Får mannen en vigselring?

I Sverige får mannen vanligtvis inte någon ring under vigseln. Istället omvandlas hans förlovningsring till en vigselring. Detta innebär att mannen bär samma ring på sin finger som han gjorde under förlovningsperioden. I de flesta andra länder är det däremot vanligare att mannen endast får en vigselring.

Får mannen en vigselring
Innehållsförteckning

Varför får inte mannen en vigselring?

Enligt tradition i Sverige bär både mannen och kvinnan varsin ring redan vid förlovningen för att symbolisera tvåsamheten och jämlikheten i förhållandet. Eftersom det är sed världen över att mannen endast får en ring vid giftermål får mannen därför inte någon ny ring vid vigseln.

Istället brukar man gravera in bröllopsdatumet i förlovningsringen för att uppdatera den till en vigselring inför eller efter själva bröllopsdagen.

Det är dock inte bara i Sverige där mannen inte får någon vigselring. Detsamma gäller i exempelvis även i Chile och Brasilien.

Där köper mannen och kvinnan matchande förlovningsringar i par som de bär på på höger hand tills den dagen de gifter sig. Ringen flyttas då över till vänster hand vid vigseln för att symbolisera att man ingått i äktenskap.

I vilka länder får mannen en vigselring?

I USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland samt stora delar av Asien och Sydamerika får mannen sin ring först vid vigseln. 

Ed Sheeran och Michael Bublé väckte därför stor uppmärksamhet världen över då syntes bära ringar redan efter förlovningen. Michael Bublé förklarade att det var för att ära hans fästmös Argentinska rötter där både mannen och kvinnan bär förlovningsringar.

Ed Sheeran berättade att det var hans fästmö som hade tillverkat hans förlovningsring och han tyckte att det är konstigt att det vanligtvis bara är kvinnan som bär en. Det är ju trots allt samma åtagande från båda sidor menade han.

Förlovningsringar för män genom historien

Förlovningsringar var till en början en symbol för att kvinnan var upptagen av en man. Mannen å andra sidan bar dock ingen ring och var utåt sätt fri att göra vad han ville. Krasst sagt kan man alltså säga att kvinnans ring var en visualisering av ägandeskap.

Vi är därför beredda på att hålla med Ed Sheeran i att det faktiskt är märkligt att det inte är vanligare att båda parter bär förlovningsringar. Detta är trots allt en symbol för att båda är lika värda.

Lanseringsförsök av förlovningsringar för män

Juvelerare världen över har flera gånger försökt att lansera och få igång försäljningen av förlovningsringar för män, men utan framgång.

Mest sannolikt är att detta är ett försök till att öka försäljningen och inte för att stödja jämlikheten, men vi uppskattar ändå ansträngningen.

Den mest kända lanseringssatsningen gjordes troligtvis i USA redan på 1920-talet då den stora kedja som idag kallas Macys, genomförde en stor reklamkampanj i försök att få upp intresset. 

Detta misslyckades dock totalt. På denna tiden bar dock männen vanligtvis inte vigselringar heller. Detta blev vanligare först under andra världskriget.

Kan en man bära både en förlovningsring och vigselring?

Ja, absolut. Det är dock inte vanligt att mannen bär båda ringarna på samma finger även om man självklart kan göra det.

Det är istället vanligare att man flyttar förlovningsringen till ett annat finger för att göra plats för vigselringen på ringfingret.

Andra väljer även att byta ut ringen helt. I Argentina bär exempelvis både mannen och kvinnan förlovningsringar i silver. Dessa byts sedan ut mot nya vigselringar i guld.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *