Vad du ska tänka på när du köper en klocka

En klocka är mer än något som bara visar tiden. Det är en återspegling av din personliga stil och smak. Med så många olika typer, märken och prisklasser tillgängliga kan det vara svårt att veta var du ska börja när du ska köpa en ny klocka. Men oroa dig inte – vi guider dig rätt. Här är några saker att tänka på när du söker efter den perfekta klockan.

Hur mycket vill du lägga på en ny klocka

Budget inför ditt köp

När det kommer till klockor kan du spendera allt från 500 kronor till 500 000 kronor. Det är viktigt att sätta en budget innan du börjar handla så att du kan begränsa dina alternativ och fokusera på de klockor som ligger inom din prisklass.

Tänk på att endast fantasin sätter gränser när det kommer till priser, så om du är inställd på en viss klocka som ligger utanför din budget, kan det finnas sätt att spara ihop till den eller hitta den till ett lägre pris (mer om det senare).

När planerar du att använda klockan?

Letar du efter en klocka som du kan bära varje dag? Eller behöver du något snyggare för speciella tillfällen?

Vilken typ av klocka du köper bör baseras på hur du planerar att använda den. Om du är en aktiv person som behöver en hållbar klocka som är slittålig kan en sportklocka vara ett bra alternativ.

Om du letar efter något finare finns det gott om lyxmärken som erbjuder exklusiva klockor.

Behöver du bara en vardagsklocka som du kan bära varje dag, finns det gott om prisvärda alternativ också.

Sportklocka urtavla

Märkesklockor

Det finns hundratals olika klockmärken där ute, alla med sin egen unika stil och identitet. Att göra lite forskning om de olika märkena som finns tillgängliga hjälper dig att begränsa dina alternativ och välja en klocka som passar din personliga smak.

Om du till exempel letar efter en vintage-inspirerad klocka kan märken som Timex och Hamilton passa bra.

Om du är intresserad av lyxklockor är märken som Rolex och Cartier värda att kolla in. Och om du bara letar efter en välgjord och prisvärd klocka är Seiko alltid ett säkert kort.

Vilket märke du än väljer, se till att det är ett vars estetik talar till dig och passar din personliga stil.

Materialval av band och ur

Klockor är vanligtvis gjorda av antingen metall eller läder (eller ibland båda). Den typ av material du väljer bör baseras på både dina personliga preferenser och vilken typ av klocka du letar efter.

Metallklockor tenderar att vara mer formella, medan klockor med läderrem är mer vardagliga.

Som sagt, det finns gott om hybridalternativ också – till exempel metallklockor med läderband eller vice versa.

Experimentera med olika material tills du hittar en som känns rätt för den typ av klocka du är ute efter.

Typ av urverk

Urverket är mekanismen inuti klockan som håller tiden exakt.

Det finns tre typer av rörelser: mekaniska, automatiska och kvarts.

  • Mechanical – Mekaniska rörelser som drivs av fjädrar och växlar och måste lindas manuellt; de finns vanligtvis i avancerade klockor.
  • Automatic – Automatiska rörelser som drivs av bärarens kroppsrörelse; de behöver inte lindas upp manuellt men behöver bäras regelbundet annars slutar de fungera korrekt.
  • Quartz movements – drivs av batterier; de är exakta och kräver väldigt lite underhåll. När batteriet tar slut så kan man antingen montera dit ett nytt batteri själv eller besöka en urmakare.

Slutsats

Om du utgår efter budget, användning, varumärke, material,  kommer du att se till att du hittar den perfekta klockan för dina behov (och preferenser).

Och när du väl har hittat rätt? Bär den med stolthet – du har förtjänat det!

Innehållsförteckning