Köpa klocka utomlands - Uppdaterad 2022

När det gäller klockor finns det många saker att ta hänsyn till innan du gör ditt köp. En av de viktigaste faktorerna är var du köper klockan. Är det billigare att köpa en klocka utomlands? Och vilka regler gäller när man köper en klocka i ett annat land? Vi går igenom allt i denna artikel om vad man ska tänka på när man köper en klocka utomlands.

Att köpa en klocka i ett land utanför EU

När det gäller klockor stämmer ordspråket “du får vad du betalar för” definitivt. En högkvalitativ klocka kan hålla hela livet och gå i arv från generation till generation, medan en billig klocka sannolikt bara håller i några år. Så om du letar efter en kvalitetsklocka som kommer att stå emot tidens tand kan det vara värt att överväga att köpa en klocka från utlandet.

Tips vid köp av klocka utomlands:

  • Betala alltid i lokal valuta för att slippa dubbla växlingsavgifter när du betalar med kort.
  • Spara kvittot efter ditt köp. Det kommer du ha nytta av om du någon gång kommer sälja vidare din klocka eller vill nyttja Tax-free på hemresan.
  • Ta vara på garantibeviset. Skulle du vilja reklamera något fel på klockan så måste du kunna visa upp ditt garantibevis. Ditt garantibevis gäller i hela världen om det är en klocka från något av de större varumärkena.
  • Om din klocka kommer i en box så ska du absolut spara den. Det gör en stor skillnad om du skulle vilja sälja din klocka och har kvar alla tillbörheter som kom med klockan.
  • Försök att pruta på priset. Det är verkligen inte lätt att få ner priset på schweiziska klockor, men det skadar absolut inte att försöka. Kan dem inte gå ner i pris så kan dem iallafall bjuda på en fin kulspetspenna vilket vi lyckades när vi köpte en Longines för några årsedan i Singapore.
  • Se till att kontrollera klockans kvalitet innan du köper den. Fråga säljaren om garantin och ta reda på om det finns några garantitjänster.

 

Fördelar att köpa en klocka utomlands:

Klockor kan variera i pris beroende på land. Se till att jämföra priserna för att hitta det bästa erbjudandet innan du gör ditt köp. I länder utanför EU så kan du handla Tax-free vilket innebär du kan spara pengar då du kan få tillbaka momsen på flygplatsen på vägen hem.

Sök helt enkelt upp Tax-free refund på flygplasen som ni åker från. Det du brukar behöva visa upp är passet, kvittot och eventuellt varan.

Nackdelar att köpa en klocka utomlands:

Det du dock måste tänka på är att du kan bli tvungen att betala importmoms och tullavgift på klockan när du för in den till Sverige igen. Om klockans värde är högre än 4 300 kronor måste du deklarera den för den svenska tullen på flygplatsen eller i färgeterminalen.

Sammanfattningsvis kan det vara fördelaktigt att köpa en klocka utomlands eftersom dem oftast har ett mycket bredare utbud än vad vi har i Sverige. Samt så kan du kan spara pengar genom att handla skattefritt. Du måste dock vara medveten om att du kan bli tvungen att betala importmoms och tull på klockan när du tar hem den till Sverige om du har med dig en riktig dyrgrip hem.

Vad gäller vid köp i butiker inom EU

På nätet

Om du köper en klocka från en nätbutik inom EU måste du betala svensk moms om butiken har en omsättning på över 10 000 euro i hela EU.

Dessa regler började gälla den 1 juli 2021 och påverkar alla EU-länder. Det innebär att du alltid måste betala svensk moms på ditt köp så länge butiken omsätter mer än tröskelvärdet.

I butik

När du köper en klocka i ett EU-land måste du betala landets moms. Momsen ingår i priset på klockan och är inget som du behöver tänka på.

Men du kan alltså inte få tillbaka momsen när du åker hem till Sverige igen via tex flygplatsen eller färjeterminalen.

De som har rätt att köpa tax-free är personer som är bosatta utanför eu.

Snygg klocka med läderband

Att köpa en klocka på internet från en utländsk butik

Det finns många fördelar med att köpa en klocka på nätet då det är där det bästa utbudet finns.

Men det finns såklart en del del du måste ha koll på innan du gör det köp.

Gör ordentlig research

När du köper en klocka på nätet är det viktigt att du först gör din research. Det finns många falska klockor där ute, så du måste se till att du köper från en välrenommerad återförsäljare. Ett bra sätt att göra detta är att kolla upp återförsäljaren och se vad andra säger om dem.

Kontrollera returpolicyn

Innan du gör ditt köp ska du alltid kontrollera butikens returpolicy. Detta är viktigt om du behöver returnera klockan av någon anledning. Se till att returpolicyn är rimlig och att du kommer att kunna få tillbaka dina pengar om du inte är nöjd med klockan.

Få den försäkrad

När du har gjort ditt köp bör du försäkra klockan. På så sätt är du försäkrad om något händer med den.

extra avgifter

Om butiken ligger utanför eu så tar Postnord ut en tullklareringsavgift för import av klockan till Sverige. Den nuvarande avgiften är 75 kronor för varor som är värda upp till 1 600 kronor och 125 kronor för varor som är värda mer än 1 600 kronor.

Vissa butiker som tex Farfetch har räknat in tullavgiften i sitt pris vilket står tydligt på deras produktsidor.

Slutsats:

Detta är de viktigaste som du behöver tänka på när du köper en klocka på nätet. Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att du hittar den perfekta klockan för dig.

Innehållsförteckning