Förlovningsringar i platina – Allt du behöver veta inför köp

Förlovningsringar i platina är bland de mest exklusiva smyckena som går att få tag på och är oftast dyrare än vitguld även om de till utseendet har samma vita glans och lyster.

Anledningen till att platina är dyrare än guld är att det är hela trettio gånger mer sällsynt. Förlovningsringar i platina är dock hårdare och mindre benägna att få repor än guldringar vilket till viss del jämnar ut prisskillnaden.

Följ med oss när vi utforskar platinas unika egenskaper och hur dessa karaktärsdrag gör den till ett utmärkt val för förlovningsringar. Vi kommer att förklara vad som skiljer platina från andra ädelmetaller, hur du tar hand om platinaringar samt var du kan köpa dem så att du kan fatta rätt beslut när du ska köpa dina förlovningsringar. Då sätter vi igång!

Förlovningsring platina
Innehållsförteckning

Vad är förlovningsringar i platina?

Förlovningsringar i platina växlas ofta ihop med palladiumringar då båda tillhör “platinafamiljen” och är väldigt lika både till utseendet och i dess egenskaper. Platinaringar är dock tyngre vilket gör att de får än mer lyxig och exklusiv känsla än de fjäderlätta palladiumringarna.

Förlovningsringar i platina beskrivs ofta som underhållsfria. Även om detta inte är helt sant så ger de ett överlägset motstånd mot slitage jämfört med de flesta andra metaller tack vare sin höga hållbarhet och densitet.

Platina är inte bara ett extremt hårt material utan har också väldigt hög smältpunkt i jämförelse med andra vanligare metaller. Platina smälter exempelvis vid 1768 °C medan guld smälter “redan” vid 1064 °C. Detta gör att platinaringar är mindre benägna att få djupa repor och skador samtidigt som de även är mycket svårare att deformera än förlovningsringar i guld och vitguld.

Platina är dessutom naturligt vitt till skillnad från vitguld som har blandats med och doppats i vita metaller för att få sin färg. Förlovningsringar i platina behöver därför endast rengöras och möjligtvis poleras med jämna mellanrum för att behålla sin glans och vackert vita färg.

Finns det olika typer av platina?

Ja, förlovningsringar i platina är ofta legerade med andra metaller även om renligheten oftast är väldigt hög.

De vanligaste legeringarna för platina är “Platina 950” och “Platina 850” där siffrorna anger procentandelen platina i legeringen. Platina 950 består av 95% platina och 5% andra metaller medan Platina 850 består av 85% platina och 15% andra metaller.

Legeringsmetallerna i platinaringar består oftast av koppar, kobolt, wolfram eller palladium.

Platinastämplar

Är du osäker på hur mycket platina din förlovningsring innehåller kan du leta efter en finhaltsstämpel. Alla smycken i guld och platina som väger över 1 gram måste nämligen stämplas med en finhaltsstämpel som anger hur stor andel av ädelmetallen som smycket är gjort av.

Vanliga finhaltsstämplar för platina är “950” och “850” som står för 950/1000 respektive 850/1000 platina.

Vilka olika typer av förlovningsringar i platina finns det?

Förlovningsringar i platina finns i stort sett i samma typer av modeller som förlovningsringar i vitguld även om utbudet oftast är något mindre. Platina kompletteras, precis som vitguld, väldigt bra med diamanter och de allra populäraste platinaringarna inkluderar därför solitär- halo- och alliansringar.

Kombinationen av platina, den mest exklusiva ädelmetallen i världen, och diamanten, den hårdaste ädelstenen i världen, är dock en “perfect match” som ser till att din förlovningsring varar för evigt.

Förlovningsringar i platina finns dock även i enklare varianter såsom släta platinaband eller enkla band med diskreta mönster eller detaljer – perfekt för par som vill matcha sina ringar.

Finns det förlovningsringar i platina för både dam och herr?

Ja, det finns förlovningsringar i platina för både dam och herr. Många par föredrar att ha matchande förlovningsringar och platina är ett bra val eftersom det är så hållbart och underhållsfritt.

Varför välja förlovningsringar i platina?

De främsta anledningarna till att välja platina i sin förlovningsring är dess naturliga vita färg och lyster, som gör att den kräver mindre underhåll, samt dess oerhört höga motståndskraft mot slitage.

Vad är fördelarna med en förlovningsring i platina?

Platinaringar bleknar eller gulnar aldrig utan utan behåller alltid sin vita färg oavsett vad den kan tänkas få utstå. Tack vare sin höga densitet och hårda yta kan du dessutom bära en förlovningsring i platina till vardags utan att behöva oroa dig för att förstöra den. Underhållskostnaderna för platina ringar är alltså väldigt små.

En annan fördel som platinaringar har tack vare sin densitet är att de reducerar risken för att ädelstenar ska trilla ut eftersom de håller dem på plats med ännu högre säkerhet än andra mjukare metaller.

Eftersom förlovningsringar i platina oftast är tillverkade i väldigt hög andel platina är risken för allergiska reaktioner dessutom väldigt liten.

Hur mycket kostar en förlovningsring i platina?

En klassisk solitärring i platina med en 0,5 carats diamant kostar vanligtvis någonstans mellan 25000-35000 kronor hos de vanliga smyckeskedjorna. Priset på en förlovningsring i platina kan dock variera kraftigt beroende på design och vilken kvalitet det är på diamanten.

En slät platinaring kostar oftast någonstans mellan 10000-15000 kronor.

Är förlovningsringar i platina dyrare än guld?

Ja, generellt sett är platina dyrare än guld. Detta beror dels på platinas sällsynthet, men också den ökade kunskapen och mer avancerade process som krävs för att arbeta med denna hårdare metall.

Var kan jag köpa förlovningsringar i platina?

Förlovningsringar i platina finns tillgängliga hos de flesta juvelerare, både i fysiska butiker och online.

Här nedan är en lista med våra favoritbutiker online för förlovningsringar i platina:

  • Vanbruun: Erbjuder ett stort utbud av förlovningsringar i 950 platina både för henne och honom. För kvinnor finns det dessutom möjlighet att välja storlek och form på din diamant (om du vill ha en) och män kan välja mellan olika bredd på sin förlovningsring.
  • Carat London: Carat London specialicerar sig på förlovningsringar med labbodlade diamanter och har ett stort urval i platinum att välja på. Det finns även möjlighet att designa sin helt egna platinaring till rimliga priser. Carat London erbjuedr dock inga förlovningsringar för män.
  • Schalins: Har ett väldigt stort utbud av förlovningsringar i platina både med och utan diamanter i alla prisklasser.

Hur sköter man bäst om en förlovningsring i platina?

Även om platina är känt för sin hållbarhet och underhållsfria natur kräver det fortfarande en viss grad av omsorg för att hålla det i bästa möjliga skick.

Hur rengör man förlovningsringar i platina?

Oftast räcker det att man rengör platina precis som de flesta andra smycken av ädelmetaller, det vill säga med en mjuk tandborste, varmt vatten och mild tvål eller diskmedel. Oma man vill slippa skrubba så mycket med tandborsten kan man lägga ringen i blöt först i en kopp med diskmedelsvatten.

Glöm inte att skölja av ringen ordentligt med varmt vatten för att få bort alla smuts- och diskmedelsrester eftersom det annars kan skapa irritation på huden.

Behöver man polera förlovningsringar i platina?

Trots dess hållbarhet, kan platinaringar fortfarande utsättas för repor och slitage över tid. Dessa märken kallas dock ofta patina och anses av många ge ringen karaktär. Om du föredrar att ringen ska se ut ny kan en juvelerare professionellt polera bort dessa märken.

Att polera en förlovningsring i platina kräver oftast professionell hjälp eftersom materialet är så hårt och kräver mer arbete för att poleras upp än exempelvis guld.

Ren platina ring

Skillnaden mellan förlovningsringar i platina och andra vita metaller

Platina, palladium och vitguld ser till utseendet väldigt lika ut, men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Det tar vi reda på!

Vad är skillnaden mellan platina och palladium?

Platina och palladium är båda medlemmar av platinafamiljen (där även 9 ytterligare ädelmetaller ingår) och är i princip lika hållbara. En förlovningsring i palladium anses alltså vara lika tålig som en platinaring, däremot har den mycket lägre densitet.
Palladium väger alltså betydligt mindre vilket även betyder att förlovningsringar i palladium överlag är billigare än de i platina.

Både platina och palladium är naturligt vita, även om palladium kan ha en något mer grå underton (dock inte alls så grå som titanringar). Repor och slitage blir alltså lika “osynliga” både på platina- och palladiumringar då insidan är lika vit som utsidan.

Den största skillnaden mellan förlovningsringar i platina och palladium är alltså vikten och priset. Just vikten är det som gör att de flesta föredrar platina framför palladium i sina förlovningsringar då palladiums lätta vikt kan få ringen att uppfattas som plastig.

Vad är skillnaden mellan platina och vitguld?

Vitguld är en legering av guld och andra vita metaller som silver eller palladium. Det rodiumbeläggs ofta för att ge det en vitare färg, men denna beläggning slits med tiden och ringen kan därför behöva omrodieras.

Platina å andra sidan är naturligt vitt och behåller sin färg utan behov av ytterligare behandling. Dessutom blir repor mer synliga hos ringar i vitguld eftersom de oftast är mörkare inuti på grund av sin grund av guld.

Det är också värt att notera att det finns större risk för att drabbas av en allergisk reaktion av vitguld (även om den inte är jättestor) än platina. Förlovningsringar i platina är nämligen renare i sin legering då de oftast består av 95% platina medan förlovningsringar i vitguld oftast består av 75% guld som mest, i addition till flera andra metaller.

Platinaring och en förlovningsring i vitguld
En ring i platina och en ring i vitguld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *