Att köpa en förlovningsring utomlands: Tips och råd

Det finns väldigt många fördelar med att köpa din förlovningsring i ett annat land. Det gäller dock att vara väl påläst om alla nackdelar och regler kring ditt köp så du inte stöter på några överraskningar längre fram i processen. Vi hjälper dig reda ut vad som gäller!

Köpa ring utomlands
Innehållsförteckning

Är det bra att köpa en förlovnignsring utomlands?

Det finns alltid många faktorer att överväga innan man gör en så stor investering som att köpa en förlovningsring. Att köpa ringen utomlands tillför dessutom några extra faktorer att ta hänsyn i jämförelse om du köper den hemma i Sverige.

Fördelar med att köpa en förlovningsring utomlands

Det finns flera anledningar till varför många överväger att köpa en förlovningsring utomlands. En av de vanligaste anledningarna är att du får mer för pengarna i många andra länder.

Du kan alltså spara stora summor på att köpa en förlovningsring i ett annat land. Det ger dig även möjligheten att få tag på en mer exklusiv ring till samma pris som en enklare modell här i Sverige. 

En annan anledning till att många väljer att köpa sin ring utomlands är för att få tag på en mer unik ring. Köper du en förlovningsring utomlands är det större sannolikhet att den skiljer sig från de som finns att få tag på här hemma.

Ett extra plus är att du kan kombinera sökandet på den perfekta ringen med en semester eller en romantisk helg borta.

Nackdelar med att köpa en förlovningsring utomlands

En nackdel med att köpa en förlovningsring utanför Sverige är att det många gånger kräver mycket mer research.

Du kommer att behöva göra en grundlig undersökning av hur marknaden för det aktuella landet ser ut samt vilka juvelerare som är pålitliga. Detta är något som kräver mycket tid och tålamod.

Språkbarriären är en annan faktor som kan försvåra köpupplevelsen något. Detta brukar inte vara något problem om man köper sin ring hos en större och välkänd juvelerare. Väljer du en mindre verksamhet är detta dock något du behöver vara beredd på.

Behöver jag betala tullavgifter om jag köper en förlovningsring utomlands?

Ja, om du köper en förlovningsring utanför EU behöver du betala tullavgifter och importmoms när du återvänder till Sverige om ringen överstiger 4700 kronor.

Att välja rätt förlovningsring utomlands

När du väl har bestämt dig för vilket land du ska köpa din ring i är det dags för att planera resan. Se gärna till att vara så förberedd som möjligt innan du kommer ner så att köpet går så smidigt som möjligt.

Välja rätt förlovningsring utomlands

Hitta en pålitlig juvelerare

Leta fram pålitliga och intressanta juvelerare och butiker redan innan resan. Ta gärna kontakt med dessa redan hemifrån för att få en känsla över hur de verkar att ha att göra med.

Du kan exempelvis boka en digital konsultation med juveleraren för att se om de verkar passa ihop med din budget och dina visioner. På så sätt kortar du ner hela processen för när du väl är på plats.

Det kan även vara en bra idé att förboka en konsultation för ditt besök så att du med säkerhet får all den tid och uppmärksamhet du behöver.

Se alltid till att kontrollera juvelerarens rykte och se till att de är auktoriserade. Läs igenom recensioner noga och se alltid över av var deras diamanter kommer ifrån och vilka certifieringar de använder sig av.

En auktoriserad återförsäljare ger dig trygghet och garanti för din ring, medan certifieringar säkerställer kvaliteten på stenarna.

Ha en klar vision för din ring

Innan du köper en ring utomlands är det viktigt att ha en uppfattning om storleken, stilen och det material du vill ha i din ring.

Ta gärna med dig en bild eller beskrivning av den typ av ring du söker för att hjälpa till med kommunikationen med butiken eller juveleraren.

Har du inte detta klart innan du är på plats finns det risk för att ni inte kommer att hitta det du söker innan det är dags för att åka hem.

Viktiga tips att komma när du handlar i ett annat land

Här kommer några ytterligare tips som kan vara bra att tänka på är du investerar i dyrare produkter såsom en förlovningsring eller klocka utomlands.

Pruta på priset

I vissa länder är det vanligt att pruta på priset när man köper en förlovningsring. Detta är ofta en del av kulturen och förväntas av både köpare och säljare. Det är dock viktigt att vara medveten om detta inte alltid är fallet.

Var därför ordentligt påläst om vad som gäller i just det land som är aktuellt för dig för att undvika missförstånd.

Dubai är ett av länderna där det i många fall går att pruta på förlovningsringar. Oftast så kan man pruta ner priset någonstans mellan 15-35%. 

Om du överväger att pruta på priset är det viktigt att ha en realistisk uppfattning om det verkliga värdet av ringen och vad som är ett rimligt pris. Du bör också ha en förståelse för förhandlingstekniker och vad som anses vara respektfullt och lämpligt i den aktuella kulturen.

Att pruta på priset kan spara dig tusenlappar, men glöm inte bort att vara respektfull mot försäljarna under processen.

Undersök garantier och köpvillkor

Försäkra dig om att du förstår vilka garantier, returer och reparationsmöjligheter som gäller för din förlovningsring. Kontrollera om butiken eller juveleraren erbjuder en garanti för ringen och vad garantin täcker.

Du bör också fråga om de har en returpolicy i händelse av att ringen inte uppfyller dina förväntningar eller om den behöver repareras.

Logistiken kring att köpa en förlovningsring utomlands

När du väl har valt din drömring utomlands finns det flera logistiska faktorer att vara medveten om för att säkerställa en smidig process.

valutan och priset i det utländska landet

Om du betalar för din ring med ett kreditkort är det viktigt att välja att betala i den lokala valutan för att undvika extra växlingsavgifter.

Växlingsavgiften kan annars göra en avsevärd skillnad på slutpriset vid ett köp för en större summa.

Tullavgifter och skatter

Det är viktigt att vara medveten om de aktuella tullavgifterna och skatterna i förväg för att undvika överraskningar vid ankomsten till Sverige. Om du köper en ring utanför EU kan du behöva betala tullavgifter och skatter när du återvänder till Sverige beroende på vad ringen kostar. 

Enligt tullverket behöver du deklarera alla varor som överstiger 4700 kronor när du ankommer från ett land utanför EU via flyg eller färja. 

Transportera ringen säkert tillbaka hem

Se till att ringen är säkert förvarad under resan hem. Packa aldrig ner ringen i ditt incheckade bagage. Genom att förvara den i handbagaget har du ringen under säker uppsikt hela vägen hem.

Glöm inte heller att ha alla kvitton  och dokument redo (om det behövs) för att visa tullen vid ankomsten till Sverige.

Sammanfattning

Att köpa en förlovningsring utomlands ger dig större möjlighet att hitta en unik och sällsynt ring som ingen annan har här hemma. Det kan också spara dig massvis av pengar.

Det tillkommer dock extra resekostnader samtidigt som du även kan få betala för dyra tullavgifter beroende på var du köper ringen.

Föredrar du att köpa din ring i Sverige rekommenderar vi att du kikar på vårt bäst i test där vi jämför de bästa butikerna för att köpa en förlovningsring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *