Förlovningsringar i titan – Din köpguide för titanringar

Titan är ett lättviktigt, men extremt tåligt grundämne med hög korrosionsbeständighet vilket gör förlovningsringar i titan till ett bra val för de som behöver en slittålig ring som är svår att deformera. Förlovningsringar i titan är också populära tack vare sin lite rökigt
gråa underton som ger dem ett mer unikt utseende än de mer traditionella ringarna i vitguld och platina.

Denna artikel kommer att guida dig genom allt du behöver veta om titan förlovningsringar innan ditt köp, inklusive fördelar med att välja titan, olika typer av titanringar, var du kan köpa dem i Sverige och hur du bäst sköter om dem.

Förlovningsringar i titan

Innehållsförteckning

Vad är förlovningsringar i titan?

Förlovningsringar i titan är väldigt hållbara och står emot angrepp från luft och vatten bättre än många andra metaller. Detta innebär att förlovningsringar i titan behåller sin ursprungliga glans och färg på ett mer effektivt sätt än till exempel silver som gärna oxiderar och mörknar.

Förlovningsringar i titan är dessutom mycket motståndskraftiga mot korrosion, även i saltvattenmiljöer. Titan behåller även sin form under extremt tryck och värme vilket innebär att ringen kommer att behålla sin ursprungliga form och design även under de mest krävande förhållandena.

Då titanringar inte legeras med andra metaller är det också väldigt sällsynt att man får allergiska reaktioner av dem. Förlovningsringar i titan är därför ett väldigt populärt val för dem med känslig hud.

Finns det förlovningsringar i titan för både män och kvinnor?

Ja, det finns ett brett utbud av förlovningsringar i titan för både män och kvinnor även om de oftast associeras med män.

Anledningen till att titanringar inte förknippas med kvinnor lika ofta är att designen ofta är robust och rejäl och inte lika ofta inkluderar diamanter och andra ädelstenar som guld och vitguld gör, i alla fall inte de modeller som man ser hos de kommersiella guldsmedsbutikerna.

Vilka olika sorters förlovningsringar i titan finns det?

Det är lätt att tro att det inte finns så många olika sorters förlovningsringar att välja på när man kikar hos de vanligaste smyckesbutikerna då utbudet där är ganska smalt. Letar man lite till så finns det dock väldigt många olika förlovningsringar i titan att välja på, inklusive diamantringar.

De allra vanligaste förlovningsringarna i titan består dock av ett slätt titanband eller ett titanband med inlägg, det vill säga ett spår med en metall i en kontrasterande färg såsom guld eller roséguld.

En annan populär trend är svarta titanringar där titanet har behandlats för att skapa en djupt svart finish.

Vad är svarta förlovningsringar i titan?

Svart titan är en form av titan som har genomgått en speciell behandling för att få en mörk, svart finish. Detta skapar en unik och dramatisk look som är perfekt för de som söker en annorlunda förlovningsring.

Processen för att få titanet svart kan gå till fyra olika sätt och innebär olika slittålighet mot repor och slitage. Det är bara en process som ser till att den svarta ytan blir helt oemotståndlig mot repor. Denna process gör dock titanet så hårt att det blir omöjligt att justera ringens storlek eller ens såga av ringen från fingret om det skulle behövas av hälsoskäl.

Svart titanring

Varför välja förlovningsringar i titan?

Att välja förlovningsringar i titan har många fördelar, framförallt när det kommer till hållbarhet och pris. Är den grå undertonen inget problem för dig är förlovningsringar i titan därför ett utmärkt alternativ till de betydligt dyrare (men vitare) ringarna i vitguld och platina.

Hur hållbara är förlovningsringar i titan jämfört med andra material?

Förlovningsringar i titan är bland de mest hållbara smycken som går att få tag på. Titan är exempelvis mycket starkare och mer motståndskraftigt mot skador i jämförelse med guld som är en mycket mjukare metall. Det är dock viktigt att vara medveten om att titan inte är helt repfritt även om reporna inte alls blir lika djupa som i guld eller silver.

Tack vare att titan är hårdare än guld och silver har förlovningsringar i titan dock mycket mindre benägenhet att böjas eller ändra form än guld- och silverringar.

Varför är förlovningsringar i titan billigare än andra material?

Förlovningsringar i titan är oftast betydligt billigare än exempelvis guld och platina eftersom det är lättare att få tag på. Titan är nämligen det nionde mest förekommande grundämnet i jordskorpan vilket alltså återspeglas i ett mer attraktivt pris i jämförelse med många andra metaller. Titan är därmed, tillsammans med silver, det bästa alternativet om du är ute efter så billiga förlovningsringar som möjligt.

Hur mycket kostar en förlovningsring i titan?

