Hur vet man om det är äkta guld – Allt om guldstämplar

Du har säkert hört att allt äkta guld ska vara stämplat, men hur ser dessa stämplar egentligen ut och vad betyder de? Vi reder ut vad några av de vanligaste stämplarna betyder samt ger dig fler tips på hur du kan avgöra om det rör sig om äkta guld eller inte.

Äkta guld

Innehållsförteckning

Guldstämplar

Ett av de enklaste sätten att se om ditt guldsmycke är äkta är att leta efter en stämpel eller märkning i smycket. Märkningarna kan skilja sig något åt beroende på vilket land smycket är tillverkat i.

I Sverige måste alla äkta guldsmycken vara märkta med minst två stämplar – namnstämpel och finhaltsstämpel atlernativt finhaltsstämpel och kontrollstämpel (även kallad kattfot).

Det förekommer även fler stämplar som exempelvis anger ort eller år för import eller tillverkning, men dessa är frivilliga.

I Sverige är Swedac det ackrediteringsorgan som kontrollerar så att alla guldhandlare följer de lagar som finns för märkning av ädelmetaller. Det är också de som har hand om namnstämpelregistret, fastslår ortsmärkningar samt godkänner de organ som får utföra kontrollstämplar.

Olika typer av märkningar

Olika guldstämplar
Berlock med fem guldstämplar - namnstämpel, kattfot, finhaltsstämpel, ortsmärke samt årbeteckning.

Namnstämpel

Namnstämpeln identifierar den svenska tillverkaren eller importören av guldsmycket. Denna stämpel består alltid av minst två versaler som står för någon typ av förkortning av tillverkarens/importörens namn.

Syftet med namnstämpeln är att intyga att guldhalten är kontrollerad och att finhaltsstämpeln är korrekt. Namnstämpeln kan spåras till ansvarig organisation via Swedacs hemsida.

Namnstämpeln måste alltid vara godkänd av Swedac för att få sättas i bruk. Om tillverkaren eller importören avregistrerar sin stämpel kan samma stämpel användas igen tidigast 20 år senare.

Namnstämplar för olika svenska juvelerare.

Finhaltsstämpel

Finhaltsstämpeln är obligatorisk i Sverige och måste alltid intygas av en namn- eller kontrollstämpel.

Finhaltsstämpeln bevisar att smycket är tillverkat av äkta guld genom att visa exakt hur mycket guld det innehåller. För att räknas som äkta guld behöver smycket innehålla minst 9 karats guld.

Finhaltsstämpeln kan se ut på två olika sätt. Antingen skrivs guldvikten ut i karat, t ex “18K” eller så stämplas smycket med den guldrenlighet som motsvarar karatvikten.

18 karat består exempelvis av 75% guld och stämplas då med “750” vilket representerar tusendelar i guld.

Stämpel Alternativ stämpel Renlighet
9K 375 37.5%
10K 416/417 41.7%
14K 585 58.3%
18K 750 75%
22K 916/917 91.7%
24K 999 99.9%

Kontrollstämpel

I de fall det inte finns en namnstämpel måste en kontrollstämpel finnas. Denna stämpel är ett bevis på att smycket kontrollerats och att det uppfyller de krav som finns för guldsmycken i Sverige.

Den svenska kontrollstämpeln är även känd som “kattfoten” och består av tre kronor (lilla riksvapnet) som är placerade i en trepassformad sköld. 

För importerade smycken kan det även förekomma en liknande kontrollstämpel. Tre konorna omges då istället av en oval sköld och kallas för “ovalen”.

Ovalen användes dock bara fram till 1988 och förekommer därför endast på äldre importerade smycken.

Att identifiera kontrollstämpeln

Kontrollstämpeln får endast sättas av ett oberoende organ som har ackreditering från Swedac.

För att kunna se vilken organ som kontrollerat det aktuella smycket måste kattfoten idag även förses med ett tillhörande identitetsnummer. Denna regel infördes 2002 vilket innebär att äldre smycken saknar identitetsnummer.

Kontrollstämplar för guld - kattfoten och ovalen
"Kattfoten" utan identifieringsnummer (tillverkat innan 2002) samt "ovalen" (importerat innan 1988).

Ortsmärke

Detta är en frivillig märkning som beskriver vilken stad tillverkaren eller importören kommer ifrån. De flesta märken består av första bokstaven i stadens namn. Städer med samma begynnelsebokstav skiljs åt med hjälp av olika typsnitt.

Det finns dock undantag där ortsmärket istället utgörs av ett stadsvapen eller liknande.

Årsbeteckning

Årsbeteckningen är inte obligatorisk. Den brukar dock vara väldigt uppskattad hos äldre smycken såsom arvegods eftersom man då kan se hur gammalt smycket är.

Det kan också hjälpa till att identifiera tillverkaren eller importören då en och samma namnstämpel kan byta ägare genom åren.

Det nuvarande systemet för årsbeteckningar har funnits sedan 1759. Första året, alltså 1759, symboliserades av bokstaven “A” och åtföljdes sedan av resten av alfabetet åren därefter. Bokstäverna J, W, Å, Ä och Ö används dock inte.

När alfabetet var slut började man om från början, men lade på en 2:a efter bokstaven. Så här har man sedan fortsatt och från och med år 2023 kommer siffran “12” att stämplas efter varje bokstav tills alfabetet är slut.

Var sitter stämpeln någonstans?

Stämpeln sitter på lite olika ställen beroende på vilket typ av smycke det gäller:

Ringar

Ringar

Alla stämplar och märkningar sitter på insidan av bandet för att inte vara synliga när du bär ringen.

Halsband

Halsband

Ett halsband kan bestå av flera olika delar och det är därför viktigt att leta efter en märkning på varje komponent. Exempelvis bör både kedja och berlock vara märkta om båda delar är tillverkade av äkta guld. 

