Ska en förlovningsring kosta 3 månadslöner?

Den kontroversiella tremånadersregeln upprör många medan andra följer den till punkt och pricka – något som ofta skapar en het debatt par emellan. Häng med när vi djupdyker i alla för- och motargument för denna älskade och hatade tradition!

Förlovningsring 3 månadslöner
Innehållsförteckning

Ursprunget till tre-månadersregeln för förlovningsringar

När det gäller att köpa en förlovningsring, har många människor hört talas om “tremånadersregeln“. Denna traditionella riktlinje säger att man bör betala upp till tre månadslöner för en förlovningsring till sin partner. Men var kommer denna regel ifrån och varför är den så vanlig?

Historiska och kulturella influenser

Traditionen med dyra förlovningsringar har sitt ursprung i antikens Rom där bröllopsringar tillverkades av järn för att symbolisera styrka och hållbarhet. Under medeltiden byttes ringar mellan par som en symbol för deras engagemang, men det var inte förrän på 1900-talet som diamantförlovningsringar blev populära tack vare marknadsföring av diamantindustrin.

Sedan dess har traditionen med dyra förlovningsringar influerats av olika kulturella och historiska influenser. Till exempel har vissa kulturer en stark tradition av att ge guldsmycken som en symbol för rikedom och status vilket kan ha påverkat synen på förlovningsringar som en symbol för engagemang och kärlek.

Marknadsföring av diamantindustrin

1947 lanserade diamantföretaget De Beers en marknadsföringskampanj “En diamant varar för evigt” för att öka försäljningen av diamanter i USA. Kampanjen syftade till att övertyga människor om att diamanter var det ultimata symbolet för kärlek och engagemang, och att en dyr diamant var det enda rätta valet för en vigselring.

40-talet

De Beers introducerade idén om att en man borde spendera en månadslön på en diamant för att visa sin kärlek och engagemang till sin fästmö. Denna idé blev snabbt populär och spred sig över hela landet. De Beers kampanj var så framgångsrik att idén om att köpa en vigselring med en diamant blev en etablerad tradition i USA och fortsatte att sprida sig över hela världen.

80-talet

På 1980-talet rekommenderade De Beers att man skulle spendera två månadslöner på en ring med diamant, och under början av 1990-talet ökade de rekommendationen till tre månadslöner.

90-talet

På 1990-talet övergick tremånadersregeln till att gälla förlovningsringen istället för vigselringen, och idag är det tradition att förlovningsringen är betydligt dyrare än vigselringen, som oftast är en enklare ring. Många ser en dyr förlovningsring som ett symboliskt tecken på kärlek och engagemang, och valet av ring kan vara en viktig del av förlovningsceremonin.

De beers reklamkampanj
Vad kostar i snitt en förlovningsring enligt 3 månadersregelni?

Medellönen i Sverige är 37 100 kronor vilket innebär att en förlovningsring enligt tremånadersregeln skulle kosta cirka 111 300 kronor.

Argument för att betala tre månadslöner för en förlovningsring

Trots kritiken mot tremånadersregeln finns det många människor som fortfarande följer den som en riktlinje när de köper en förlovningsring. Här är några av argumenten för att betala tre månadslöner för en förlovningsring:

Symbolisk betydelse av en dyr ring

Många människor ser en dyr förlovningsring som ett symboliskt tecken på kärlek och tillgivenhet. Enligt detta argument visar en dyr ring att man är redo att satsa på framtiden med sin partner och att man är beredd att investera både tid och pengar i förhållandet.

Investering i framtiden

För andra är en dyr förlovningsring en investering för framtiden och något som får ökat ekonomiskt värde på sikt. En dyrare förlovningsring fungerar då som en säkerhet i fall det skulle uppstå ekonomiska problem i framtiden.

Social status och prestige

En annan påverkande faktor är social status och prestige. En dyr förlovningsring ses av många som en statussymbol som visar upp sin goda ekonomiska  och sociala ställning.

Argument mot att betala tre månadslöner

Många är dock kritiska till att man måste spendera en viss summa på en förlovningsring.. Här är några av argumenten mot att betala tre månadslöner för en förlovningsring:

Ekonomisk risk och prioritering av andra utgifter

En vanlig kritik mot tremånadersregeln är att den orsakar ekonomisk stress och att det finns andra viktiga utgifter som borde prioriteras. Att spendera så mycket pengar på en förlovningsring kan vara en ekonomisk risk och kan leda till att man skjuter upp andra viktiga utgifter som boende, mat eller hälsovård.

Kritik mot kommersialisering av traditionen

Ett annat motargument är att det är en kommersiell tradition som inte har någon verklig mening. Detta eftersom konceptet tagits fram i marknadsföringssyfte för att öka försäljningen av dyra förlovningsringar. Det anses alltså inte vara en äkta tradition som har historiska rötter.

Alternativ till tremånadersregeln

För de som inte vill följa tremånadersregeln finns det många alternativ att överväga när det gäller att köpa en förlovningsring. Här är några av de alternativa sätten att välja en förlovningsring:

Att välja en mindre dyr ring

Ett alternativ till tremånadersregeln är att välja en mindre dyr ring. Prislappen gör den inte mindre betydelsefull.

En mindre dyr ring kan vara ett bra val för par som vill spendera sina pengar på andra saker eller för par som inte värderar traditionella symboler för kärlek och engagemang.

Att välja andra sätt att visa kärlek

Slutligen finns det många sätt att visa kärlek och engagemang som inte involverar en förlovningsring alls.

Vissa par väljer att göra något speciellt tillsammans, som att resa till en plats som är viktig för dem eller att ta en kurs tillsammans. Andra väljer att ge en personlig present, som ett smycke med en speciell betydelse eller ett fotoalbum med gemensamma minnen.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns många sätt att visa kärlek och engagemang, och att valet av förlovningsring inte behöver vara det enda sättet att göra det.

Sammanfattning

Även om det finns många argument för att betala tre månadslöner för en förlovningsring, finns det också många som talar emot det.

Valet av en förlovningsring är trots allt en personlig fråga och det finns ingenting som är rätt eller fel. Du väljer själv hur mycket som känns rätt att spendera på en ring.

Känns tremånadersregeln som det rätta valet för dig och du har ekonomin för det, så varför inte? En mindre budget är dock lika okej och ingenting att skämmas över. Kärlek styrs trots allt inte av pengar.