Att välja material på
en förlovnisringen

När du har bestämt vilken stil du vill ha på ringen är det dags att välja metall. Metallen har en väldigt avgörande roll för utseendet, men också för hur hållbar ringen blir. Olika metaller är nämligen olika hårda vilket betyder att slitstyrkan hos dem varierar.

Var därför noga med att välja den metall som passar in i din vardag allra bäst för att undvika skador på ringen.

De 7 vanligaste
metallerna för förlovningsringar

Det är framförallt  7 metaller som är allra vanligast förekommande bland både förlovningsringar och vigselringar. Dessa metaller är guld, vitguld, roséguld, platina, titan, palladium och silver.

Guld är ett av de populäraste valet att använda i förlovningsringar eftersom det är en mycket slittålig metall som tål att användas dagligen. 

Den vanligaste karathalten för en förlovningsring är 18 karat. Detta eftersom guldhalten är hög, samtidigt som den blir mycket hårdare och tåligare än ringar med högre guldhalt.

För dig som vill ha ett mer budgetvänligt alternativ finns det även gott om förlovningsringar i både 14 och 9 karats guld. Dessa ringar är betydligt billigare och dessutom ännu tåligare. Guldhalten är dock lägre, men detta är ingenting som syns för blotta ögat.

Förlovningsringar i guld är alltså något för alla plånböcker och behöver inte alls kosta så mycket som man tror.

Ta reda på mer om vilka olika karathalter det finns och vad som skiljer dem åt.

Vitguld är det populäraste valet för förlovningsringar bland de som föredrar en kallare metall. Vitguldet är nämligen betydligt tåligare än silver och samtidigt billigare än platina.

Ringar i vitguld doppas oftast i rodium för att få bort den gula undertonen och ge ringen sin vita finish. Rodiumpläteringen slits dock med tiden vilket innebär att ringen behöver doppas om emellanåt.

Förlovningsringar i vitguld kräver därför lite mer underhåll än en ring i gult guld. Om du är mer intresserad av att köpa en förlovningsring så bör du läsa våran köpguide om förlovningsringar i vitguld.

När guld legeras med en högre halt koppar får guldet en vacker rosa ton och kallas då för roséguld. Roséguld är en hårdare legering och är därför mer slittålig än både guld och vitguld.

En annan stor fördel med roséguld är att den passar lika bra till alla hudtoner. Dessutom är den inte lika vanlig som sina syskonmetaller vilket gör en förlovningsring i roséguld mer unik.

Platina är en naturligt vit metall med mycket hög densitet extra hög hållbarhet. Man brukar till och med säga att platina är dubbelt så motståndskraftigt som guld!

En förlovningsring i platina står emot repor mycket bättre än vitguld och behöver dessutom aldrig doppas om eftersom den är vit rakt igenom.

Platina anses vara den mest exklusiva metallen som går att få tag på idag och är det perfekta valet för dig som vill ha en vit metall som kräver så lite underhåll som möjligt.

Titan är precis som platina en mycket hållbar metall. Den är dock betydligt lättare till vikten, men också avsevärt billigare.

Förlovningsringar i titan är mycket hårda och reptåliga och är svåra att deformera. Titanringar är därför väldigt populära bland män samt de som arbetar mycket med händerna och behöver en slitagetålig ring som kan bäras dagligen.

Titan är dock inte lika vit i färgen som exempelvis platina och vitguld utan har en underliggande grå rökig ton.

Förlovningsringar i palladium är naturligt vita precis som platina och är i stort sett lika hållbara. De repor som uppstår är dessutom nästan omöjliga att upptäcka eftersom ringen är samma färg rakt igenom.

Till utseendet ser palladium och platina i stort sett identiska ut, det som skiljer dem åt är vikten. Palladium är nämligen mycket lättare.

Vill du ha ett lika slitstarkt, men billigare alternativ till platina är en förlovningsring i palladium ett utmärkt val.

Silver är det mest budgetvänliga alternativet för förlovningsringar och ser dessutom nästintill identiskt ut med vitguld, palladium och platina.

Nackdelen med en förlovningsring i silver är att den är mycket mindre slittålig. Den repas väldigt enkelt och har också en tendens att ändra form när den utsätts för tryck som enkelt uppstår i vanliga vardagssysslor.

Silverringar kräver därför betydligt mer underhåll och rengöring. Du bör också var mer försiktig när du bär den vilket innebär att den inte är lämplig för vissa yrken.

Olika metaller till förlovningsringar infografik
Vi har jämfört de 4 största butikerna- En sticker ut som vinnare!

Så var köper man sina
förlovningsringar?

4 Tips för att välja
rätt metall på ringen

1

Hudton

Varma hudtoner kompletteras allra bäst med guld och roséguld medan hudtoner med kalla undertoner passar bäst med vita metaller som silver, vitguld eller platina.

2

Slitstyrka

Olika metaller är olika slittåliga så välj en metall som passar din livsstil. Silver är exempelvis allra ömtåligast medan platina, palladium och titan är extremt slitstarka.

3

Budget

Välj en metall som passar din budget. Silver och titan är två budgetvänliga alternativ. Ett tips för att komma ner i pris i de övriga metallerna är att välja en lägre renlighet/karat.

4

Underhåll

Metallen på din förlovningsring avgör hur mycket underhåll den kräver. Silver oxiderar och repas lätt vilket kräver mer regelbunden rengöring och polering än vad exempelvis guld gör.

Bra att veta om olika
metaller i förlovningsringar

Inför ditt köp av
förlovningsring