Kedjan har ofta sin märkning på låset medan berlocken har sin stämpel på öglan eller på själva hänget beroende på hur hänget ser ut. Består berlocken och öglan av två separata delar kan även båda delarna vara märkta.

Armband

Armband

Stämplarna på ett armband är placerade likt de på ett halsband. Du hittar alltså oftast stämplarna på låset eller på berlocken/öglan.

Örhängen

Örhängen

Eftersom örhängen kan se så olika ut kan stämplarna vara placerade på lite olika ställen. Ringar är ofta märkta på insidan medan andra modeller ofta har sin märkning på låsmekanismen.

Väldigt små örhängen som låses med “pluppar” är ofta märkta på själva låspluppen.

Äkta guld utan stämpel

I Sverige är det lag på att alla guldsmycken som väger över 1 gram ska ha en finhaltsstämpel. Om exempelvis en liten berlock som väger under 1 gram saknar stämpel behöver alltså detta inte betyda att det inte är äkta guld.

För att avgöra om guldet är äkta kan du därför behöva ta till andra åtgärder som att undersöka smycket hos en juvelerare.

Det finns även små knep som du kan ta till hemma för att försöka avgöra om det rör sig om äkta guld eller ej. 

Fler sätt att avgöra om guldet är äkta eller inte

Testa smycket med en magnet

Guld är en icke-magnetisk metall. Ett enkelt sätt att testa det rör sig om rent guld är därför att hålla smycket mot en magnet.

Om smycket fastnar behöver det inte betyda att det inte innehåller något guld alls. Det bevisar dock att det även består av andra magnetiska metaller.

Densitetstest

Guld är en väldigt tung metall och sjunker mycket snabbt. Du kan därför utföra ett guldtest genom att släppa smycket i en hink med vatten.

Har du ett liknande smycke hemma som det du ska testa (som du med säkerhet vet är gjort av äkta guld) kan du släppa båda samtidigt. Tar det ungefär lika lång tid för dem att sjunka rör det sig med största sannolikhet om äkta guld.

Om smycket flyter eller tar lång tid på sig att sjunka till botten så är det förmodligen inte guld.

Kontrollera färgen

Guld oxiderar inte och blir därför inte missfärgat. Ju mer rent guld ett smycke innehåller, desto mindre är alltså risken för att smycket ska ändra i färg.

Upptäcker du små färgförändringar i smycket är det därför stor chans att det inte rör sig om äkta guld alternativt att det inte är så hög guldhalt i smycket.

Ta det till en expert

Om du fortfarande inte är säker på om ditt smycke är äkta eller falskt efter att ha provat dessa tester hemma kan det vara bäst att ta det till en expert.

En juvelerare kan avgöra om ditt smycke är äkta med hjälp av specialutrustning som är utformad speciellt för detta ändamål, t ex röntgenfluorescensspektrometer (XRF).

De kan också ge dig annan användbar information om smycket, till exempel dess karatvikt och renhetsprocent.

Sammanfattning

Det allra lättaste sättet att kontrollera om ditt guldsmycke är tillverkat av guld eller inte är alltså att ta smycket till en expert eller leta efter en stämpel.

I Sverige är det endast finhaltsstämpeln som är obligatorisk. Denna ska dock alltid finnas i sällskap med en kontrollstämpel eller namnstämpel som intygar att guldhalten som anges av finhaltsstämpeln stämmer.

Om du vill vara extra säker kan du även spåra namnstämpeln eller kontrollstämpeln till ansvarig leverantör/importör/kontrollorgan hos Swedac.

3 svar

  1. Hej
    Jag har en gammal ring som var min farmors mors. Osäker på när farmor var född, men troligen i slutet av 1800- talet. Hon dog 1983. Hennes far var i USA en sväng och tog med ringen därifrån. Finns inga stämplar. Bara deras initialer. Pappa dog tyvärr 2010, så min faster hjälpte mig att reda ut var ringen kom från. Hade aldrig sett den innan. Kan man ändå få reda på hur gammal den är? Är inte nån “smycke människa “, men tycker mycket om den och det är ju ett arv från tidigare släkten. Träffade aldrig farmorsmor, men farmorsfar som liten.
    Med vänlig hälsning
    Marie Olsson

    1. Hej Marie!
      Vad spännande med ett sådant betydelsefullt och speciellt arvegods. Jag förstår verkligen att du tycker mycket om ringen, den ska du hålla hårt i. Vad gäller att bedöma hur gammal den är så kan man ibland se små hintar om detta i själva designen på ringen då stilarna på ringar och smycken överlag varierat under olika perioder i historien. Några stilar som som passerade under din mormors tid var exempelvis Edwardiansk stil (omkring 1900-1920) med mycket små och välarbetade detaljer, Art Deco (omkring 1920-1930) med mycket raka linjer och geometriska former samt Retro (omkring 1930-1940) med stora Hollywoodinspirerade smycken, gärna med färgade ädelstenar.
      Jag rekommenderar dock att du får ringen bedömd av en expert, exempelvis en juvelerare eller värderare för ett auktionshus om du vill ta reda på mer om ringen och hur gammal den kan tänkas vara.
      Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det gick om du får reda på mer om ringens historia 🙂

  2. Hej o tack för svar! Har fått reda på av min gamla faster, god bless her, att min pappas morfar kom hem från USA 1892. Min farmors äldsta syster föddes 1895. Det finns ju inga andra stämplar än deras initialer. Kanske hade dom inga guldstämplar där och då. Jag har testat med vatten o magnet. Och det verkar vara äkta så långt.
    Tack o Gott Nytt År
    Marie Olsson Länghem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *