det bästa sättet är att gå till en juvelerare och få det gjort professionellt. Om du dock vill ha en mer ungefärlig storlek kan du prova en befintlig ring eller använda ett snöre eller papper för att mäta ditt finger.

Oavsett vilket sätt du väljer, se till att du mäter på den tjockaste punkten på ditt finger för att få den mest exakta måttet. Nu när du vet din storlek så är det kanske dags att köpa en ring. Läs gärna våran 7 steg till hur du väljer förlovningsring.

Innehållsförteckning