De flesta förlovningsringar i titan kostar någonstans mellan 500-3000 kronor. Priset på en förlovningsring i titan kan dock variera beroende på design. Vill du ha en titanring med en eller flera diamanter får du exempelvis vara beredd på att betala betydligt mer beroende på diamantens storlek, vanligtvis någonstans mellan 5000-20000 kronor, även om det utan tvekan finns mycket dyrare varianter än så.

Var kan man köpa titanringar i Sverige?

Det finns flera butiker i Sverige där du kan köpa förlovningsringar i titan.
Här är en lista på våra bästa tips på butiker som erbjuder förlovningsringar i titan:

  • Titanringar.se: Erbjuder ett jättestort utbud av titanringar både med och utan diamanter.
  • Guldfynd: Har ett mindre utbud av titanringar där budgetvänliga förlovningsringar ligger i fokus. De flesta ringarna är släta, även om det finns titanringar med stenar också (dock kubisk zirkonia).
  • Nordic Spectra: Erbjuder ett stort urval av förlovningsringar i titan från Schalins där de flesta modellerna är släta eller har inslag av spår eller detaljer av andra metaller.

Är det bättre att köpa förlovningsringar i titan online eller i butik?

Om du vet exakt vad du vill ha och känner till din ringstorlek kan det vara bekvämt att köpa online. Eftersom att titan är ett så hårt material har många juvelerare dock svårt att justera storleken på titanringar så är du osäker på din storlek bör du i alla fall få denna mätt i en fysisk butik först. Det finns även flera olika sätt att ta reda på ditt ringmått på egen hand om du inte har möjlighet att ta dig till en butik.

Kan man ändra storlek på en titanring?

Det korta svaret är ja, det går att ändra storleken på en förlovningsring i titan. På grund av materialets hårdhet saknar dock många smyckesbutiker kunskapen och utrustningen att göra det.

De juvelerare som har möjlighet att korrigera storleken på titanringar tar dessutom ofta ut en extra kostnad för att göra detta i jämförelse med en storleksändring av de vanligare metalltyperna. Det är därför bäst att se till att du har rätt storlek från början, eller kontrollera möjligheterna för storleksändring, innan du köper en titanring.

Hur sköter du bäst om din förlovningsring i titan?

Trots att titan är ett av de allra mest oömma smyckesmaterialen som finns så kräver förlovningsringar i titan viss omvårdnad om du vill att den ska hålla sig så fin som möjligt.
Detta inkluderar regelbunden rengöring, men även polering om du vill ha en blank yta på din titanring.

Hur rengör man förlovningsringar i titan på bästa sätt?

Den bästa metoden för att rengöra titansmycken är att putsa dem med en mjuk tandborste med hjälp av lite varmt vatten och en mild tvål eller diskmedel. Detta får bort eventuell smuts och hudavlagringar från ringen väldigt effektivt.
Är titanringen väldigt smutsig eller om den är prydd detaljer eller ädelstenar där smuts envisas med att fastna kan du behöva lägga ringen i blöt en stund först innan du borstar rent den. Lägg då gärna ringen i en blandning av varmt vatten och diskmedel som löser fett extra effektivt.

Skölj alltid titanringen noggrant efter rengöring och torka den med en ren, mjuk trasa för att undvika vattenfläckar.

Kan du bära din titanring när du tvättar händerna eller duschar?

Ja, titan är mycket motståndskraftigt mot vatten och kommer inte att skadas av exponering för vatten vid handtvätt eller dusch. Men det är ändå en bra idé att ta av ringen innan du använder hårda rengöringsmedel eller kemikalier eftersom dessa kan skada metallen eller stenen i ringen.

Skillnaden mellan förlovningsringar i titan och vitguld

Både titan och vitguld är populära material för förlovningsringar och även om de är relativt lika till färgen så finns stora skillnader mellan dem. Titan står sig exempelvis bättre mot tryck och smällar än vad vitguld gör och är ännu mer allergivänligt. Dessutom är titan ofta mer prisvärt än vitguld vilket gör titanringar till ett bra val för par med en lägre budget.

Vitguld är däremot exklusivare än titan och har en högre glans än titan vilket gör att förlovningsringar i vitguld ofta upplevs som lite lyxigare till utseendet. Förlovningsringar i vitguld är dock enklare att justera i storlek om det skulle behövas.

Det bör dock noteras att vitguld behöver omrodieras ibland för att behålla sin färg och lyster vilket kan medföra ytterligare kostnader. Förlovningsringar i titan är alltså billigare både i inköp och underhåll.

Med sitt moderna utseende, sin styrka och hållbarhet och sitt rimliga pris är en titanring alltså ett utmärkt val som förlovningsring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *