Förlovningsringar i palladium – Inför ditt köp av ring

Förlovningsringar i palladium växer allt mer i popularitet tack vare att de till utseendet ser ut precis som ringar i vitguld och platina samtidigt som de kostar betydligt mindre (om man väljer legeringen palladium 500). Dessutom är palladium mycket tåligare än vitguld vilket sätter förlovningsringar i palladium i framkant, inte bara i en, utan i två viktiga faktorer som du behöver ta hänsyn till när du köper en förlovningsring.

I denna artikel kommer vi att dyka djupt ner i vad palladiumringar innebär och allt du behöver veta för att kunna avgöra om en förlovningsring i palladium är det rätta valet för dig. Vi kommer att titta närmare på vad palladium har för fördelar, hur mycket en förlovningsring i palladium kostar, var du kan köpa dem och mycket mer.

Låt oss börja med vad en förlovningsring i palladium egentligen är för något!

Förlovningsringar i palladium

Innehållsförteckning

Vad är en förlovningsring i palladium?

Palladium är en ädelmetall precis som guld och silver, men delar flest gemensamma egenskaper med det hårda grundämnet platina vilket gör en förlovningsring i palladium ännu bättre anpassad mot vardagligt slitage.

Palladium tillhör platinafamiljen, precis som platina, men är betydligt lättare. Den låga densiteten gör att många upplever att smycken tillverkade av palladium är bekvämare att bära under långa perioder vilket gör palladium till ett perfekt val för förlovningsringar som kommer att bäras varje dag.

Palladiumringar är dessutom naturligt vita vilket gör att repor på ringar i palladium blir mindre synliga än på vitguldsringar som ofta omges av en rodiumplätering. Då palladium är en naturligt vit metall slits den silverliknande glansen och färgen inte bort vilket innebär att förlovningsringar i palladium kräver mycket mindre underhåll än de som är gjorda av vitguld.

Vad är skillnaden mellan palladium 950 och palladium 500?

Skillnaden mellan palladium 950 och palladium 500 är att de innehåller olika mycket ren palladium. Palladium 950 innehåller exempelvis 950/1000 palladium medan palladium 500 endast innehåller 500/1000.

Märker du att palladiumringarna skiljer sig väldigt mycket i pris mellan olika butiker eller varumärken beror detta antagligen på att ringarna består av olika legeringar, det vill säga att renligheten av palladium skiljer sig åt.

Är förlovningsringar i palladium hållbara?

Ja, förlovningsringar i palladium är otroligt hållbara. Palladium är tillsammans med platina ett av de mest hållbara och långvariga materialen som används i smycken. Palladium är mycket resistent mot utvändigt tryck och smällar vilket gör att du inte behöver oroa dig för att missforma en förlovningsring i palladium på samma sätt som med mjukare metaller såsom silver och guld.

När du köper en förlovningsring i palladium är det dock viktigt att ta hänsyn till vilken legering du väljer då de övriga metallerna i legeringen kan påverka ringens motståndskraft. Palladium 500 innehåller trots allt lika stor del andra metaller som palladium.

Vad är fördelarna med förlovningsringar i palladium?

Förlovningsringar i palladium har många fördelar – här är de allra bästa:

  • Oxiderar inte som förlovningsringar i silver
  • Är naturligt vit och behöver inte ompläteras såsom vitguld
  • Extremt slitagetåliga (även om de inte är helt resistenta mot repor)
  • Lätta och bekväma att bära (extra bekvämt för de som är ovana vid att bära smycken)

Är palladium allergivänligt?

Ja, palladium är allergivänligt. Detta innebär att det är mycket osannolikt att orsaka allergiska reaktioner, vilket gör förlovningsringar i palladium till ett utmärkt val för personer med känslig hud eller allergier mot andra metaller.

Tänk dock på att en ring i palladium 500 innehåller lika mycket andra sorters metaller som den innehåller palladium. Det är därför viktigt att kontrollera vilka dessa andra metaller är innan köp om du har känslig hud.

Vilka olika typer av förlovningsringar i palladium finns det?

Förlovningsringar i palladium är allra vanligast som släta band eller, förlovningsband med detaljer samt alliansringar (band prytt med små diamanter). Andra populära modeller såsom solitärringar eller haloringar är tyvärr ovanliga att hitta i fysiska butiker, men går att beställa hos vissa onlinebutiker.

Finns det ringar i palladium för både dam och herr?

Ja, förlovningsringar i palladium finns i ett stort utbud av förlovnings band utan diamanter som passar lika bra för kvinnor som män. Dessutom finns det ett mindre utbud med diamantprydda alliansringar i palladium för kvinnor.

Dam och herr palladium förlovningsringar

Var kan man köpa förlovningsringar i palladium?

Förlovningsringar i palladium finns att köpa i de flesta vanliga smyckesbutikerna, både online och i fysiska butiker även om storleken på utbudet kan variera.
Här är våra favoritbutiker som säljer förlovnings- och vigselringar i palladium:

  • Schalins: Erbjuder en stor variation av palladiumringar både med och utan diamanter. Schalins säljer dock endast ringar i palladium 500.
  • Guldfynd: Har ett stort utbud av förlovnings- och vigselband i palladium 500, dock endast utan diamanter.
  • Glamira: Erbjuder störst utbud av förlovningsringar både för män och kvinnor. Alla ringarna är dessutom av palladium 950 och finns i ett stort urval, inklusive solitärringar och haloringar etc.
  • Vanbruun: Tillverkar förlovningsringar i palladium (950) på beställning.

Hur mycket kostar en förlovningsring i palladium?

En slät förlovningsring i palladium 500 (som är den vanligaste palladiumlegeringen i svenska butiker) kostar oftast någonstans mellan 3000-6000 kronor beroende på bredd och utförande. Innehåller ringen diamanter ökar självklart priset beroende på stenarnas storlek, klarhet, färg och slipning.

Är palladium dyrare än vitguld?

Till skillnad från vad många tror så är rent palladium faktiskt dyrare än guld. Detta innebär att förlovningsringar i palladium 950 (som består av 95% palladium) oftast kostar mycket mer än förlovnings- och vigselringar i både guld och vitguld.

Att rent palladium är dyrare än guld beror dels på att tillgängligheten inte är lika stor, men också på att den är svårare att arbeta med. Det krävs alltså mer avancerad utrustning och expertis för att kunna tillverka smycken i palladium.

Förlovningsringar i palladium 500 brukar däremot vara betydligt billigare än 18 karats guld (som är den vanligaste legeringen i guldringar) då de innehåller så stor andel av andra billigare metaller.

Hur rengör man en palladiumring?

Palladiumringar är väldigt slittåliga och kräver ingen speciell vård eller rengöring i jämförelse med andra metaller. Det räcker alltså med att rengöra dem med varmt vatten och diskmedel och gärna en mjuk tandborste för att få bort död hud och smuts.

Hur ofta bör man rengöra en palladiumring?

Att rengöra sin förlovningsring minst en gång i månaden brukar vara ett bra mål oavsett metall, detta gäller alltså även palladium. Ser du att ringen börjar tappa sin lyster innan dess bör du dock rengöra den när behovet uppstår för att den ska hålla sig så fin som möjligt.

Vad är bäst - förlovningsringar i palladium eller platina?

Den största skillnaden mellan förlovningsringar i palladium och platina ligger i densiteten och priset. Föredrar du en lättare ring, som inte känns lika mycket på fingret, då är palladium det bästa valet för dig. En palladiumring väger nämligen flera gånger mindre än en ring som är tillverkad i platina.

Smaken går dock isär och många föredrar istället förlovningsringar i platina på grund av deras tyngd som många tycker tillför en dyrare känsla till ringen.

När det kommer till priset beror prisskillnaden helt på vilken typ av legering du väljer. Om man jämför en och samma ring i de olika metallerna av samma renlighet, det vill säga platina 950 och palladium 950 så är palladiumringen nästan dubbelt så dyr. Jämför man istället samma platinalegering med palladium 950 blir palladiumringen istället hälften så dyr.

För att ge ett mer konkret exempel kostar samma solitärring med 0,5 carats diamant i 950 palladium 47611 kronor och 29 217 kronor i 950 platina hos Glamira. Hos Schalins, som enbart säljer palladium 500, kostar en slät ring i palladium 2900 kronor medan samma modell kostar 6400 kronor i platina.

I övrigt är egenskaperna hos palladium och platina i stort sett desamma. Valet mellan palladium och platina för din förlovningsring beror därför mycket på tycke och smak samt vilken budget du har.

Vigselringar i palladium

Om du har bestämt dig för palladium i din förlovningsring kommer du förmodligen även att vilja matcha den med en vigselring i palladium. Kom ihåg att helst köpa både förlovningsring och vigselring av samma legering eftersom palladium 950 och 500 kan skilja sig något åt i färgen beroende på vilka metaller de är blandade med.

Ett tips är därför att köpa båda ringarna i samma butik eftersom de oftast endast erbjuder en typ av legering med samma innehåll. På så sätt vet du med säkerhet att ringarna kommer att matcha perfekt både i stil och färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *